Graničnoj policiji donirana specijalistička oprema u vrijednosti od 226.000 eura

Fena
Graničnoj policiji donirana specijalistička oprema u vrijednosti od 226.000 eura
Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine danas je, u okviru CIAT projekta UNDP-a i Savezne Republike Njemačke, donirana specijalistička oprema, endoskop i detektor u vrijednosti od 226.000 eura.

Direktor Granične policije Zoran Galić kazao je da će ova oprema dodatno ojačati kapacitete te policijske agencije.

"To će se odraziti, ne samo na borbu protiv ilegalne trgovine oružjem, već i na učinkovitije sprječavanje ilegalnih migracija, borbu protiv terorizma, suzbijanje trgovine drogama, ljudima i akciznom robom te borbu protiv svih vidova prekograničnog kriminala", istakao je Galić.

Tokom ceremonije primopredaje opreme kazao je i to da je današnja donacija jedna u nizu mnogobrojnih, vrijednih donacija, jer su UNDP i SR Njemačka potpisali Sporazum za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u BiH, odnosno CIAT projekt.

Galić je pojasnio da je glavni cilj projekta da se Granična policija BiH osposobi u sprječavanju, borbi i identifikaciji protiv trgovine vatrenim oružjem, streljivom, eksplozivima iz i kroz BiH.

Kako je rekao, ukupna vrijednost projekta je oko 550.000 eura, koje finansira Njemačka putem UNDP-a.

"Od tog iznosa 226.000 eura utrošeno je za detektore za eksplozive i droge te najsavremenije endoskope, uređaje kojima se omogućava optički pregled teško dostupne unutrašnjosti vozila", objasnio je.

Napomenuo je da će u okviru projekta biti proveden cijeli niz obuka i izrađen veći broj nedostajućih procedura s ciljem adekvatne i efikasne borbe protiv ilegalne trgovine oružjem. Također, bit će uređena i savremena operativna baza za uređivanje njihovog identiteta.

Osim navedenog, bit će obučeno oko 1.300 policijskih službenika Granične policije BiH, a u realiziranju obuka i izradi procedura, osim eksperata koje će angažirati UNDP, aktivno će učestvovati i policijski službenici Granične policije.

"Realiziranjem ovog projekta bit će pojačan kapacitet naših službenika, što će uticati na učinkovitost i razvoj kapaciteta Granične policije u borbi protiv ilegalne trgovine naoružanjem te povećanju tehničkih kapaciteta za detekciju", naglasio je Galić.  

Između ostalog, dodao je, Graničnoj policiji bit će omogućeno korištenje baze podataka Ministarstva sigurnosti koja sadrži podatke o izdanim dozvolama za uvoz i izvoz i tranzit oružja, streljiva i eksploziva na teritoriji BiH.  

Direktor Granične policije je ocijenio da su dosada ostvarili solidne rezultate koji su duplo bolji u odnosu na 2016. godinu, ali da se, ipak, aktivnosti u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem moraju poboljšati.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann kazala je da je cilj projekta da pomognu Graničnoj policiji donacijom opreme, ali i znanjem, kako bi što efikasnije čuvala granice BiH.

Napomenula je da je još jedan razlog pomaganja Graničnoj policiji BiH da dobro čuva svoje granice, činjenica da će tada biti dobro čuvane i granice Evropske unije.

Zaključila je da je ta saradnja korisna za obje strane te da ovaj oblik pomoći Graničnoj policiji znači i njeno dovođenje na evropske standarde, što je jedan od načina pomaganja BiH u njenim koracima ka pristupanju EU.

Prisutnim se obratila i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, koja je istakla da je Granična policija na prvim linijama u borbi protiv pokušaja terorističkih napada, upotrebe oružja i eksploziva.

Ukazala je na blisku saradnju sa Oružanim snagama BiH, raznim sigurnosnim agencijama, uključujući i Graničnu policiju.

"Upravljanje granicama je ključno u borbi protiv ilegalnog oružja i krijumčarenja, te generalno, u održavanju sigurnosti u BiH", zaključila je Sinanoglu, uz poruku da će saradnja sa Graničnom policijom BiH biti nastavljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije