D-B je značio spas: Prije 23 godine prokopan je Sarajevski ratni tunel

Anadolija
D-B je značio spas: Prije 23 godine prokopan je Sarajevski ratni tunel
/ Anadolija
Na današnji dan, prije 23 godine prokopan je i pušten u funkciju Sarajevski ratni tunel ili "Tunel D-B" koji je stanovnicima opkoljenog glavnog grada BiH otvorio vrata nade za spas.

Uslijed potpune blokade grada i nedostatka materijalnih sredstava, brojni građani Sarajeva tokom 1993. godine udruženo su krenuli u prokopavanje tunela, a njegov podzemni put, ispod aerodromske piste, povezao je dvije teritorije koje je držala Armija Republike BiH – Dobrinju i Butmir.

Tunel je otvoren 30. jula 1993. godine. Dužinom od 720 metara i visinom 1,5 metar tokom više od dvije godine bio je put kojim je dnevno prolazilo više hiljada ljudi, velike količine namirnica, roba i svega potrebnog za preživljavanje stanovnika bh. prijestolnice u ratnom okruženju.

Značaj tunela koji je bio svojevrsna tajna za Sarajlije u to vrijeme, opisan je u brojnim svjetskim medijima. 

Da je upravo izgradnja tunela promijenila sudbine stanovnika grada, ali i odredila tok rata, istakao je Suad Zijadić, pomoćnik direktora Fonda memorijala Kantona Sarajevo u okviru kojeg djeluje sadašnji Tunel.

"Danas slavimo na neki način rođendan izuzetno važnog projekta, možda i najvažnijeg projekta urađenog u ratu. Kolika je njegova važnost mogu znati samo oni koji su živjeli u opkoljenom gradu. Izgradnja tunela je promijenila tok rata i odredila historiju BiH", naglasio je Zijadić. 

Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo naglasio je da su građani BiH prokopavanjem ratnog tunela "pokazali svijetu i truloj Evropi da su uspjeli kao narod i da će uvijek uspjeti". 

U okviru obilježavanja 23. godišnjice od puštanja tunela u promet, pred nekoliko desetina građana Sarajeva, načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem, dogradonačelnikom Grada Sarajeva Abdulahom Skakom, bivšim premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i drugima, prikazan je dokumentarni film "Sarajevski ratni tunel - ključ grada, kapija Bosne".

Kroz potresnu priču opsade Sarajeva prikazana su svjedočanstva sudionika, odnosno kopača i projektanata Sarajevskog ratnog tunela. Upriličena je i izložba ratnih zastava Armije Republike BiH.

Budući da je Tunel 1996. godine pretvoren u muzejski kompleks, svakodnevno ga posjećuju brojne turističke grupe. 

Većina njih iz kompleksa ratnog tunela iz Sarajeva odlazi s velikim saznanjima o ratnim stradanjima Sarajlija, ali i njihovom hrabrom otporu, ističe Dina Memić, kustosica Spomeničkog kompleksa.

"Jučer su se navršile 23 godine otkako je u 20 sati i 50 minuta prokopan objekat D-B. Danas obilježavamo tu godišnjicu koja je zasigurno jedna od najznačajnijih u modernoj povijesti BiH i povijesti grada. Spomenički kompleks tunela jedan je od najposjećenijih kulturno-historijskih destanacija u regionu. Ostvaruje preko 100.000 posjeta godišnje, a reakcije su raznolike: od oduševljenja, suza, pogotovo ako su u pitanju domaći posjetioci - ovo mjesto u njima izaziva posebne emocije i posebna sjećanja", naglasila je Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije