Ibro Berilo: Sutra predstavljanje regulacionog plana za turistički kompleks Trnovo (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Ibro Berilo: Sutra predstavljanje regulacionog plana za turistički kompleks Trnovo (FOTO)
/ Ibro Berilo: U petak predstavljanje regulacionog plana za turistički kompleks Trnovo

Na području općine Trnovo bit će izgrađen najveći turistički grad u Jugoistočnoj Evropi koji će sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotele, najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini, bolnicu, stadion, te drugu potrebnu infrastrukturu, a što će stvoriti mogućnost zapošljavanja velikog broja ljudi.

U junu mjesecu ove godine potpisan je ugovor o izradi prve faze regulacionog plana Sportsko-rekreativnog centra Bjelašnica - Donja Grkarica - Prečko polje - Kolijevka, gdje se krenulo ka daljem projektu turističkog grada Buroj Ozone na području Trnova.

Gradnja 'supergrada' kod Trnova počinje naredne godine: Potpisivanje ugovora 15. oktobra 

Pogledajte kako će izgledati najveći evropski turistički grad u blizini Sarajeva (VIDEO)  

Ugovor je potpisan u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu uz prisustvo federalnog premijera Fadila Novalića, kantonalnog premijera Elmedina Konakovića, načelnika Općine Trnovo Ibre Berila, direktora Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo Hamdije Efendića i izvršnog direktora firme Buroj Ismaila Ahmeda.

Krajem ove sedmice, tačnije u petak, bit će održan prvi radni sastanak na kojem će biti predstavljen regulacioni plan turističkog kompleksa Trnovo. Za portal Radiosarajevo.ba ovo je potvrdio načelnik Općine Ibro Berilo, s kojim smo razgovarali o ovoj velikoj investiciji od značaja za sve stanovnike BiH, o razvoju općine, nastavku gradnje puteva, zimskoj sezoni, otkupu mlijeka od seljana...

Razgovarala: Amina Bijelonja, Radiosarajevo.ba

Ugovor o poslovnoj saradnji između Općine Trnovo i Buroj Property Developmenta potpisan je 15. augusta 2015. godine na javnoj svečanosti u Gradskoj Vijećnici.

Tim povodom je 10. istog mjeseca bila upriličena press konferencija, na kojoj su medijima osigurane sve relevantne informacije u vezi s projektom Buroj Ozone, uključujući sve relevantne detalje potpisanog ugovora.

"Želio bih na početku istaknuti da će u petak biti održan prvi radni sastanak na kojem će biti predstavljen regulacioni plan za turistički kompleks u Trnovu, odnosno u Dejčićima. Nismo do sada s ovom informacijom izlazili u javnost, ali evo da kažem da će u petak biti poznato dosta detalja i konkretno će se znati šta će sve ovaj turistički kompleks u Trnovu sadržavati. Sama izvedba projekta trebala bi biti realizirana u četiri faze u narednih osam do deset godina. Prva faza uključuje izgradnju vila i hotelskih kompleksa, a u nastavku je planirana izgradnja drugih sadržaja kao što su bolnice, trgovi i shopping centri", kazao je načelnik Berilo za Radiosarajevo.ba.

Ugovor koji su potpisali predstavnici Buroj Property Developmenta i Ibro Berilo sadrži 18 članova koji uređuju odnos i obaveze obje strane ugovora, a njegova svrha je reguliranje prava i obaveza ugovornih strana u pogledu realizacije projekta izgradnje integriranog turističkog grada na lokalitetu "Sportsko-rekreacioni centar Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko Polje – Kolijevka".

"Predmet ugovora je izgradnja integriranog turističkog grada na gore spomenutom lokalitetu, sa sadržajima navedenim u projektnoj dokumentaciji, poslovnog, stambenog, rekreacionog, sportskog i kulturnog karaktera, hortikulture, te izgradnje odgovarajuće komunalne i društvene infrastrukture. Projekt koji se realizira u kooperaciji ugovornih strana podrazumijeva sklapanje ugovora o zasnivanju prava građenja u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima FBiH, privođenje zemljišta namjeni radi izgradnje turističkog grada, s pratećom infrastrukturom, u skladu s prostornim planom i regulacionim planom tog područja posebne namjene, te uređenje dijela općine za realizaciju projekta", rekao je Berilo.

Svaka ugovorna strana obavezna je učiniti sve što je neophodno za realizaciju ovog projekta, što podrazumijeva da će ugovorne strane bez odlaganja staviti na raspolaganje raspoloživa i neophodna finansijska sredstva, te kadrovske i stvarne resurse u skladu s ugovorom i potpisanim protokolom o saradnji.

Načelnik nam je u razgovoru kazao da će turistički kompleks u selu Dejčići sadržavati bolnicu, stadion, hotele, trgovačke centre, prostore za skijanje, tenis, fudbal, košarku, parkove, fontane i mnoštvo sadržaja koji će zasigurno privući veliki broj mještana i turista.

"Ne možemo kazati da je ovaj projekt važan za Trnovo ili za mještane samo ovog sela - ovdje se radi o veoma velikoj važnosti za cijelu Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike. Svi ćemo imati korist, radi se o milionskim ciframa i dobro je što je na kraju odlučeno da sredstva upravo budu investirana u našu Općinu. Šteta je da se ne iskoristi ovoliki hidrološki i prirodni kapacitet", ispričao je načelnik za naš portal.

Ovome dodajmo i to da će vrijednost biti oko 4,5 milijardi KM, a cijeli projekt će finansirati kompanija Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Radit će se i na dinamici osiguravanja potrebne infrastrukturne mreže, a posebno na snabdijevanju kompleksa vodom, strujom, gasom te cestovnom povezanošću.

U narednih osam godina, radovi na ovom izazovnom gradilištu bit će povjereni domaćim projektantskim, građevinskim i konsultantskim firmama. Poslovna saradnja između Općine i predstavnika iz UAE realizirana je na obostranu korist ugovornih strana, radi postizanja zajedničkog poslovnog cilja i ostvarenja dobiti na toj osnovi, uz uvažavanje uvjeta tržišta, u skladu s važećim propisima i dobrim poslovnim običajima.

Nastavak gradnje puteva u općini Trnovo

Ova Općina u Kantonu Sarajevo, prema riječima Ibre Berila, svakodnevno radi na pregovorima i nastoji da se uradi, obnovi i uloži u puteve. Prema riječima načelnika, još uvijek postoje dijelovi u nekim selima koji nisu obnovljeni ili asfaltirani.

"Mi smo općina koja ukupno ima 240 kilometara asfaltiranih puteva, što glavnog puta od Istočnog Sarajeva do Trnova, što puteva u lokalnim selima. Svakodnevno pregovaramo s izvođačima radova da se i preostali putevi asfaltiraju kako bismo olakšali život seljanima", istaknuo je načelnik.

 

Zimska sezona na olimpijskim planinama

Ministarstvo za privredu Kantona Sarajevo naredne sedmice, tačnije 14. decembra, zvanično otvara zimsku turističku sezonu 2015./2016. u Ski-centru Bjelašnica - Igman. Kako je saopćeno iz resornog ministarstva, skijanje će u zavisnosti od vremenskih uvjeta, bit će u funkciji svakim danom od 8 do 16 sati. I ove zimske sezone bit će organizirano noćno skijanje četvrtkom, petkom i subotom u terminu od 18:30 do 21 sat.

Zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu 'starta' 14. decembra 

"Kao i prethodnih, i ove godine smo učestvovali u finansiranju i pripremi kako bi sve bilo spremno za početak nove zimske sezone. Uvjeti za skijanje i sama turistička ponuda nikada nisu dovedeni u pitanje, međutim, mislim da se mnogo više vremena i potencijala treba uložiti u infrastrukturu na planinama. U narednom periodu planiramo graditi kraći i brži put koji će povezati skijaške centre Bjelašnicu i Igman", istaknuo je Berilo.

Krivolov kao veliki problem na području Trnova

Kažnjavanje krivolovaca na području Bosne i Hercegovine još uvijek ne poznaje prave okvire. Ovaj problem posebno je izražen na području Trnova, s obzirom na to da se na obroncima Jahorine može sresti veliki broj divljih životinja. Načelnik ističe da je jučer u zgradi Općine održan sastanak s predstavnicima Lovačkog udruženja Trnovo, gdje su jasno potcrtani problemi koji moraju pronaći svoje rješenje.

"Mi, nažalost, ne možemo da stanemo u kraj krivolovu u Trnovu. Skoro svaki dan dobivamo pritužbe građana, koji su, ili našli neku divlju životinju ili su pronašli tragove krivolova. Zbog velike rasprostranjenosti nezakonitog lova divljači gube se značajna novčana sredstva. Zakonom za krivolovce predviđene su kazne od 1.000 do 20.000 KM", kazao je načelnik Općine Trnovo.

Inače, Udruženje Lovačko društvo "Trnovo" egzistira kao lovno-privredni objekt, a u cilju osiguranja dodatnih izvora hrane, vrši sjetvu žitarica i krmnog bilja na određenim površinama predviđenim za tu namjenu.

Otkup mlijeka od seljana 

Općina Trnovo je prije deset godina potpisala ugovor s poduzećem Milkos o otkupu mlijeka iz trnovskih sela. U okolnim selima tada su postavljeni laktofrizeri za otkup mlijeka, a od 1. augusta 2005. jedna cisterna je kružila ovim područjem s ciljem prikupljanja mlijeka. Cijena jednog litra otkupljenog mlijeka iznosila je 0,74 KM.

Od 2005. godine do sada, mnogo toga se promijenilo. U razgovoru za naš portal načelnik je kazao da je prvobitno bila planirana jedna cisterna, međutim sistem se bio razvio i mnogo više ih je bilo prisutno u lokalnim selima.

"Nažalost, ova sada nije unosan posao za seljane u Trnovu. Ostala je samo jedna cisterna koja kruži selima i bavi se otkupom mlijeka za Milkos. Prije je bilo mnogo više posla, međutim zbog neadekvatne realizacije u plaćanju i izmirenju dugova prema seljanima, došlo je do prekida saradnje s određenim mljekarama. Seljani su se jednostavno osjećali prevarenima", zaključuje Berilo.

Integrirani grad koji će se graditi u Trnovu predstavlja 85 posto privatnog vlasništva, pet posto je općinsko, dok je samo 10 posto šumsko zemljište. Prema sadašnjim prognozama, do 2022. godine u ovom dijelu Kantona Sarajevo, trebali bismo dobiti "grad u malom" pod nazivom Buroj Ozone.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije