Jahić: Uspješna sezona na aerodromu, dnevni broj aviona dolazio i do 1.400

0
Fena
Jahić: Uspješna sezona na aerodromu, dnevni broj aviona dolazio i do 1.400
FOTO: Radiosarajevo.ba / Kontrolori leta

Šef smjene u Centru oblasne kontrole avio plovidbe Sarajevo Mehmed Jahić je u razgovoru za Fenu kazao da je 2021. godina jako uspješna, sa preko 180 hiljada aviona koji su koristili njihove usluge prilikom preleta Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, generalno na avione pandemija Covid-19 je imala jako negativan utjecaj. Kaže da je 2020. godina dovela zrakoplovstvo kao profesiju i sve uslužne djelatnosti koje idu uz nju na koljena.

"Broj operacija pre-pandemic 2019. godine u Evropi dnevno smo imali oko 35 hiljada letova. U toku pandemije je to bilo svedeno na nekih devet posto, sedam posto u određenim danima, zrakoplova koji su koristili usluge kontrole zračne plovidbe, uglavnom cargo aviona koji su u to vrijeme prevozili medicinsku opremu, respiratire itd", kazao je Jahić.

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Ocijenivši ovu godinu jako uspješnom, napomenuo je da su imali analizu i više scenarija predviđanja kako će se odvijati ljetni red letenja 2021. godine.

"Imali smo pesimistični, srednji i optimistični scenario, ukoliko vakcina bude dostupna i bude efikasna. Trenutno, u 2021. godini, mi imamo 81-82 posto zračnog prometa iz 2019. godine. Optimistični scenario je predviđao nekih 50 do 55 posto prometa iz 2019. godine", naveo je Jahić, te naglasio da je 2021. godina jako uspješna, bez incidenata, sa preko 180 hiljada aviona koji su koristili njihove usluge prilikom preleta Bosne i Hercegovine.

Kaže da su u ljetnom redu letenja ove godine vikendi najinteresantniji, navodeći kao primjer juni, juli, august, gdje je dnevni broj aviona, odnosno operacija dolazio do 1.400.

Po njegovim riječima, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) je iskoristila vrijeme pandemije za neku vrstu konoslidacije i za pripremu oporavka, iako niko nije bio siguran na koji način će se on odvijati.

"BiH, odnosno BHANSA je član SECSI FRA inicijative, to je inicijativa slobodnog letenja kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Čak je i nagrađena od Evropske komisije kao projekat, u smislu uštede goriva, skraćenja putanje koju zrakoplovi koriste, smanjenja emisije stakleničkih plinova. Taj projekat nije doživio svoj kraj. Naprotiv, mi gledamo naprijed i ovaj period pandemije smo iskoristili za planiranje kako da tu priču još ukrupnimo. Postigli smo to da trenutno završavamo ugovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom o proširenju. Znači, uključuju se u tu inicijativu",  naveo je Jahić.

Govoreći o Centru oblasne kontrole zračne plovidbe Sarajevo, kazao je da je to jedna od dvije jedinice Centra oblasne kontrole zračnog prometa, a druga jedinica je locirana u Banja Luci. Pojasnio je da u operativnoj sali radi osoblje raznih profila,  kontrolori zračnog prometa, kontrolori protoka prometa, šef smjene, pomoćnik za obradu planova leta...

"Poenta svih koji ovdje rade je da osiguraju sigurno, redovno i ekspeditivno odvijanje zračnog prometa u našem prostoru nadležnosti", zaključio je Jahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije