Burna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o Javnom RTV sistemu

Anadolija
Burna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o Javnom RTV sistemu
/ Parlament BiH
Žustra rasprava na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uslijedila je nakon što je na dnevni red došao prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH.

Da na prijedlog očekuje amandmane i primjedbe, rekao je Amir Fazlić, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) i jedan od predlagača.

"Kao jedan od predlagača govorim da je ovaj zakon došao kao potreba da uredimo ovaj sistem. Imamo situaciju da BHRT donosi odluku o prekidu programa, imamo nezadovoljstvo građana, najave sindikata, da je javnost u BiH prilično uznemirena, došli smo u situaciju da budemo jedina država u svijetu koja nema javnu televiziju", rekao je Fazlić.

Prijedlogom izmjena Zakona o JRT sistemu BiH predviđeno je da se javni RTV servisi na teritoriji BiH primarno finansiraju prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi javnih RTV servisa nakon čega će se sredstva raspodijeliti Radio-televiziji Federacije BiH, Radio-televiziji Republike Srpske i BHRT-u.

Kako je navedeno u prijedlogu zakona, RTV taksu bi naplaćivali operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova.

Da je takvo rješenje učinkovito smatra zastupnik Stranke demokratske aktivnosti Jasmin Emrić, ističući kako daje podršku predlagačima u njihovoj namjeri da se riješe zakonske prepreke u finansiranju javnih servisa.

Put gašenja javnog RTV servisa u BiH, koji čine državni emiter (BHRT) i dva entitetska emitera (RTRS i RTVFBiH), započeo je prije desetak godina uvođenjem mobilne telefonije uslijed čega su građani počeli masovno isključivati fiksnu telefoniju. Time je je javni servis BiH ostao bez načina naplate RTV takse.

Na ovo je podsjetio dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, dodajući kako su sve oči javnosti danas uprte u instituciju Predstavničkog doma jer je riječ o "određivanju sudbine javnog RTV servisa".

On je pozvao parlamentarce da svoje "lične i stranačke interese" stave po strani i "budu odgovorni".

"Ako to mi ne uradimo, to nema niko drugi uraditi. Znam da postoje stranačka neslaganja, mislim da je u okviru ovog sistema moguće postići sve zahtjeve koje imamo kao pojedinci. Ovo je trenutak kada trebamo naći rješenje. Dajmo šansu da zakon bude usvojen u prvom čitanju", rekao je Džaferović.

Posljednjeg dana 2015. godine isteknuo je zakonski rok do kada su telekom operateri na svoje račune uvrštavali i naplatu RTV takse. Time je javni servis BiH ostao bez načina naplate RTV takse. Vijeće ministara BiH je u februaru ove godine donijelo odluku da se pomenuti način naplate RTV takse produži do 30. juna 2016. godine, ne donoseći tako trajno rješenje.

Šefica Kluba Srpska demokratska stranka (SDS) Aleksandra Pandurević kritizirala je javni servis kojeg je, kako je istaknula, "osnovala Narodna skupština Republike Srpske", dodajući kako "takav javni servis ne želi plaćati".

"Javni servis trebaju finansirati svi, a da ga niko ne kontrolira. Naš javni servis finansira neko, a kontrolira niko. Ja sam od onih koji ne plaćaju pretplatu, ja neću da plaćam to. Da li su javni servisi zaista u službi građana, svuda u Evropi gdje je obavezna pretplata nema marketinga, neka to ostave komercijalnim kućama. Ovo je bruka, takvi servisi ne mogu da nazovu jednu političku stranku pravim imenom već govore 'takozvani', govorim o onom javnom servisu čiji je osnivač Narodna skupština Republike Srpske", zaključila je Pandurević.

Dodala je kako način finansiranja treba urediti na način da "niko ne bude diskriminiran te da se moraju precizirati pitanja prava i obaveza". Da je prijedlog o načinu rješenja problema javnih servisa u BiH "bespotreban i zbunjujući" smatra i zastupnik Hrvatske demokratske zajednice u BiH (HDZ BiH) Nikola Lovrinović, dodajući kako prijedlog neće podržati.

"Nema razloga da se ovo donosi. Ovo je dodatna konfuzija. Samo se pomičemo od mjeseca do mjeseca, ovo nije rješenje. Kako će se to plaćati, ne znam zašto ne pričamo temeljito o ovome? Ja neću podržati ovakvo rješenje", poručio je Lovrinović.

Pred Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH nikada ranije nije se vodilo ozbiljno i sadržajno javno diskutiranje o situaciju javnog RTV sistema, rekla je zastupnica Demokratske fronte (DF) Hanka Vajzović. Do sada su se, kako je istaknula, javnim servisima nudila samo polovična i privremena rješenja.

"Javni RTV sistem je potreba društva, ali javni sistem mora biti u funkciji u kojoj ga građani očekuju. Mislim da nemamo zasad sistem, nudimo javnim servisima sedative, apaurine, da ovo preguraju, ali nikad nismo ozbiljno proveli javno saslušanje. Imamo od sindikata vrlo ozbiljna upozorenja, nemamo dijagnozu, ne znamo ko je kriv", istaknula je Vajzović.

Dio građana BiH, u oba entiteta, ne osjeća javni servis kao svoj, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić.

"U RS-u to je uglavnom opozicija koju javni servis RTS-a najgore blati, u Federaciji je to očigledno jedan dio hrvatskih građana, znači to je tihi građanski protest i zato ljudi ne plaćaju pretplatu. Pošto javni servis ne ispunjava obavezu da bude servis svih građana, zašto bih ga ja finansirao. Niko ovdje nije protiv finansiranja javnih servisa, ali da oni budu javni servisi", naglasio je Bosić.

BHRT "ne treba ispaštati zbog drugih javnih servisa" smatra zastupnik SDA Senad Šepić, pozivajući parlamentarce da pokažu "razumijevanje za situaciju na javnom RTV servisu", budući da se bliži rok kada ističe dosadašnji način naplate RTV takse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije