Hitan apel iz Zavoda za transfuzijsku medicinu: Zalihe krvi u Sarajevu su na minimumu!

2
F. V.
Hitan apel iz Zavoda za transfuzijsku medicinu: Zalihe krvi u Sarajevu su na minimumu!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Darivanje krvi

Iz Zavoda za transfucijsku medicinu Fedederacije Bosne i Hercegovine uputili su hitan i dramatičan apel javnosti pozivajući darivatelje na odziv, jer su zalihe krvi u Sarajevu na minimumu!

Poseban apel je upućen darivateljima nekih krvnih grupa.

"Molimo darivaoce krvi O- i A+ krvne grupe da se jave u Zavod za transfuzijsku medicinu i daruju krvi. Zbog velike potrebe pacijenata za O- i A+ krvnom grupom zalihe su na minimumu! Sve informacije možete dobiti na 033 567 302 033 567 334", navedeno je na Facebook stranci Zavoda za transfucijsku medicinu Fedehuseiracije Bosne i Hercegovine. 

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

Darivanje krvi je jedna zaod najhumanijih redovnih praksi koju građani širom svijeta mogu provoditi veći dio svog života. 

Sve zdrave osobe između 18 i 65 godina mogu biti dobrovoljni davaoci. Na hiljade ljudi u našoj zemlji obavlja redovno ovu humanu misiju - žene to mogu svaka četiri mjeseca, a muškarci svaka tri. Krv se ne može umjetno proizvesti i jedini način njenog prikupljanja je putem dobrovoljnih donatora. 

Statistika kaže da će jedna od deset osoba trebati transfuziju krvi makar jednom u životu.

Darivanje krvi, korak po korak
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Darivanje krvi, korak po korak

Budući je mjesec svetog muslimanskog mjeseca ramazana u toku, mnogi su moguće pred dilemom da li darivanje kvari post. Kako smo se uvjerili prilikom posjete Zavodu, postači se redovno odazivaju pozivima Zavoda.

Prenosimo stav fetva-i emina Islamske zajednice i aktuelnog zamjenika reisu-l-uleme, dr. Enesa ef. Ljevakovića, iz 2013. godine, a u kojem se navodi:

"Opći je princip da post kvari ono što ulazi, a ne ono što izlazi iz tijela. Kod dobrovoljnog davanja krvi krv izlazi iz tijela, pa prema tome ne kvari post analogno hidžami - puštanju krvi. U vjerodostojnom hadisu se navodi da je Vjerovjesnik a.s. puštao krv (vršio hidžamu) tokom posta. (Zabilježio ga je Buhari)".

U hutbi povodom 14. juna, Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u junu 2011. hatibi na džuma namazu su ukazali na značaj dobrovoljnog darivanja krvi i pomoći onima koji su u nevolji ili oslonjeni na tuđu pomoć, te dobrovoljnom darivanju krvi kao djelu dobročinstva i potvrdi vjerovanja.

"Ako bi svaki peti čovjek, samo na prostoru Sarajeva jednom godišnje darovao krv, to bi bilo oko 100.000 doza, a Zavod za transfuziologiju obilazeći Bosnu i Hercegovinu, uzduž i poprijeko, za godinu dana prikupi, tek između 12 i 13 hiljada doza.

Nisu li ovo poražavajući podaci koji govore o nama ili pak činjenica da se procenat dobrovoljnih davalaca krvi u našoj domovini kreće oko 2%, a da bi uvećanje za samo jedan procenat, na  nivou Bosne i Hercegovine, značilo novih 40.000 davalaca. Treba li neko, doista, da nam kao đacima prvacima, objasni da dobrovoljno davalaštvo treba biti sastavnim dijelom opšte kulture svakog čovjeka", naveo je tada u Gazi Husrev-begovoj džamiji hafiz Mensur ef. Malkić.

Jedan od redovnih darivatelja krvi je i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije