Gjenero: Milanović nije Mesić, manje je prijateljski raspoložen prema BiH

Radiosarajevo.ba
Gjenero: Milanović nije Mesić, manje je prijateljski raspoložen prema BiH
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Ugledni hrvatski politički analitičar, politolog, Davor Gjenero kritizirao je stavove koje su predsjednički kandidati, aktuelna predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović i Zoran Milanović iznijeli u vezi s Bosnom i Hercegovinom tokom sinoćnjeg sučeljavanja na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT).

 Piše: F. V.

On smatra da je debata u vezi s odnosima i Hrvatske i BiH bila "površna i neprecizna"

Milanović optužio Kolindu da je upropastila odnose sa Bosnom i Hercegovinom!

"Vanjska politika jedno je od rijetkih područja u kojima, prema Ustavu RH predsjednik ima određene ovlasti. Zato bi bilo logično da se kampanja vodila oko tih pitanja. Međutim, nije. Tijekom prve debate, na nekoj komercijalnoj televiziji, čak nije niti spomenuta aktualna kriza u Crnoj Gori i nitko protukandidate nije pitao što o toj krizi misle. Tek do neke mjere to je popravljeno na debati na nacionalnoj televiziji, ali ta rasprava je bila površna i neprecizna", rekao je Gjenero.

Govoreći u vezi sa stavovima o BiH, Gjenero dodaje kako "prevladava uvjerenje da je to tema u kojoj se stavovi dvoje kandidata ne razlikuju bitno".

"Ali je očito da je stav bivšeg premijera Milanovića daleko manje prijateljski prema susjednoj državi, nego što je to bio stav njegovih prethodnika u političkom vrhu iz istog političkog polja, dakle, na primjer predsjednika Stjepana Mesića, nakon toga Josipovića, ili pokojnog premijera Račana. Kao premijer Milanović je uobičajio posjete Hrvatima u BiH, a da se središnjim vlastima u Sarajevu nije 'niti javio', što je poruka suprotna onoj koju je Hrvatima u BiH uporno ponavljao predsjednik Mesić: 'Sarajevo je vaš glavni grad i vi svoje probleme morate rješavati u Sarajevu'", objašnjava Gjenero za Radiosarajevo.ba.

Objektivno, dodaje sagovornik našeg portala, problematično je bilo mnogo rečenica izrečenih u Zagrebu.

"A u debati na nacionalnoj televiziji protukandidat aktualnoj predsjednici kao da se trudio da ponovi ranije greške svoje konkurentice, i da se predstavi kao 'tvrđi prema Bosni' od Grabar-Kitarović. Nije, doduše, došao do razine koju je dosegao tijekom kampanje za Sabor 2016. kad je govorio o BiH prostačkim rječnikom, ali i izgovorio jednu strašnu rečenicu: 'pa neće Hrvatska dopustiti da, ako iz BiH odu Srbi, Hrvati ondje ostanu sami s Bošnjacima'", podsjeća Gjenero.

Milanović se, očito, želi svidjeti glasačima desnice u Hercegovini, i to je porazno za hrvatsku ljevicu i Hrvatsku kao državu.

Gjenero traži uzroke takve retorike.

"Takva retorika usmjerena tome da se jednokratno dopadne praznim glavama u svom elektoratu, bitno je doprinijela tome da u Sarajevu poteze Zagreba prate s više podozrenja nego one Beograda, koji, za razliku od Zagreba koji poštuje suverenitet BiH, objavljuje strategiju nacionalne sigurnosti, prema kojoj Beograd želi 'preuzeti odgovornost' za polovinu susjedne države. Koliko god hrvatski političari, kad je riječ o BiH, bili nespretni i 'duga jezika', danas u Zagrebu nitko unutar ustavnoga luka ne dovodi u pitanje suverenitet BiH", zaključuje Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije