Cikotić: U BiH bi se kao NATO članicom povećala strana ulaganja

Radiosarajevo.ba
Cikotić: U BiH bi se kao NATO članicom povećala strana ulaganja

Centar za sigurnosne studije (CSS) organizirao je u četvrtak u Sarajevu, uz podršku britanskog Odjela za međunarodni razvoj (DFID), konferenciju "Troškovi i beneficije pristupanja BiH NATO savezu".

U radu konferencije učestvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u BiH kao i predstavnici civilnog društva te međunarodne zajednice.

Cilj konferencije, istakao je u uvodnom govoru generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović, da se uz politički i vojni aspekt pridruživanja NATO-u evaluiraju i ekonomski pokazatelji vezani za članstvo.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kazao je da je, u državi koja je u fazi rekonstrukcije svih nivoa te gdje postoje pitanja koja je teško riješiti, pitanje ulaska u NATO jedno od rijetkih oko kojih postoji konsenzus.

"NATO je klub s relativno visokom članarinom, ali su primjeri zemalja u tranziciji koje su ušle u NATO pokazali da je nakon pristupanja Savezu došlo do znatnog povećanja stranih ulaganja u te zemlje", kazao je Cikotić.

Dodao je da BiH u fazama za pripremu ulaska u NATO istovremeno usavršava unutrašnje uređenje, reformama koje NATO zahtijeva.

"Konačni cilj, ulazak u NATO, nećemo moći ispuniti bez značajnih investicija, pojačavanja budžeta za odbranu, ojačavanja Oružanih snaga te pojačavanja učešća bh. snaga u mirovnim operacijama", istakao je Cikotić.

Punopravno članstvo u NATO-u nosi i rizike za bh. snage, ali NATO želi vidjeti spremnost BiH da, osim što će uživati beneficije koje ovaj Savez nosi sa sobom, dijeli rizik aktivnog učešća u mehanizmima kolektivne sigurnosti.

Učesnici su saglasni da je za ostvarenje konačnog cilja potrebno uložiti dodatne napore u preostale reforme, ali i da će do statusa punopravnog člana NATO-a stići isključivo timskim radom na svim nivoima vlasti u BiH.

Istraživanje stavova javnosti po pitanju ulaska BiH u NATO, a koje je proveo CSS pokazalo je da čak 73 posto građana BiH podržava ulazak BiH u Savez dok njih 27 posto smatra da BiH ne treba ući u NATO.

Kao posebno značajni činioci kojima se obrazlažu razlozi pristupanja NATO-u ističu se stavovi građana vezani za povećanje sigurnosti uključivanjem u kolektivni sistem odbrane.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije