Demanti direktora DESS-a: Radnici poslani na godišnji jer nisu htjeli da rade

Radiosarajevo.ba
Demanti direktora DESS-a: Radnici poslani na godišnji jer nisu htjeli da rade
Radiosarajevo.ba / Dokumentacija direktora DESS-a

Radnici preduzeća "DESS HTZ konfekcija", firme za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom danas su poslali pismo na redakciju portala Radiosarajevo.ba  gdje navode kako od ponedjeljka ne mogu ući u svoju firmu kako bi nastavili raditi. 

U pismu su naveli, između ostalog, da su od 24. jula do 14. avgusta bili na prinudnom kolektivnom godišnjem odmoru na koji su upućeni bez izdatog rješenja. Nisu primili pet zaostalih plata, a direktor im je obećao da će nakon godišnjeg odmora biti isplata, kako su pisali radnici.

 Sarajevo / Radnici DESS-a pred zatvorenim vratima: Nema posla za osobe sa invaliditetom

Našoj redakciji obratio se i Midhat Kurahović, direktor "DESS HTZ konfekcije", koji je poslao demanti, koji prenosimo u cjelosti:

"Ništa od navedenog nije istina, osim činjenice da kasne plate. Radnici  su poslani na kolektivni godišnji odmor iz razloga što NISU HTJELI da rade. 24.07.2017. godine su došli ujutru na posao, nisu ni upalili mašine, a kamoli da su počeli raditi. Mnoštvo klijenata koje smo pridobili su odustali od svojih narudžbi iz razloga što apsolutno nikad nismo bili u mogućnosti ispoštovati rok isporuke, čak ni za duplo vrijeme predviđeno za određeni posao. To je mene kao direktora, i firmu itekako koštalo, odbijanjem novca od faktura za svaki dan zakašnjenja. I onda pitaju kako nema novca ? Notorna je laž da su radili punim kapacitetima i da je bilo posla,a ja sam voljan i dat Vam na uvid knjigu izlaznih faktura da vidite promet.

U Vašoj objavi stoji da su došli sa godišnjeg odmora i zatekli zaključana vrata - ni to nije istina jer sam ja u 08h ujutru bio u prostorijama firme i imao sastanak s njima. Centar Skenderija je opremljen nadzornim kamerama koje to mogu potvrditi , kao i njihovo ponašanje na istom. Neistina je da ne znaju svoj status, i da ne znaju šta dalje,jer izričito su zahtjevali da im se da raskid ugovora u vidu tehnološkog viška da se mogu prijaviti na biro,svi, od prvog do posljednjeg su rekli da žele raskid, isto su i dobili. Odjavljeni su sa 16.08.2017. godine i dokumetancija im je poslana na kućne adrese sa povratnicom. Dakle oni ne žele da rade, nisu se željeli izboriti da sačuvamo poslove, i da dobijemo veće poslove koji su bili u izgledu.

Do mjeseca marta im je izmireno sve, tad se desio pad posla, što zbog smanjenja potražnje, što zbog otkazivanja narudžbi koje smo imali iz gore navedenih razloga. Svi oni su radili u nekadašnjem DES-u za 50 - 100 KM mjesečno u toku posljednjih 9 godina, i tad se nisu ni žalili, niti sazivali medije, niti prozivali bivše direktore i poslodavce. Ja sam ubacivao lični novac, iz svog ličnog budžeta, odvajao od svoje porodice, da bi koliko toliko pomogao u ovoj situaciji kad nema plata, te im dijelio novac u vidu jednokratne pomoci i jubilarnih nagrada.

Digao sam i kredit u iznosu od 30.000,00 KM da bi izmirio obaveze koje su napravili prethodni vlasnici i direktori. U svakom preduzeću dođe do zastoja, i do problema, ja se svim silama  trudim da pronađem način da izmirim dugovanja prema svima, jer nikad nikome nisam ništa dužan ostao. Obraćao sam se svim institucijama, bankama, i niko nije imao sluha ni za preduzeće ni za ovu socijalnu kategoriju. Jedinu pomoć i podršku sam imao od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, ali ni oni ne mogu uticati na (ne)produktivnost i otkazivanje narudžbi zbog iste.

Također je neistina da se ne oglašavam, i ne javljam, jer svi mediji koji su me pokušali dobit, dobili su moju izjavu i moju stranu priče potkrijepljenu dokazima i činjenicama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije