Jasmin Mulahusić pušten na slobodu bez mjera zabrane

12
Radiosarajevo.ba
Jasmin Mulahusić pušten na slobodu bez mjera zabrane
Foto: Pressmedia.ba / Jasmin Mulahusić

Sud Bosne i Hercegovine pustio je na slobodu Jasmina Mulahusića, a nisu mu određene mjere zabrane, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Prijedlog Tužilaštva BiH je bio određenje pritvora, ali je Sud odbio.

Pritvor je između ostalog, predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, koji posjeduje državljanstvo druge države.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Mulahusić Jasmin, rođenog 1976. godine u Luksemburgu, državljanin je BiH, ali i Luksemburga.

Navedenog osumnjičenog uhapsili su policijski djelatnici Granične policije BiH.

Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima, upućen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je u duljem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Kreirao je više paralelnih profila/korisničkih računa na društvenoj mreži Facebook, stoji u optužnici.

Pozivao je svoje sljedbenike na Facebooku da kazne neistomišljenike.

Oni su u komentarima pozivali na silovanje, javno bičevanje, ubistva i protjerivanja većeg broja osoba iz javnog sektora, novinarstva, politike.

Među tim osobama su imena poput Ervina Mušinovića, zatim Senada Hadžifejzovića, direktorice JKP Rad Sarajevo, još nekih internetskih portala, Dragana Stevanovića, poslanika SDP-a, Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravda, Aljoša Čampare iz Federalnog MUP-a, Nejra Latić/Hulusić-filmski redatelj na BHRT-u i javna osoba.

Reagovala je i porodica Mulahusića. Oni su putem emaila poslali saopštenje u kojem demantuju ono što je Tužilaštvo BiH poslalo medijima.

Ovo je dio reakcije njegove porodice koja se odnosi na saopštenje od juče:

"Mi, porodica Jasmina Mulahusića, oštro odbacujemo tvrdnje o njegovoj povezanosti za terorizmom. Šokirani smo stavovima Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se Jasmin Mulahusić 'dovodi u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama'.

Koliko je ovo Tužilaštvo BiH, tačnije glavna tužiteljica i njoj bliski tužioci, počelo provoditi samovolju kršeći osnove prava i sistema rada pravosuđa, pokazuje upravo njihovo saopćenje. Tužilaštvo, dakle, inkriminira Jasmina Mulahusića za slučaj u kojem je prije više od deset godina pravosnažno dokazano da nije bio ni na koji način povezan sa terorizmom. Iz ove institucije etiketiraju osobu za slučaj u kojem je sudski dokazana njegova nevinost.

Ako Tadić i Čavka oslobađajuće presude pretvaraju u krivicu, onda se građani BiH, ali i međunarodna zajednica trebaju zapitati koga to imamo u pravosuđu na najistaknutijim pozicijama. Jasmin Mulahusić nije nikada kažnjavan, njegov izvadak iz knjige o nekažnjavanju je sasvim čist, što se da provjeriti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije