Izetbegović iz Kopenhagena: Od vremena Kulina bana Bosanci nikada nisu bili jači

34
Fena
Izetbegović iz Kopenhagena: Od vremena Kulina bana Bosanci nikada nisu bili jači
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakir Izetbegović

U danskoj prijestolnici Kopenhagenu je održana svečana tribina povodom 30 godina obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koju su organizirali Bosanski kulturni centar Kopenhagen u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Danskoj i Centrom za dijasporu "Mreža".

Prisutnima na tribini se obratio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji je, uz čestitku povodom predstojećeg Dana nezavisnosti BiH, poručio da je neophodno ojačati veze između BiH i njenog iseljeništva. U tom kontekstu je izdvojio apelaciju koju je prije gotovo deset godina uputio Ustavnom sudu BiH, a kojom su spašena državljanstva građana BiH iz dijaspore.

"Vi imate dvije domovine, ovu u kojoj su vam pružili ruku, gdje ste našli prihode i sigurnost i onu u kojoj su vaše emocije, sjećanja i gdje vam je srce. Uvjeren sam da ćete živjeti u obje", kazao je Izetbegović.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Istaknuo je da su posebna vrijednost BiH njeni ljudi, ali da je neophodno napraviti uređeni sistem. Izetbegović je podsjetio da je BiH jedna od najstarijih evropskih zemalja, koja je uvijek imala svoju posebnost, čak i u okolnostima u kojima je bila pod tuđom vlašću.

"Jedno je sigurno. Od vremena slavnih srednjevjekovnih bosanskih banova i kraljeva, Kulina bana i Tvrtka Kotromanića, Bosanci nikada nisu bili jači. I za 20.000 godina bit će BiH. Ništa drugo doli BiH neće biti, a naročito ona mjesta poput Srebrenice", izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Govoreći o Referendumu o nezavisnosti BiH, Izetbegović je podsjetio da je oko dvije trećine građana 29. februara i 1. marta 1992. godine izašlo na Referendum, a da se gotovo 100 posto njih izjasnilo za nezavisnost BiH.

"To nisu samo Bošnjaci. Bošnjaka nema 64 posto u BiH. Uslijedila su priznanja nezavisnosti, dizanje naše zastave pred zgradom UN-a 22. maja 1992, ali i napadi, početak agresije na BiH. I početak odbrane kakvu niko nije očekivao i kakvu je teško objasniti. Govorili su da će Bosna šapatom pasti. Nenaoružani narod se odbranio od napada strahovite vojne sile spremne na najteže zločine", kazao je Izetbegović.

Odbranu BiH je nazvao čudom bosanskog otpora, pri čemu je posebno istaknuo značaj Armije RBiH i angažman političkog rukovodstva i diplomata.

"Narod kojem je Karadžić prijetio nije nestao. Nestali su Karadžić, Mladić, Prlić i njegova „šestorka“. Nažalost, nisu nestale tamne sile koje su proizveli, nacionalizmi, separatizmi", upozorio je Izetbegović.

Snaga BiH su, poručio je, njen legalitet i njene institucije, međunarodni prijatelji, a naročito bosanskohercegovačke patriote, u BiH i njenoj dijaspori.

"Trideset godina muče BiH. Tri decenije. Sada pokušavaju da olovkom dovrše ono što nisu mogli tenkovima i genocidom. Mi im to ne smijemo dozvoliti dozvoliti. I naš odgovor će biti olovkom. Jedna po jedna olovka", kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da u entitetu RS postoji jedinstvena lista probosanskih stranaka, te je pozvao građane BiH koji žive u inostranstvu da glasaju za bilo koga, ali da glasaju kako bi taj blok stranaka osvojio od osam do deset mandata u Narodnoj skupštini RS-a.

"Tada više ništa neće biti isto", dodao je Izetbegović.

Kazao je da je BiH naša kuća, te da se ne smije dozvoliti da je neko ruši ili zapostavlja.

"Vi ste jedina dodatna snaga na koju se možemo osloniti. Možete donijeti historijsku prevagu na izborima u oktobru 2022. Pokažite snagu i bosanski inat. Odbranimo našu domovinu, a zatim je zajedno i unaprijedimo. Prve nedjelje u oktobru se igra velika utakmica. Učestvujte u njoj, dajte ključni gol. Recite svima svojima. Svaki glas je važan. Jedan dan, jedan napor za domovinu! Za pobjedu, ako Bog da", zaključio je Izetbegović.

Tribini su također prisustvovali ambasador BiH u Danskoj Emir Poljo, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i zastupnik u Skupštini Kantona 10 Arif Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (34)

/ Povezano

/ Najnovije