Godišnjica zločina u Trusini: Vijenci i misa za ubijene, preživjeli poslali poruku mira

4
Radiosarajevo.ba
Godišnjica zločina u Trusini: Vijenci i misa za ubijene, preživjeli poslali poruku mira
Foto: BHRT / Obilježena godišnjica zločini u Trusini

U selu Trusina kod Konjica danas se obilježava 31. godišnjica zločina, jednog od najvećih stradanja Hrvata općine Konjic, kada su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine počinili zločin nad 22 hrvatska civila i ratna zarobljenika, od čega 15 civila i sedam zarobljena pripadnika HVO-a.

Danas su na spomen obilježje položeni vijenci, a služena je i sveta misa zadušnica u crkvi svetog Ante u Žitačama za poginule u Trusini. Misu je predvodio don Marin Marić uz koncelebraciju svoje subraće iz Neretvice.

"Naši povjesničari i vlasti bi trebali osvijetliti i dati važnost svim onim ljudima koji su zaslužni za stvaranje slobode. Mislim kako je premalo podignuto spomen obilježja onima koji to zaslužuju. Izvanjska obilježja-spomenici bi trebala biti naša sveta mjesta, koja će nas podsjećati na neka prošla vremena koja ne želimo da se ikada više ponove. Trebamo biti ponosni na takve 'zidove plača'. To su mjesta gdje su skupljene naše krvi, znoj i suze. To su i jecaji hiljadu majki koje nisu smjele kazati gdje su im bili sinovi", kazao je tokom propovijedi don Marin Marić na misi za poginule u Trusini.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

"Sve ove žrtve kojih se danas sjećamo su vjerovale kako će se u ovom narodu rađati nove i ljepše zore. Kako će generacije koje dolaze moći živjeti svoji na svome - dostojno čovjeka. Kako neće trebati polagati nikome računa, nego Bogu i ovom narodu", dodao je Marić te nastavio: "Ovom narodu je prije svega potrebno jedinstvo. Nemojmo ponavljati povijesne pogreške. Ne dajmo interese svog naroda nizašto! Bez obzira na trenutne okolnosti koje nam nisu nimalo ugodne, može i treba se puno više učiniti za ovaj narod. Potrebni su nam nesebični ljudi koji neće misliti samo na sebe, nego će svoje sposobnosti i položaje ugraditi za boljitak našeg čovjeka", rekao je.

"Ne zaboravimo one koji su živjeli prije nas i koji su nas svojim životom i smrću zadužili", zaključi je Marić.

Pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) su, prema presudama Suda BiH, 16.aprila 1993. u Trusini ubili 15 civila i sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a četvero je ranjeno, među kojima je bilo dvoje djece.

"Važno je da se obilježava mjesto stradanja, odnosno datum stradanja, zato da se oda počast poginulima, a s druge strane da se pošalje poruka da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih", kazala je za Detektor Dragica Tomić, predsjednica Udruženja porodica stradalih Konjic. Kako je rekla, važno je s ovog mjesta da se pošalje poruka mira.

"Dajte da bude mir i da nam bude fino", dodala je ona.

Sud BiH je zbog zločina u Trusini osudio bivše pripadnike ABiH Nihada Bojadžića na 15 godina zatvora, Edina Džeku na 13, Nedžada Hodžića na 12, Mensura Memića na deset te Rasemu Handanović na pet i po godina zatvora. Krivični postupak se trenutno vodi protiv Zulfikara Ališpage, ali je predmet već dugo u fazi mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog. Suđenje je trebalo biti nastavljeno u februaru, ali je ročište odgođeno jer je njegova Odbrana tražila izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća, što je odbijeno.

Ranije je Tomić za Detektor kazala da se pored spomen-obilježja stradalima u Trusini nalaze ostaci kuće porodice Krešo, ispred koje je i spomenik Smiljku, za kojeg je rekla da je ubijen pred svojom porodicom.

"Nikad nisu pronađene kosti njegove, niti je sahranjen. Pretpostavlja se da je u kući zapaljen i nema njegovih posmrtnih ostataka, ali o tome se još uvijek šuti, to se ne zna definitivno", govori ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije