Izetbegović o 30 godina SDA: Korupcije ima, ali nama "cjepaju dlaku na četvero"

Radiosarajevo.ba
Izetbegović o 30 godina SDA: Korupcije ima, ali nama "cjepaju dlaku na četvero"

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA,obratio se video porukom povodom 30 godina postojanja te stranke.

Kako je rekao, zbog pandemije COVID-19, svečani skup planiran za današnji dan bit će održan kada se za to steknu prilike, vjerovatno u septembru.

Tada će, kako je najavio, dodijeliti i zahvalnice zaslužnim članovima koji su svojim radom dali poseban doprinosh istorijskoj ulozi SDA u proteklim decenijama.
Tri decenije postojanja stranke je opisao je kao period borbe za opstanak i ravnopravnost Bošnjaka, suverenitet Bosne i Hercegovine, te za slobodu, demokratiju i prosperitet bosanskohercegovačkog društva.

Kako je rekao, kada kaže „naš narod“, ne misli samo na Bošnjake, nego na one koji nemaju rezervnu domovinu, niti rezervnu politiku kada je u pitanju ravnopravnost građana i naroda BiH, na sa sve one koji su, zajedno sa Bošnjacima branili, i spremni su da ponovo brane teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, njenu čast i ugled, njenu bit koju je rahmetli Alija Izetbegović opisao kao "vjeru da različite vjere i kulture mogu živjeti zajedno".

Govoreći o osnivanju stranke, kazao je da je sve počelo prije 30 godina kada je grupa od 40 hrabrih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika odlučila rizikovati slobodu i osnovati prvu alternativnu političku stranku u BiH.

Podsjetio je da su nskom procesu", većinom bivši članovi zabranjene organizacije "Mladi muslimani", borci za slobodu koji su bili spremni ponovo robijati u komunističkim kazamatima: Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Džemaludin Latić, Šaćir Ćerimagić, Sulejman Čamdžić, Tarik Muftić. Snažnu potporu je dala grupa aktivista okupljenih kroz djelovanje pri Zagrebačkoj džamiji: Šefko Omerbašić, Salem Šabić, Mustafa Cerić, Šemso Tanković, Kemo i Faris Nanić. Zatim bardovi sevdalinke Safet Isović i Omer Pobrić, poduzentici Muhamed Čengić, Abdulah Skaka, Fehim Nuhbegović. Rekao je i da su nrvoosnovanoj Stranci snažnu podršku od samog osnutka dali Bakir Tanović, Sulejman Ugljanin, Ejup Ganić, Edhem Bičakčić, Irfan Ajanović, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović i drugi.

Zulfikarpašić i Filipović su pomogli da Stranka dobije početni zamah, ali su napravili i prvi raskol u SDA, pred same jesenje izbore 1990. Raskoli će nas zatim pratiti kao loš usud. Prvi sa Zulfikarpašićem je bio najbolniji.Sljedeći sa Fikretom Abdićem - najtragičniji. A onaj sa Harisom Silajdžićem – najdublji“, kazao je Izetbegović.

A zatim su, kako je rekao, izgleda stekli "imunitet", jer sve što je slijedilo nije moglo bitnije poremetiti putanju SDA.

„Kada iz današnje perspektive analiziramo razloge za stare i nove raskole unutar SDA možemo konstatovati da to nisu bila različita politička gledanja, jer politike novosnovanih stranaka su redovito bile skoro pa identične sa politikom SDA. Bile su to, dakle, liderske ambicije, želja da se bude prvi, a ne drugi, treći, ili tridesetitreći u stranačkoj hijerarhiji“, poručio je Izetbegović.

Podsjetio je da su u protekle tri decenije SDA predvodila tri predsjednika. Prvi, i po hronologiji, a i po svemu bitnome, je Alija Izetebegović - utemeljitelj SDA, neosporni Bošnjački i bosanskohercegovački vođa i prvak.

„Njegovo vrijeme je bilo najteže i najhitnije. U prvoj polovini njegovog jedanaestogodišnjeg mandata vraćene su vjerske i građanske slobode, uspostavljeno je višestranačje, organizovan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, vraćen je suverenitet države, organizovana i naoružana Armija BiH, odbranjena zemlja od višestruko jačeg, udruženog agresora. Bošnjaci su vratili svoje historijsko ime, ime bosanskog jezika, bili su osnovna snaga političke, vojne i diplomatske odbrane BiH. Postali su faktor bez kojeg nema nijedne ozbiljne računice na prostoru Balkana“, poručio je.

Kako je rekao, da nije bilo Alije Izetbegovića, Patriotske lige koju je osnovala SDA, kadrova SDA koji su u uslovima totalne blokade uspjeli da naoružaju Armiju R BiH, da nije bilo 200.000 boraca, komandira i komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine spremnih da se suoče sa smrću - danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine.

Govoreći o njegovom nasljedniku Suljemanu Tihiću, kazao je da se radilo o tihom i upornom radniku. Kako je rekao, njegova politička filozofija - korak po korak - ali uvijek naprijed, davala je rezultat.

„Ja sam, zbog Sulejmanove bolesti, rukovođenje Strankom počeo preuzimati već te 2014. Za predsjednika sam izabran na Kongresu SDA 2015 godine. Manje-više isti sastav rukovodstva SDA je u sljedećih pet godina uložio napore u ostvarenje tri cilja“, kazao je Izetbegović, objasnbivši da su ti ciljev bili: zaustaviti negativne trendove i ponovo pokrenuti reformske procese sa ciljem postizanja članstva BiH u EU i NATO savezu; ojačati privredu BiH i otvoriti minimalno 100.000 novih radnih mjesta te vratiti snagu Stranci demokratske akcije i ponovo je pozicionirati kao najjaču BH političku partiju.

Kako je rekao, najznačajniji uspjeh je postignut u obnovi ekonomije.

„U proteklih pet godina smo kreirali više od 100.000 novih radnih mjesta, BDP je povećan sa 27 na 33 milijarde KM, prosječna plaća sa 830 na 930 KM, prihodi od indirektnih poreza sa 6 milijardi na skoro 8 milijardi KM. Prihodi od direktnih poreza su u RS stagnirali, ali su u Federaciji porasli sa 3 na 5 milijardi KM, izvoz sa 9 na skoro 12 milijardi KM. Broj turističkih noćenja je u ovom periodu skoro udvostručen. Ovo su ubjedljivo najbolji ekonomski pokazatelji u postdejtonskom periodu i rezultat su vlada predvođenih Novalićem i Zvizdićem“, poručio je Izetbegović.

Konstatirao je da se Federacija BiH postepeno pretvara u veliko gradilište.

„Trenutno se gradi 41 kilometar autoputa na Koridoru Vc, osigurana su sredstva i u pripremi je gradnja sljedećih 76 km, uključujući i tunel Prenj, najduži tunel u ovom dijelu Evrope.Osigurana su sredstva za gradnju brzih cesta porema Goraždu, Neumu, Travniku i Bihaću. Realan je i projekat gradnje autoputa prema Beogradu kojim će biti riješena veza Sarajeva sa Tuzlom i distriktom Brčko.Gradnja bloka 7. u Tuzli je krenula. U toku je i rekonstrukcija aerodroma u Sarajevu, u sljedeće dvije godine krenuće i rekonstrukcija mostarskog i tuzlanskog, kao i izgradnja bihaćkog aerodroma“, naveo je predjednik SDA, konststairajući da je pandemija korona usporila procese.

Govoreći o kadrovima stranke, rekao je bilo je i grešaka pogrešnih izbora, loših ljudi.

„Nekom prilikom, govoreći o problemu korupcije koja neumitno prati vlast, rahmetli Alija je u svom stilu izrekao kratku i preciznu formulaciju - "vlast privlači loše ljude, a dobre kvari". Bilo je u SDA loših ljudi, a neki dobri su se kvarili. I mi smo ih odstranjivali. I nastavićemo da ih odstranjujemo, da branimo čast i poziciju stranke bez koje Bosna i Hercegovina nije sigurna, i bez koje ne može naprijed. Korupcije ima u svim strankama koje su dio vlasti. Ali najveća povika i ljutnja naroda je uvijek išla prema SDA. Nama i mediji i narod "cjepaju dlaku na četvero". To nam treba biti upozorenje, ali i priznanje - narod želi zdravu i poštenu SDA, zdrav i čvrst oslonac. I mi ćemo mu takav oslonac uvijek i ponovo osigurati“, poručio je, između ostalog, Izetbegović.

Mi smo popravljali, gradili, mirili...

Kako je rekao Izetbegović, politička utrka koju vode je maratonska.

"Prešli smo 30 kilometara. Dug put je iza nas.Na tom putu su nas, naš narod i našu zemlju napadali - mi smo ih branili.Oni su rušili - mi smo popravljali i gradili. Oni su zavađali - mi smo mirili. Oni su vrijeđali - mi smo praštali. Oni su postavljali blokade - mi smo ih uklanjali. Oni su proizvodili krize - mi smo ih rješavali. I tako će se to nastaviti. I tako će to i završiti. Oni koji proizvode nered i konflikt će se umoriti - Mi se nećemo umoriti", kazao je Izetbegović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije