General pukovnik Mašović: Vozila EUFOR-a na ulicama BiH šalju tri poruke

4
Radiosarajevo.ba
General pukovnik Mašović: Vozila EUFOR-a na ulicama BiH šalju tri poruke
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Generalpukovnik Senad Mašović

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general pukovnik Senad Mašović govorio je o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u BiH u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Kako je kazao, prisustvo EUFOR-a i pojačavanje trupa EUFOR-a u BiH je dobrodošlo.

Na pitanje da li ima naznaka da bi se rat u Ukrajini mogao preliti na područje Balkana i BiH, on je rekao:

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

“To je pitanje koje se najčešće u posljednjem vremenskom periodu najčešće postavlja. Ne postoje nikakve realne pretpostavke da se vrši komparacija i odnosa dešavanja u Ukrajini i poređenje sa mogućim scenarijima u BiH pa i šire na prostoru Balkana. Neuporedivo je iz razloga teritorijalne povezanosti, lokacije, onoga što je veoma bitno – obaveza međunarodne zajednice i pristustva međunarodne zajednice u BiH, pa i na kraju krajeva u zemljama regije“, kazao je Mašović i pojasnio:

“Imamo činjenicu da danas u BiH svoju misiju istovremeno sprovode i NATO i EUFOR koji imaju jasno definisane obaveze u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i sporazumom Berlin plus vezano za angažman i očuvanje sigurnosti u BiH”.

Mašović navodi da su Dejtonskim sporazumom jasno definisane obaveze i nadležnosti NATO-a u smislu sigurnosne situacije u BiH.

“Onime što je propisano Dejtonskim sporazumom, NATO ima jasne obaveze da obezbijedi sigurnost u BiH, naravno kroz definisanje i potpisivanje sporazuma Berlin Plus i prenosa nadležnosti i obaveza između EU i uspostave prve vojne misije EU u BiH vrlo jasno je definisano da EU preuzima obavezu za očuvanje punog spektra sigurnosti u BiH i ukoliko zatreba da istog trenutna može računati na NATO snage u smislu pojačanja i obezbjeđenja onoga što je propisano. Mi imamo izvanrednu saradnju sa EUFOR-om, sa NATO štabom u Sarajevu“.

Mašović je na pitanje zašto su u BiH prisutna vozila EUFOR-a te kakva je to poruka - pojasnio:

"Prvo moram reći da za mene prisustvo EUFOR-a i pojačavanje trupa EUFOR-a u BiH je dobrodošlo. Jačanje kapaciteta EUFOR-a u BiH je prvenstveno po odluci Evropske komisije i komandanta ALTEA-e radi sprečavanja i prenošenja bilo kakve krize na prostor Balkana", kazao je Mašović.

Kako je istakao, prisustvo EUFOR-a u pojačanom kapacitetu na prostoru BiH je prvenstveno preventivnog razloga.

"Prisustvo EUFOR-a i jačanje EUFOR-a je prvenstveno preventivnog razloga i ono što trebamo razumjeti i shvatiti da je dolazaka dodatnih trupa EUFOR-a u BiH poruka ohrabrenja građanima BiH, ali i institucijama BiH, ali i poruka onima koji imaju eventualnu namjeru da kreiraju određene sigurnosne probleme na prostoru BiH. Pored EUFOR-a mi danas u BIH imamo OS BiH, ali i ostale sigurnosne strukture koje imaju mogućnost da kroz zajednički angažman mogu da odgovore adekvatno na sve vrste sigurnosnih prijetnji i izazova. Mislim da moramo biti svjesni i razumjeti jednu činjenicu da poučeni sadašnjim iskustvima i ratom koji bjesni u Ukrajini, da kako EU tako i NATO ne može i ne smije dozvoliti bilo kakvu drugu vrstu sigurnosne krize na prostoru Evrope u ovakvoj situaciji. To je interes, ne samo BiH, nego EU i NATO-a radi svoje sigurnosti, stabilnosti i očuvanja demokratskih vrijednosti koje su teškom mukom uspostavljene“, pojasnio je Mašović za N1.

Kada je riječ o ratu u Ukrajini, Mašović je kazao da je međunarodna zajednica ostala iznenađena direktnom invazijom na Ukrajinu, ali da je naučila lekcije.

“Iznenađenje za međunarodnu zajednicu je bilo da je došlo do direktne invazije na Ukrajinu. Ono što je sada u praksi i ono što se dešava je ono što međunarodna zajednica poduzima jeste činjenica da međunarodna zajednica finansijski i materijalno itekako i isporukom najsavremenije opreme i sredstava itekako pomaže Ukrajini u očuvanju teritorije i zaustavljanju agresije“, kazao je i dodao:

“Upravo zahvaljujući naučenim lekcijama međunarodne zajednice i odgovoru međunarodne zajednice kada je pitanje rata u Ukrajini mogu s pravom reći da je evropska zajednica sada nakon ovog najviše naučila. Nažalost, nije naučila iz rata u BiH, vrlo malo je naučila iz rata u BiH. Sada kada je direktno bila ugrožena budućnost Evrope, ona je naučila veoma brzo, promptno, adekvatno reaguje i spremna je da sada daleko jače odgovori na izazove s kojima se suočava savremeni svijet".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije