Džaferović: Ključni značaj u oblikovanju BiH imaju procesi integracije u EU i NATO

Fena
Džaferović: Ključni značaj u oblikovanju BiH imaju procesi integracije u EU i NATO
Foto: Dženan Kriještorac / Šefik Džaferović

Ključni značaj u oblikovanju moderne Bosne i Hercegovine imaju procesi integracije u Evropsku uniju i NATO savez, kao okvire koji omogućavaju realizaciju težnji ogromne većine građana Bosne i Hercegovine za trajnu sigurnost, stabilnost i prosperitet - rekao je danas u Bakuu člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, govoreći na panelu "Sadašnjost i budućnost Balkana“ organiziranom u okviru Sedmog globalnog Baku foruma.

U uvodnom dijelu svog izlaganja, Džaferović je govorio o tome kako je prije 24 godine Dejtonski mirovni sporazum okončao rat u Bosni i Hercegovini. Unatoč brutalnim povredama međunarodnog prava - kroz izvršenu agresiju, praćenu genocidom, zločinima protiv čovječnosti i etničkim čišćenjem – Dejtonskim mirovnim sporazumom izgrađena je osnova za mir u Bosni i Hercegovini, o kojem zavisi sigurnost i stabilnost cijele regije zapadnog Balkana.

"Premda je ostvario svoju primarnu namjenu, Dejtonski mirovni sporazum je kroz praksu pokazao i značajne nedostatke. Tu je prvenstveno riječ o mehanizmima blokada i nedovoljne funkcionalnosti institucionalnog sistema, zbog vrlo složene unutrašnje organizacije koja često usporava i komplikuje donošenje odluka. Drugi suštinski problem jeste diskriminacija, koja naročito pogađa populaciju izbjeglica i raseljenih osoba koji su se vratili na svoja prijeratna prebivališta", kazao je on.

Džaferović je istaknuo da neupitni cilj Bosne i Hercegovine mora biti osiguranje ravnopravnosti za sve njene građane, neovisno o njihovoj etničkoj i vjerskoj pripadnosti. Posebno važan element u tom smislu jeste čitav niz međunarodnih konvencija, na čelu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koje su ugrađene u Dejtonski sistem i nadređene domaćem zakonodavstvu. Dejtonski mirovni sporazum je ispravnim tumačenjem i implementacijom doživio značajna unapređenja i usklađivanja sa modernim evropskim političkim i pravnim standardima. Međutim, postoji još mnogo prostora za napredak, posebno sa stanovišta otklanjanja diskriminacije, o čemu svjedoči niz presuda Evropskog suda za ljudska prava koje BiH mora implementirati.

"Ključni značaj u oblikovanju moderne Bosne i Hercegovine imaju procesi integracije u Evropsku uniju i NATO savez, kao okvire koji omogućavaju realizaciju težnji ogromne većine građana Bosne i Hercegovine za trajnu sigurnost, stabilnost i prosperitet", rekao je Džaferović.

Naveo je da su u posljednjem periodu napravljeni značajni iskoraci u tim integracijskim procesima. U decembru prošle godine, ministari vanjskih poslova država članica NATO saveza odobrili su Bosni i Hercegovini dostavljanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa u okviru NATO programa Akcioni plan za članstvo. To je reformski program i obaveza koja se temelji na ranijem zahtjevu BiH za pristupanje ovom NATO programu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije