Drastično zagađenje rijeke Bosne

Radiosarajevo.ba
Drastično zagađenje rijeke Bosne

Osvježeno 25.8.2009. u 11:00

Drastično zagađenje rijeke Bosne

U ekološkom incidentu koji se dogodio tokom vikenda u rijeku Bosnu su ispuštene veće količine materije za sada još neutvrđenog porijekla, koja je izazvala drastično zagađivanje vode i pomor ribe, saopćio je danas Feni dežurni operativac u Federalnom operativnom centru Civilne zaštite Ahmet Turulja.

Turulja je naveo da je premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević jučer organizirao sastanak radi utvrđivanja svih činjenica vezanih za ovaj ekološki incident.

Iako je ova oblast u nadležnosti federalnog nivoa vlasti, inspektori kantonalnog MUP-a, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, predstavnici Kantonalne uprave Civilne zaštite i dežurni kantonalni tužilac reagirali su brzo.

Uzorci vode su odmah dati na ispitivanje i izvršen je uviđaj u krugu firmi koje se nalaze u sklopu stare Željezare da bi se utvrdilo koji je privredni subjekt odgovoran za incident.

Međutim, upozorio je Turulja, inspektorima nije bio dozvoljen uviđaj u cijelosti u pojedinim firmama te je zaključeno da se po utvrđivanju porijekla materije koja je ispuštena u rijeku Bosnu preduzeće odgovorno za ovu ekološku nesreću mora strogo kazniti.

Zaustavljeno izlijevanje opasne materije iz kolektora otpadnih voda bivše Željezare u rijeku Bosnu

Zaustavljeno je izlijevanje opasne materije iz kolektora otpadnih voda bivše Željezare u rijeku Bosnu, potvrđeno je iz Uprave civilne zaštite ZDK-a.

Nema zvanične potvrde čime je rijeka Bosna onečišćena, kao ni ko je zagađivač jer kolektor koristi nekoliko kompanija.

Federalni vodni i inspektor za okoliš obavili su tokom dana kontrolu u Arcelor Mittalu, Cimosu i Rudniku Zenica, jer ta preduzeća koriste zajednički kolektor otpadnih voda, kako bi utvrdili ko je u rijeku Bosnu ispustio oko 30.000 kubnih metara vode onečišćene bionerazgradivom materijom.

FTV nezvanično doznaje kako prikupljene informacije upućuju na kompaniju Arcelor Mittal.

Ovaj događaj mora imati epilog na sudu, stav je zeničkih ekologa.

Prvi put se zbog jednog ekološkog incidenta na prostoru ZDK oglasila i kantonalna Vlada.

Građanima je nevažno ko je nadležan za kontrolu zagađivača, oni traže zdravu okolinu i odgovornost za uništavanje okoliša, stav je Vlade ZDK-a. FTV doznaje da je preliminarni nalaz nadležnih federalnih inspektora završen, međutim, njegov sadržaj, kao i odgovorni za još jedan atak na okoliš u Zenici i šire javnosti zasad ostaju nedostupni.

U rijeku Bosnu ispuštena veća količina opasne materije


U rijeku Bosnu je, kroz kolektor otpadnih voda u krugu kompanije Arcelor Mittal, kasno popodne subotu ispuštena veća količina količina opasne materije još neutvrđenog sastava. Policiju i inspektore su o tome obavijestili ribari i žitelji naselja uz obalu Bosne, nakon što su uočili masnu mrlju sa zadahom mazuta. Nakon obavljenog uviđaja, uzeti su uzorci vode i slijedi, potvrđeno je u Kantonalnom tužilaštvu Zenica, istraga o ovom događaju.

Posljednja 24 sata su za floru i faunu rijeke Bosne nizovdno od kolektora otpadnih voda u zeničkom naselju Kanal bila ubitačna.

Policija, kantonalni tužilac te nadležni kantonalni ispektor i uposlenici Uprave civilne zaštite protekle noći su u krugu bivše Željezare, gdje je uz Arcelor Mittal smješteno još nekoliko privrednih preduezaća, obavili uviđaj.

Iako u znatno manjoj količini, materija neutvrđenog sastava - koja se, po izjavama stručnjaka, ispušta iz industrijskih i termoenergetskih postrojenja - i danas je istjecala u rijeku.

Žitelji naselja uz obalu upozoravaju kako je nekontrolisano ispuštanje materija opasnih po okolinu sve učestalije.

Miris zagađenja danas se ne osjeća u zraku

U rijeci Bosni i danas je prisutna masna tekućina koja istječe u korito ove rijeke na mjestu ispusta otpadnih voda iz industrijskih postrojenja ispod brane u zeničkom naselju Kanal, prenio je Feni dežurni operativac Federalne uprave Civilne zaštite Zdravko Miletić, navodeći izvještaj Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Civilna zaštita je u subotu kasno poslijepodne dobila informaciju od građana da je u rijeci Bosni primijećena uginula riba, nakon čega su na lice mjesta izašli predstavnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, kantonalni tužilac i kantonalni inspektor za vode, kojima su se kasnije priključili i članovi Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Masne mrlje sa zadahom mazuta prekrivale su površinu vode, a zagađenje je vidljivo i na tlu. Miris koji se osjetio proteklog dana, danas se ne osjeća u zraku, javlja Fena.

Pretpostavlja se da je u rijeku Bosnu do sada isteklo više od 30.000 kubnih metara zagađene vode, a problem je što kontaminacija rijeke već traje duže od 24 sata.

Građani su putem radija obaviješteni da ne konzumiraju uginulu ribu, s obzirom na to da je zatrovana i da može uzrokovati zdravstvene posljedice.

Uzorci vode i uginule ribe se ispituju i slijedi, potvrđeno je u Kantonalnom tužilaštvu, istraga o ovom događaju.

rtvbih/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije