CCI: Ministri HBŽ nagrađeni za loš rad

Radiosarajevo.ba
CCI: Ministri HBŽ nagrađeni za loš rad

Karikatura: Midhat Ajanović

Centri civilnih inicijativa (CCI) objavili su Izvješće o radu Skupštine i Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) u kojemu stoji kako su ministri i zastupnici HBŽ-a dobro nagrađeni za kontinuirano loše rezultate u svome radu, priopćeno je CCI-ija, prenosi Fena.

Ni činjenica da se radi o jednoj od najnerazvijenijih županija u FBiH, niti krizna godina nisu bili dovoljno jaki argumenti da natjeraju na rad vlasti u toj županiji, navodi se u priopćenju.

U Izvješću stoji kako je Skupština HBŽ-a u prvoj polovici krizne godine zasjedala svega nešto više od 2 radna dana na ukupno 4 održane sjednice, a za što su zastupnici u Skupštini ostvarili ukupna primanja od preko četvrtine milijuna maraka, što mjesečno iznosi od 1 900 do 4 100 maraka za profesionalno angažirane zastupnike.

Vlada HBŽ-a spada u grupu onih koje su najrjeđe zasjedale i koje su realizirale najmanji broj točaka u prvom polugodištu 2009. godine.

Iz Skupštine HBŽ-a u prvih je šest mjeseci ove godine došle su svega 4 zastupničke inicijative, niti jedna mjera kao odgovor na trenutnu ekonomsku i financijsku krizu, u potpunosti je provela parlamentarnu proceduru za svega 3 zakona, uz napomenu da ništa od toga nije bilo planirano, odnosno Skupština je cijelu prvu polovicu godine radila bez programa rada, izravno kršeći vlastiti Poslovnik o radu.

Nedostatak incijative, vizije i planiranja

Zastupnici Ivan Krstanović (HSP BiH Đapić-dr.Jurišić), Jelena Knez Perić (HDZ 1990), Ivan Tabak (NS Radom za Boljitak) nisu učestvovali u radu Skupštine po bilo kojoj osnovi u prvih 6 mjeseci tekuće godine, uz napomenu da se zastupnik Ivan Tabak (NSRZB), iako profesionalno angažiran i prosječno mjesečno nagrađivan u iznosu od 2.600 maraka, načela neaktivizma drži od početka svog mandata, odnosno gotovo pune tri godine.

Radeći skoro cijelo prvo polugodište 2009. godine bez programa rada, Vlada HBŽ-a je, pored kršenja vlastitog Poslovnika o radu u tom pogledu, potvrdila nedostatak vizije i kontinuirani problem neblagovremenog planiranja aktivnosti.

I ono malo mjera koje je uspjela usvojiti do kraja lipnja 2009. godine (svega 15,7 posto realizacije od, s 5 mjeseci kašnjenja, usvojenog programa rada) sadrži nevjerojatno mali broj zakona i strategija ili drugih odluka koji mogu utjecati na rješavanje ključnih problema građana istaknutih u Građanskoj platformi - 1,8 posto od ukupno usvojenih mjera.

Čak 3 ministarstva, od ukupno 8 nisu realizirala niti jednu mjeru iz vlastitih programa rada, dok duže od godinu dana nije imenovan ministar pravosuđa i uprave, zbog raznoraznih političkih nesuglasica, što znači da građani trpe jer se veliki broj značajnih mjera iz nadležnosti ovog ministarstva nije usvojio.

Za veoma mali broj održanih sjednica (13) koje su ukupno gledajući prvih pola tekuće godine trajale nešto više od 4 radna dana i loših ostvarenih rezultata, ministri su "nagrađeni" s prosječnim mjesečnim primanjima u iznosu od 2.800 do 3.700 maraka.

Ova vlast i vladajuća koalicija ne namjerava niti pokazuje spremnost za pozitivne promjene u svom radu, uporno neizvršavajući planirani posao čekajući naredne izbore, s nadom da će građani ponovno pokazati više puta dokazanu zaboravnost pa čak i podložnost obmanama razne vrste, navodi se u priopćenju, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije