Građani Kaknja strahuju za zdravlje: Evo šta kažu iz Općine, a evo šta FHMZ

A. Sikira
Građani Kaknja strahuju za zdravlje: Evo šta kažu iz Općine, a evo šta FHMZ
Foto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba / Zagađenje u Kaknju

Proteklih dana svjedočimo katastrofalnoj zagađenosti zraka u Sarajevu i ostalim svjetskim gradovima. Slična situacija, nažalost, događa se i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i regije...

Građani Balkana tako udišu opake lebdeće čestice, koje, kada udahnemo, prodiru duboko u pluća i dolaze do naših unutrašnjih organa, uzrokujući širok niz oboljenja od kojih neka završavaju smrću, uključujući rak (posebno rak pluća), moždani udar... Tu je još i utjecaj na mentalno zdravlje, pa zagađeni zrak utječe i na povećano stopu samoubistava, posebno kod tinejdžera.

Ovog utorka, 14. januara, posebno teško bilo je u Kaknju. Kako su nam javili brojni čitatelji, bilo je skoro pa nemoguće disati napolju, navodeći da je magla "gusta, ljuta i kisela"te da ozbiljno strahuju za svoje zdravlje. Kazali su nam i da se saobraćaj skoro i nije mogao odvijati, jer je vidljivost bila manja od pet metara.

Također su naglasili da stanica koja mjeri indeks kvaliteta zraka nije radila te noći, te da je ista često van funkcije.

Tim smo povodom kontaktirali Općinu Kakanj iz koje su nam kazali:

"Kakanj je jedan od najvećih industrijskih gradova u BiH, a također nema razvijenu daljinsku mrežu grijanja što  prisiljava stanovništvo da koriste privatna ložišta kao izvor toplotne energije, koja dodatno povećavavaju koncentraciju ugljendioksida daleko iznad normalnog. Rješavanje ovih problema je dugoročan proces  koji zahtjeva ogromna finansijska sredstva i cilj je da se nađe harmonija između industrije i zdrave okoline."

Istakli su da jednostavno i brzo rješenje ne postoji: "Rješenje treba tražiti u proširenju mreže daljinskog grijanja i obezbjeđenju alternativnih, ekološki prihvatljivih izvora energije za kotlovnice. No, prije toga potrebno je obnoviti postojeću mrežu daljinskog grijanja koja je dotrajala i koja iz tehničkih razloga ne može podnijeti nova proširenja, i na tome se posljednjih godina intenzivno radi. Svi ovi projekti iziskuju jako puno novčanih sredstava tako da za rješenje treba određeni vremenski period, ali je potrebna i promjena određenih zakonskih propisa."

Pitali smo ih i zašto mjerna stanica ne radi?

"Povremeno se dešavaju kvarovi na stanici u smislu da nije moguće mjeriti određene parametre, ali se popravke nastoje odmah izvršiti. Povremeno iz tehničkih razloga dolazi i do prekida konekcije prema Federalnom hidrometerološkom zavodu (FHMZ) pa se na njihovoj web-stranici pojavi obavijest kako 'stanica nije u funkciji'. U stvarnosti stanica radi, podaci se evidentiraju u stanici i preuzimaju."

Doznali smo i da će Općina tražiti izradu studije o utjecaju industrije na pojavu i zadržavanje magle na područu Kaknja.

Kontaktirali smo dalje i FHMZ, sa sličnim pitanjima, a od njih smo dobili sljedeći odgovor:

"Gustina magle nije direktno povezana s koncentracijom štetnih čestica u zraku,  a u Kaknju je problem bila vidljivost zbog gustine magle, dok se koncentracija štetnih čestica nije razlikovala mnogo od izmjerenih u Visokom i Zenici."

Dodajmo i da meteorolozi najavljuju da će zagađenje prestati krajem ove sedmice, vjerovatno u nedjelju kada su prognozirane sniježne padavine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije