Dilberović: Treba nam budžet za obrazovanje od 600 miliona KM

Fena
Dilberović: Treba nam budžet za obrazovanje od 600 miliona KM

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović u razgovoru za Fenu kazala je kako su obrazovanje i znanost godinama marginalizirani i ne daje im se potrebno značenje, pa se na njih gleda kao na nekakvu poteškoću ili običnu budžetsku stavku.

Naglasila je kako se takav pristup treba mijenjati, jer je riječ o razvojnim i pokretačkim snagama našeg društva koje zaslužuju puno više pažnje i puno više ulaganja, na čemu će njeno ministarstvo nastaviti kontinuirano inzistirati.

Govoreći o radu Ministarstva u protekloj godini, ministrica Dilebrović kazala je kako su ispunjeni svi programski ciljevi i zadatci, istaknuvši kako je u okviru različitih programa ovo Ministarstvo podržalo projekte iz oblasti obrazovanja i znanosti u ukupnom iznosu od oko sedam milionamaraka.

- Ova su sredstva realizirana za (su)finansiranje programa i projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg te visokog obrazovanja i studentskog standarda, kao i iz oblasti znanosti od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine - kazala je.

Solidni rezultati, s obzirom na raspoloživa sredstva koja su, po njzinim riječima, definitivno nedovoljna, ostvareni su i u oblasti potpore znanstveno-istraživačkom i istraživačko-razvojnom radu, svakako zahvaljujući i višegodišnjoj uspješnoj suradnji s visokoškolskim i znanstvenim ustanovama koje su u potpunosti uključene u proces raspodjele sredstava.

- Naš osnovni cilj jeste dobra obrazovna politika, pri čemu bih, svakako, istaknula veliku ulogu i važnost koju je i u protekloj godini imala Koordinacija ministara obrazovanja i znanosti u Federaciji BiH. Tako su na sjednicama Koordinacije u prošloj godini usvojeni i dokumenti bitni za unapređenje udžbeničke politike u FBiH, između ostalog, Smjernice za pripremanje i odobravanje udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole koje bi županijskim ministarstvima obrazovanja trebale poslužiti kao osnova za donošenje kantonalnih zakona o udžbenicima - kazala je Dilberović.

Istaknula je veliko zadovoljstvo nizom programa koje Ministarstvo realizira, a koji su se pokazali kao vrlo značajni s aspekta reforme obrazovanja u skladu sa zahtjevima Reformske agende za BiH za razdoblje 2015.-2018. godina i Programa rada Vlade Federacije BiH za razdoblje 2015.-2018. godina, a kako je kazala, tu se prije svega misli na zahtjev za poboljšanje usklađenosti obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada, znanstveno-tehnološkog razvoja i promociju cjeloživotnog učenja i obrazovanja zasnovanog na ključnim kompetencijama.

- Uspješno smo realizirali projekt nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji BiH, u iznosu od 500 hiljada  maraka, što držimo izuzetno važnom socijalnom mjerom. U ovom projektu je sudjelovalo svih 10 kantona , a nabavljeno je 72.453 udžbenika i obuhvaćeno 12.523 učenika.

Ministarstvo obrazovanja i znanosti nastavilo je podržavati i organizirati različite programe i projekte populariziranja znanosti i promocije rezultata znanstveno-istraživačkog rada, koji su prvenstveno bili usmjereni prema mlađoj populaciji, učenicima i studentima - ustvrdila je ministrica Dilberović, napomenuvši kako je velika pažnja posvećena i potpori izdavaštvu u oblasti znanosti, odnosno otkupu akademskih i znanstvenih izdanja i njihovoj dodjeli univerzitetskim bibliotekama u FBiH.

- Usporedbe radi, u većini zemalja okruženja i EU se za znanost i istraživanje na godišnjoj razini izdvaja 2-3 posto GDP-a. U slučaju FBiH, to bi, umjesto dosadašnjeg budžeta za znanost od 2,3 miliona maraka, značilo izdvajanje od oko 400-600 miliona  maraka - dodala je.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u 2017. godini za oblast predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja te oblast udžbeničke politike izdvojilo je ukupno 1,9 miliona maraka.

Između ostalog, Ministarstvo je podržalo školovanje djece romske nacionalnosti s preko 50 hiljada maraka, projekte poboljšanja kvalitete praktične nastave u srednjem obrazovanju s blizu 120 tisuća i usavršavanja prosvjetnih radnika s više od 152 tisuće, te inkluzivno obrazovanje i uvođenje stranog jezika u predškolske ustanove s više od 624 tisuće maraka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije