Iz Vlade KS po 600 KM za žrtve nasilja u porodici zbog troškova smještaja i režija

1
Radiosarajevo.ba
Iz Vlade KS po 600 KM za žrtve nasilja u porodici zbog troškova smještaja i režija
Foto: Vlada KS / Finansiranje stambenog zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo počelo je sa primjenom važne mjere svog Socijalnog programa koja je usmjerena na otklanjanje socijalne nesigurnosti žrtava nasilja u porodici.

Kako bi se olakašao život osoba, najčešće žena i djece, koji su zbog nasilja u porodici prošli kroz "Sigurnu kuću", ovo Ministarstvo je obezbijedilo pojedinačnu pomoć od 600 KM za troškove smještaja i režija porodicama za koje su stručni radnici Službi socijalne zaštite i Sigurne kuće procijenili da im je ovaj vid podrške potreban za osamostaljenje.

Resorna ministrica Ivana Prvulović obišla je danas "Sigurnu kuću", gdje je od nosilaca projekta dobila povratne informacije o realizaciji programa i reakcijama na ovu izuzetno značajnu socijalnu mjeru:

Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

Vlada KS subvencionira povećanje cijene energenata za najugroženije, evo o kojem iznosu se radi

Vlada KS subvencionira povećanje cijene energenata za najugroženije, evo o kojem iznosu se radi

"Sigurna sam da će ova mjera značajno doprinijeti osnaživanju žena koje su uspjele da se otrgnu nasilnicima u porodici i koje su se odvažile na samostalan život. Bila bih vrlo sretna da ovaj pilot projekt, koji ćemo implementirati do kraja tekuće godine, preraste u redovan vid socijalne zaštite, te da postane dio sistemskog rješenje jednog od problema žrtava porodičnog nasilja", istakla je ministrica Prvulović.

Dodala je da će korisnicima ove pomoći biti pružena i dodatna podrška, kroz stručni rad mobilnih timova za vrijeme trajanja projekta.

Posebno je naglasila koliko je važna poruka koja se ovim mjerama šalje žrtvama porodičnog nasilja, a to je da sistem stoji iza njih, te da se ujedno šalje poruka i nasilnicima da žrtve imaju podršku sistema.

"Kao društvo moramo biti svjesni šta sve žrtve trpe i koliko je potrebno hrabrosti da se odvaže na bijeg iz takvog okruženja. Za to je potrebna poseban senzibilitet i razumijevanja, a pogotovo institucionalna pomoći, kako bi žrtve izgradile nove, zdrave uslove za sebe i djecu. Mi ćemo biti i ostati u njih, naša podrška neće izostati. Istakla bih također da je tretman nasilnika i sekundarna prevencija u tom smislu veoma važno pitanje koje zaslužuje posebnu pažnju sistema”, poručila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović.

Zahvalnost na razumijevanju i podršci Ministarstvu istakla je i menadžerica "Sigurne kuće" Mubera Hodžić-Lemeš. Ministarstvo i Centri za socijalni rad, koji su važna karika u procesu prepoznavanja i zbrinjavanja ovih žrtava, šalju poruku nulte tolerancije na ovaj vid nasilja.

Kanton Sarajevo sa 11,5 miliona KM sufinansira boravak 5.000 djece u privatnim vrtićima

Kanton Sarajevo sa 11,5 miliona KM sufinansira boravak 5.000 djece u privatnim vrtićima

"Izuzetno je važno ohrabrivati žrtve da prijavljuju nasilje, da one znaju da sistem stoji iza njih, da nakon što napuste 'Sigurnu kuću' učine veliki korak u osamostaljenju, te budu stambeno zbrinute i ekonomski osnažene", poručila je Hodžić-Lemeš.

Finansiranje stambenog zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja
Foto: Vlada KS: Ivana Prvulović, resorna ministrica

Podsjetila je da je ekonomska ovisnost o počinitelju nasilja značajan faktor koji doprinosi dužini boravka u takvom okruženju. Žene zbog ekonomske ovisnosti jako dugo trpe nasilje, a nažalost, nerijetko se tamo i vraćaju, upravo zbog ekonomskih uslova.

"U većini slučajeva žene žrtve nemaju riješeno stambeno pitanje, najčešće je imovina registrirana na muža, i u takvim uslovima, pod prijetnjama, one trpe dugotrajno nasilje. Stambeno zbrinjavanje žrtava daje im ohrabrenje da prijavljuju nasilje, te da znaju da imaju siguran izlaz iz takvog okruženja. Nasilje nikada nije rješenje, za nasilje je isključivo odgovoran onaj ko ga čini, a nikada žrtva", dodala je Lemeš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije