Foreign Affairs Magazine: Bosna je na rubu kolapsa

Radiosarajevo.ba
Foreign Affairs Magazine: Bosna je na rubu kolapsa


Američki "Foreign Affairs Magazine" o svom dvobroju za septembar/oktobar 2009 donosi analizu o katastrofalnom političkom raskolu koji prijeti našoj zemlji. Autori članka su Patrice McMahon, profesor političkih nauka na univerzitetu Nebraska i Jon Western profesor međunarodnih odnosa na Mount Holyoke koledžu.

Nakon 14 godina intenzivnih međunarodnih napora za stabiliziranje i obnovu BiH, zemlja sada stoji na rubu kolapsa, zaključak je ovog članka.

Po prvi put od novembra 1995, kada je Daytonskim sporazumom okončan troipogodišnji krvavi sukob, u Bosni se opet govori o mogućnosti ratam, kažu autori.

Međunarodna zajednica je za očuvanje mira u BiH imala ogroman značaj, kaže se u članku, te napominje kako je Dejtonski mirovni sporazum podijelio državu na dva polu-neovisna entiteta: Federaciju Bosne i Hercegovine, uglavnom naseljenu bosanskim Muslimanima i bosanskim Hrvatima, te Republiku Srpsku koju mahom naseljava srpsko stanovništvo. Navodi se kako svaki entitet ima svoju vladu, kontrolira poreze, ima svoju obrazovnu politiku, pa čak i vanjsku politiku.

Ubrzo nakon kraja rata u zemlju se slilo više od 14 milijarde dolara međunarodne pomoći, što ju je učinilo poligonom za neosporno najveći demokratski eksperiment u historiji. Do kraja 1996, 17 različitih stranih vlada, 18 agencija UN-a, 27 međuvladinih organizacija, te oko 200 nevladinih organizacija (NVO), uz desetke hiljada vojnika iz cijelog svijeta - bili su uključeni u obnovu. Statistički gledano, ako se ove brojke podijele sa 4 miliona stanovnika, napori na obnovi Njemačke i Japana nakon 2. svjetskog rata izgledaju zaista skromno - zaključuju autori članka.

Koliko je bio djelotvoran po pitanju prestanku nasilja u BiH, Daytonski sporazum je istovremeno zasijao sjeme nestabilnosti stvaranjem decentraliziranog političkog sistema koji podriva autoritet države.

U protekle tri godine, etno-nacionalističke retorike od strane čelnika države i pripadnika triju konstitutivnih naroda, značajno su uticale na zastoje reformi. Ekonomija se ne razvija, stopa nezaposlenosti iznosi više od 27 posto, dok oko četvrtinu stanovništva živi u siromaštvu, a Bosna je i dalje pri dnu ljestvice Svjetske banke za razvoj poslovanja.

Poslušajte opširnije:



foreignaffairs.com/npr.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije