Escobar: Otvoreni Balkan treći stub američke strategije za Balkan

3
Radiosarajevo.ba
Escobar: Otvoreni Balkan treći stub američke strategije za Balkan
PrtScr / Gabriel Escobar

Otvoreni Balkan je treći stub američke strategije za Balkan, izjavio je na saslušanju u američkom Senatu, specijalni izaslanik američke administracije za Balkan Gabriel Escobar.

Upitan od strane senatora da pojasni strategiju SAD za Balkan, on je rekao da počiva na tri pilara (stuba):

Prvi su EU integracije, drugi NATO za one koje su se kvalifikovali, kao i za one koji su poput Srbije, koji su za sada neutralni, ali povećavaju angažman sa NATO-om, a treći regionalne integracije zbog čega podržavaju incijativu Open Balkan.

Legenda Intera hvalila Džeku: "Zaslužio je ovaj Scudetto"

Legenda Intera hvalila Džeku: "Zaslužio je ovaj Scudetto"

Komitet američkog Senata za vanjske poslove – podkomitet za Evropu, regionalnu sigurnost i vanjske poslove, saslušava specijalnog izaslanika State departmenta za Balkan, Gabriela Escobara na sjednici koja je nazvana „Zapadni Balkan: podrška miru i prosperitetu“, piše Vijesti.me.

Saslušanjem predsjedva senatorka Jeanne Shaheen, a prisutvuje i Lisa Mago, zamjenica pomoćnika za Biroa za Evropu i Evroaziju u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID).

I predsjedavjuća senatorka Shaheen je u uvodnoj riječi podržala incijativu Otvoreni Balkan.

Kao ključne prepreke napretku Zapadnog Balkana pomenuta je situacija u BiH za koju je kao krivac označen Milorad Dodik i njegovi pokušaji secesije Republike Srpske. No, Escobar je u uvodnoj riječi i u odgovorima na dosadašnja pitanja ponovio svoju tvrdnju da u BIH i šire problem za napredak nije etnonacionalizam već endemska korupcija, zbog čega su i pojačali sankcije protiv Dodika.

"Mi smo uvjerni da možemo popraviti ono što je pošlo pogrešno u BiH“ rekao je Eskobar, ali je rekao da nije demokratski nametati rješenja.

Takođe je kao probelem označen maligni uticaj Rusije i Kine. Kada je riječ o Kini, Eskobar je naglasio da riječ uglavnom ekonomskom utcaju koji ima, kako je rekao i političke troškove, jer se radi uglavnom o netreransparnetnim direktnim pregovorima sa vlastima i dobijanju poslova bez tendera.

Riječ je, prema Escobaru, uglavnom o poslovima koji su u koliziji sa očuvanjem životne sredine i na kojima se ne angažuje domaća radna snaga.

"Crna Gora je najočitiji primjer toga", naveo je Escobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije