Borenović: Tužilaštvo zakazalo u slučaju ubistva Davida Dragičevića

Fena
Borenović: Tužilaštvo zakazalo u slučaju ubistva Davida Dragičevića
FOTO: Fena / Sa sjednice

Završena je šestosatna poslanička rasprava o stanju u pravosuđu na današnjoj tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a nakon pauze trebali bi biti usvajani zaključci o poboljšanju u toj oblasti.

Tokom rasprave zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo podvukla je da se obaveza uspostavljanja vladavine prava ne tiče samo pravosudnih zvaničnika nego je to posao i predstavnika unutar zakonodavne vlasti.

Ocijenila je da je Parlamentarna skupština BiH kompetentna razmatrati izvještaje o radu pravosuđa, ali nije joj jasno zašto je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić diskreditirala poslanike i nju lično kao predsjednicu Ustavnopravne komisije.

Tadić je u svom obraćanju poslanicima na početku sjednice kazala da poslanici koji nisu učestvovali u reformi pravosuđa danas o tome raspravljaju, ali poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić podsjetio je da je bio akter te reforme kada je glasao "protiv" u Federalnom parlamentu.

Zastupnik Partije demokratske partije (PDP) Branislav Borenović smatra da građani imaju strah od pravosudnog sistema, a nepovjerenje u rad pravosudnih institucija proizilazi i zbog grešaka u sudskim procesima i nečinjenjima.

Obraćajući se Tadić koja je kazala da je BiH lider u regionu kada je procesuiranje odgovornih za ratne zločine te da žrtve u Tužilaštvu jedino mogu naći bilo kakvu satisfakciju, Borenović je upitao šta ukoliko se optuže i osude nevini, a prepolove kazne odgovornima.

 

Osvrnuo se i na slučaj stradanja Davida Dragičevića, u kojem je, kako je kazao, javnost imala priliku vidjeti koliko je Tužilaštvo zakazalo u tom predmetu.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović smatra da je izvor nezadovoljstva i nefunkcionalnosti pravosudnog sistema u načinu na koji se biraju nosioci pravosudnih funkcija te je predložio da Vijeće ministara BiH pristupi izmjenama Zakona o VSTV-u.

ZastupnikSDA Safet Softić je mišljenja da postojeći način izbora sudija i tužilaca u BiH dobar te je ocijenio da u pravosudnom sistemu ima niz anomalija koje je potrebno mijenjati.

" Ima tužioca koji ne znaju da BiH ima Strategiju za rješavanje ratnih zločina. Trebalo bi ozbiljno razmisliti o tome kako birati najbolje - kazao je Softić, a i on je naglasio da potrebno što prije riješiti pitanje Zakona o VSTV-u te osnovati vrhovni sud BiH.

Zastupnik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić smatra da je neophodna reforma pravosuđa u BiH te da je bilo neprimjereno dostavljati izvještaje o radu pravosudnih institucija, a ne prisustvovati tim sjednicama.

"Glavna tužiteljica je danas prijetila s govornice, što je krajnje neprihvatljivo - kazao je Begić, dodajući da postaji veliki broj problema i u pravosuđu i u zakonodavnim institucijama.

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić poručio je da je pravosuđe u BiH pod snažnim političkim uticajem te da se sada pokušava vidjeti kako to promijeniti i naći način da ono radi profesionalno.

Istaknuo je da četiri godine govori da pravosudni sistem ne funkcionira, da je korumpiran i kriminaliziran i pod teškim političkim uticajima pa je dobio optužnicu.

" To je u redu, to je stvar Suda BiH, ali ne može mene upozoravati predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija da ne govorim o pravosuđu jer imam optužnicu, zar ne postoji presumpcija nevinosti. Zamislite potkovani Tegeltija na čelu VSTV-a", kazao je Mektić.

Za zastupnika US Srpske Nenada Stevandića pokušava se ostvariti veći politički upliv u pravosuđe, a ne suprotno, ističući da postoji problem političke korupcije u BiH, a najgori pokušaj da se bori protiv nje je pokušajem još većeg političkog upliva u pravosuđe.

Dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) kaže da je tokom rasprave o pravosuđu potrebno početi od reforme pravosuđa koja je podrazumijevala prijenos nadležnosti i uspostavu VSTV-a što je proces kojim je rukovodila međunarodna zajednica.

"Sve zakone kreirala je međunarodna zajednica u BiH i prošli su redovnu parlamentarnu proceduru, a da niko od prisutnih u institucijama tada kroz provođenje reforme nisu imali priliku i pravo da predlože bilo kakvo ili drugačije rješenje ili da iskažu svoj stav", podvukla je Krišto.

Napomenula je da ta reforma nije dala efekt te je cijeli takav slučaj proizveo situaciju u pravosuđu čijim radom niko nije zadovoljan, a dijelom je i uzrok nepovjerenju u rad pravosuđa.

Nakon rasprave poslanicima se ponovo obratio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji je odgovorio na nekoliko tvrdnji i pitanja poslanika posebno naglašavajući da je institucija na čijem je čelu nezavisna, ali i da institucije, a ne poslanici odlučuju o hapšenjima.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec odbacio je tvrdnje poslanika da ne postoji razlika u predmetima ovisno od nacionalne pripadnosti.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić kazala je ponovo da neće podleći pritiscima bilo koje vrste što nije dozvolila ni u protekle četiri godine te je dodala da je neprimjereno govoriti o predmetima koji su u toku.

Naglasila je da je neprimjereno glavnoj tužiteljici govoriti "hapsite" najavljujući da će Tužilaštvo otvarati predmete i tražiti hapšenja kada za to postoje činjenice i dokazi iznoseći podatak da je trenutno 8.000 osoba u prijavama i istragama.

Predsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) nakon obraćanja rukovodioca pravosudnih institucija proglasio je jednosatnu pauzu te bi poslanici po povratku s pauze trebali usvajati nekoliko zaključaka i izvještaja o radu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije