Inspekcija zabranila uvoz toksičnih lutki iz Kine u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Inspekcija zabranila uvoz toksičnih lutki iz Kine u BiH
Foto: FUIP / Lutka "Fashion Beautiful"

Federalna sanitarna inspekcija na mjestu carinjenja Tešanj je dana 20.5.2022. godine zabranila uvoz pošiljke 384 komada dječijih lutki "Sweet Fashion" i igračaka beba porijeklom iz Kine.

Naime, prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzeti su uzorci proizvoda čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom i superanalizom) utvrđena povećana količina ftalata, što je u suprotnosti s Odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće uporabe, uvoz kontrolisane pošiljke je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Katastrofa: Zagađenje rijeke Bioštice proširilo se i na Krivaju i Bosnu

Katastrofa: Zagađenje rijeke Bioštice proširilo se i na Krivaju i Bosnu

Šta je ftalat?

Ftalati mogu imati toksičan učinak na jetru, bubrege i reproduktivni sistem, te mogu djelovati kao endokrini disruptori.

Ftalati, diesteri ftalatne kiseline, su tvari koje se mogu naći u mekom PVC, vrsti plastike koja se koristi u proizvodnji igračaka. Zbog svojih fizičko-hemijskih svojstava ftalati su vrlo mobilni i lako migriraju iz plastičnih proizvoda. Različiti ftalati imaju različite namjene, hemijske strukture i toksičnost profila. Prema propisima o hemikalijama (Uredba REACH u EU) DEHP, DBP i BBP1 su klasifikovani kao reproduktivno toksični.

Prema Odluci o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, zabranjena je upotreba ftalata DEHP, DBP, BBP u svim igračkama i proizvodima za djecu, dok su ftalati DINP, DIDP i DNOP2 zabranjeni u igračkama i proizvodima za djecu koje djeca mogu staviti u usta u koncentracijama većim od 0,1 posto mase plastificiranog materijala. Sadržaj ftalata u igračkama i proizvodima za djecu se utvrđuje laboratorijskim ispitivanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije