Fahrudin Dobrača nakon povratka iz Turske: Sve sami finansiramo, usvojite zakon o GSS-u u BiH!

8
Dž. M.
Fahrudin Dobrača nakon povratka iz Turske: Sve sami finansiramo, usvojite zakon o GSS-u u BiH!
Foto: Facebook / GSS Novi Grad Sarajevo

Fahrudin Dobrača, rukovodilac Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo govorio je za portal Radiosarajevo.ba nakon što su se vratili iz akcije spašavanja u Turskoj. 

Hrabra grupa od 20 pripadnika GSS Novi Grad Sarajevo uputila se u Tursku nakon razornih zemljotresa koji su pogodili ovu zemlju 6. februara. Na teren su stigli 8. februara, a u roku od samo tri dana uspjeli su spasiti čak deset osoba koje su bile zarobljene pod ruševinama. 

Dobrača je za portal Radiosarajevo.ba istaknuo da je općina Novi Grad Sarajevo dobila direktan poziv za pomoć s obzirom na dosadašnju saradnju Republike Turske i najmnogoljudnije općine u Kantonu Sarajevo. 

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

"Bez pauze 27 sati"

"Ponijela nas je želja da radimo sa našim instruktorima, oni su nas šest godina obučavali vrijeme je bilo da se odužimo", kazao nam je na početku Fahrudin Dobrača. 

Uz to, na pitanje kakvu su podršku imali, odgovorio je da, iako su imali podršku lokalne samouprave i načelnika Semira Efendića koji je bio na telefonu s njima 24 sata, kao i gradonačelnice Benjamine Karić, ipak je izostala državna podrška. 

Emotivan govor pilota Turkish Airlinesa na letu za Sarajevo: 'Čast mi je prevoziti spasioce iz BiH'

Emotivan govor pilota Turkish Airlinesa na letu za Sarajevo: 'Čast mi je prevoziti spasioce iz BiH'

Međutim, ovo nije spriječilo hrabre momke i djevojke GSS-a da krenu u akciju spašavanja. 

"Bili smo smješteni u IHH kampu, ne u šatorima kao ostali spasioci. Tokom prvog sastanka tražili smo da samostalno radimo, da prvi budemo pozvani na mjesta gdje ima dojava da ima preživjelih i da mi preuzimamo dalju komunikaciju, provjeru i dolazak do unesrećenog", kazao je Dobrača za portal Radiosarajevo.ba, te je dodao da su pripadnici GSS službe Novi Grad Sarajevo tokom cijele akcije imali samo 10 sati sna

"Morate uzeti u obzir da spašavanje samo jedne osobe traje između četiri i pet sati, a kada je spašena šestočlana porodica to spašavanje je trajalo 18 sati. Pronalazak preživjelih nam je bila motivacija, imali smo jednu akciju koja je trajala bez pauze 27 sati", rekao nam je rukovodilac GSS-a, te je dodao da ni on još uvijek ne zna šta ih je 'nosilo' osim tog posebnog osjećaja kada pronađu osobu u životu. 

Naši neumorni heroji: GSS FBiH nastavio spasilačke aktivnosti, pogledajte fotografije

Naši neumorni heroji: GSS FBiH nastavio spasilačke aktivnosti, pogledajte fotografije

Česti potresi u Turskoj

Građani Bosne i Hercegovine mogli su svjedočiti da tlo u Turskoj nije prestalo da se trese nakon prva dva razorna zemljotresa koja su pogodila Tursku i Siriju. Mnogi građani su bili uplašeni za naše heroje koji su bili na terenu, ali silni potresi koji nisu prestali nisu ih uplašili.

Rukovodilac GSS-a Fahrudin Dobrača poručio je kako se nisu previše obazirali na okolinu tokom spašavanja. 

"Nismo imali strah, nisam to primijetio ni na kolegama. Jednostavno, kada si na takvom mjestu, poseban je tu osjećaj i nemaš ono 'šta ako', samo radiš jer znaš da je nečiji život u pitanju", zaključio je. 

Pripadnici GSS Novi Grad u Hatayu
FOTO: Radiosarajevo.ba: Pripadnici GSS Novi Grad u Hatayu

Najgori trenuci

Iako je GSS imao mnogo uspješnih akcija spašavanja, bilo je tu i teških iskustava. Dobrača je za portal Radiosarajevo.ba kazao da je slika iz Turske mnogo gora bila uživo i da se tamo zapisalo i mnogo teških i tužnih priča. 

"Te scene nisam vidio nikada, čak ni u filmovima...najgore mi je ipak bilo kada smo došli da odradimo akciju spašavanja, a umjesto živih pronašli smo čak 27 tijela. To nas je sve rastužilo i potreslo", dodao je.

Ovo je samo jedna u nizu tužnih priča koje su se zapisale u Turskoj, ima ih mnogo, ali, na kraju, ono što je najbitnije jeste da su mnogi ljudski životi ipak spašeni.

Kako su oni danas?

Pripadnici GSS Novi Grad u Hatayu
FOTO: Radiosarajevo.ba: Pripadnici GSS Novi Grad u Hatayu

Akcija potrage i spašavanja se završila, svi pripadnici GSS-a Novi Grad Sarajevo su se, živi i zdravi, vratili u svoju domovinu, ali ova priča se ne završava tu. 

"Sada pratimo situaciju dalje, tražio sam svima da se javljaju svako sat vremena da vidim kako su, ipak je sve to bila velika trauma za nas", iskren je Dobrača, poručujući da su trenutno svi dobro.

Pored toga, pričao nam je i kako je jedan od pripadnika imao san o dešavanju u Turskoj, te da je sanjao da je nakon naporne akcije uspio spasiti jednu osobu što pokazuje koliko su naši spasioci predano radili na terenu.

Pripadnici GSS Novi Grad u Hatayu
FOTO: Radiosarajevo.ba: Pripadnici GSS Novi Grad u Hatayu

Zašto je potreban zakon

Svi volonteri Gorske službe spašavanja, ne samo Novog Grada nego širom BiH, odlučili su otići u Tursku o svom trošku i bez zaštite države

"Mi na akciju idemo kao na izlet. Sami sve finansiramo s obzirom na to da nemamo finansija, a na državnom nivou nemamo ni zakona na koji bismo se mogli pozvati i koji bi mogao odrediti određenu sumu novca koju bi kao služba trebali imati", naglasio je Fahrudin Dobrača.

Uz to, ponovio je stav kako je Bosni i Hercegovini potreban zakon o GSS-u koji bi pokrio potrebe i prava volontera GSS-a.

"GSS Novi Grad Sarajevo je uzor kako jedna lokalna zajednica treba da se odnosi prema ovakom udruženju kao što se odnosi Služba civilne zaštite općine Novi Grad Sarajevo prema nama" zaključio je u svojoj izjavi.

Nakon silnih akcija u BiH, te sad herojstava u Turskoj, taj zakon je najmanje što se ovim junacima i junakinjama može pružiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije