Mektić o migrantima: Situacija nije alarmantna, ne slušajte izjave nekih zvaničnika

E. H.
Mektić o migrantima: Situacija nije alarmantna, ne slušajte izjave nekih zvaničnika
Ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je javnost izvijestio ponovo o problemu ilegalnih migranata u našoj zemlji, istaknuvši kako situacija još uvijek nije alarmantna.

Ipak, on je upozorio da ona može postati veoma teška ukoliko se ne reaguje na vrijeme, ali je i pozvao građane, medije i pojedine predstavnike vlasti da ne pogoršavaju krizu svojim izjavama zastrašujući narod.

"Situacija nije alarmantna kao što to pojedinci govore, ali dodatno je pogoršavaju pojedini zvaničnici svojim izjavama, te ih molim da se suzdrže od toga. Mi još uvijek upravljamo tom krizom i tim procesom, ali je svakodnevno sve više tih migranata i ova ruta postaje sve aktuelnija. Sve držimo još pod kontrolom zbog toga što kapaciteti koje mi imamo za ilegalne migrante koji su potrebni za princip readmisije zadovoljavaju sve potrebe. Procjena je UNHCR-a da se na potezu od Grčke do Hrvatske nalazi između 40 i 50 hiljada migranata, koji imaju namjeru proći Balkanskom rutom.

Naravno da su uključene i međunarodne organizacije, s kojima koordiniramo sve poslove u vezi s ovom problematikom i ovom rutom, a među njima su IOM, UNHCR i Međunarodni Crveni krst. Ipak, mislim da je potrebno riješiti problem balkanske rute, jer se ne poštuju principi readmisije", istaknuo je Mektić.

On je dodao da se u prva tri mjeseca ove godine značajno povećao broj ilegalnih migranata, ali i broj pokušaja ilegalnih ulazaka u BiH, zbog čega Granična policija ima pune ruke posla. Posebno je problem jer se koridor za ulazak konstantno širi.

"Taj koridor se širi svakodnevno. Bio je aktivan oko Trebinja, a sad se proširuje i prema Višegradu, što nama stvara dodatne, ozbiljne probleme. Mi smo, još dok je bila masovna kriza 2014. godine, sačinjavali akcione planove, ali taj plan tada nismo iskoristili. On je i sada aktuelan, ali ga ne aktiviramo jer situacija to nije do te mjere. 

Mi imamo jednu petinu nepopunjenim radnih mjesta u GP BiH, to je 500 službenika. I mi ne možemo više, iscrpljujemo ljude, pomjeramo ih i oslabljujemo pojedine dijelove granice. Ovdje mora država, pogotovo ovi parlamentarci, da nađu načina da se stvore dodatni kapaciteti i finansijski resursi da mi možemo da blagovremeno i efikasno reagiramo na ovaj problem. Ovakva sistematizacija resornih agencija kakva je sada je pravljena za neke normalne uslove funkcioniranja, a mi sada u jednoj krizi u koju upadamo ne možemo dobiti nikakva dodatna sredstva s kojim se možemo suprotstaviti ovom problemu. Ali i pored toga uspješno se nosimo s problemom, što su ocijenile i međunarodne organizacije nadležne za ovaj problem", pojasnio je Mektić.

Pozvao je i vlasti u BiH da posebno reagiraju pred krizom koja prijeti našoj zemlji, ali istaknuo i da je potrebno da se i međunarodna zajednica uključi u rješavanje problema što će, kako kaže, i sam tražiti. Također, istaknuo je da mnogi zvaničnici, kao što je Staša Košarac, pokušavaju kritizirati borbu resornih institucija sa mogućom krizom, a ne pomažu svojim radom nego samo govorom. 

Dodao je kako se dogodila velika tragedija za svijet sa smrću Stephena Hawkinga, ali da "Srbi ne moraju brinuti jer imaju ovakve kao što je Staša Košarac".

"Ovdje ne može samo BiH reagirati, moraju se uključiti i druge organizacije kao što je FRONTEX, te ću ja zahtijevati da dođe monitoring na granične prijelaze između BiH, Hrvatske i Crne Gore, ali i na drugim mjestima. Mi u BiH imamo posebnu odgovornost, jer štitimo vanjsku granicu EU od preko 1.000 kilometara i mi ne možemo žmiriti na ovaj problem. BiH nije krajnja destinacija, nego tranzitna zemlja, ali to nas ne oslobađa odgovornosti. Ali, kapaciteti su nam već pri kraju, tražimo neka rezervna rješenja, no mora se i država uključiti kako bi riješili sve ono s čime se suočavamo", dodao je državni ministar za sigurnost.

Za kraj je istaknuo i kako je poseban problem organizirani kriminal koji se provlači kroz uvođenje migranata u BiH.

"U značajnoj mjeri u sve je upleten organizirani kriminal, organizirane grupe koje krijumčare ljude i trguju ljudima, a poseban su problem maloljetne osobe bez pratnje. No, situacija nije alarmantna, ne treba slušati izjave pojedinih zvaničnika koji stvaraju unutarnje uznemirenje građana i jedne averzije lokalnog stanovništva prema migrantima, što nam ne odgovara", zaključio je Mektić.

Mektić je prokomentirao i jučerašnje okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, pojasnivši da li su oni sigurnosna prijetnja za BiH.

"Nemamo mi elemenata da reagiramo dok se ne naruši sigurnost građana ili nekog drugog, odnosno dok ne postanu prijetnja ustavnom poretku. Mi posmatramo, pratimo pokrete, imamo određene indicije ne samo prema Ravnogorskom četničkom pokretu. Ima takvih potencijalnih prijetnji i u Federaciji BiH, ali dok se ne desi neko krivično djelo mi ne možemo reagirati i procesuirati bilo koga", kazao je Mektić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije