BiH vodeća zemlja po stepenu nepismenosti na Balkanu

Radiosarajevo.ba
BiH vodeća zemlja po stepenu nepismenosti na Balkanu

Ilustracija: SuperStaljin

Prema podacima UNDP-a iz 2007. godine, u BiH je 5,4 posto nepismenih. To su ujedno i posljednji podaci, koji nisu sasvim pouzdani. Prema posljednjem popisu stanovništva, koji je rađen 1991. godine, na teritoriji naše zemlje 9,9 posto stanovništva je bilo nepismeno.

Kada su u pitanju zemlje regije, Srbija ima više od 1,3 miliona nepismenih ili ljudi koji nemaju završenu osnovnu školu. U poređenju sa ostalim zemljama, Albanija ima manji broj nepismenog stanovništva - 1,3 posto, u Hrvatskoj taj procent iznosi 1,9, a u Sloveniji jedan posto.

Pismenost odraslih osoba danas je jedna od glavnih tema i u razvijenim zemljama Evrope, jer globalizacija svjetske ekonomije zahtijeva pismene radnike, odnosno prevladavajući je broj radnih mjesta koja traže obučenu i obrazovanu radnu snagu.

Poražavajuće stanje kada je u pitanju osnovno kao i šire obrazovanje posljedica je brojnih faktora, kao što su loši materijalni i socijalni uslovi, udaljenost škola (naročito u ruralnim područjima), loš prijevoz do škola, te nedostatak škola za osobe sa posebnim potrebama.

Prema podacima Misije OSCE-a u BiH, skoro 48 posto žena i 25 posto muškaraca u seoskim područjima BiH nepismeno je i nema završeno osnovno obrazovanje. U urbanim sredinama, bez završene osnovne škole je 7,8 posto muškaraca i 22,25 posto žena.

Podaci Agencije za statistiku BiH govore da je u toku školske 2008./2009. godine u 196 predškolskih ustanova upisano 16.260 djece što je povećanje za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U istoj školskoj godini u 1.874 osnovne škole upisano je 359.925 učenika što je povećanje za jedan posto u odnosu na prethodnu godinu.

Manje učenika u 2008./2009. školskoj godini upisano je u srednje škole i to 9.350 učenika što iznosi 5,9 posto. Ukupno je u 306 srednjih škola upisano 148.100 učenika.

U zimski semestar školske 2008./2009. godine upisano je 105.358 studenata što je više za 0,4 posto.

Gotovo 57 posto siromašnih stanovnika naše zemlje čine osobe koje nakon završetka osnovne škole nisu nastavili obrazovanje.

U korist tvrdnji da su materijalne prilike presudan faktor u obrazovanju ide i podatak da 43 posto djece iz siromašnih porodica ne upisuje srednju školu, za razliku od 23 posto djece iz imućnijih porodica.


Biti nepismen - šta to tačno znači?

Do polovine prošlog stoljeća koncept pismenosti podrazumijevao je elementarnu analfabetsko-jezičku i matematičku orijentaciju, dakle, osnovne vještine čitanja i pisanja.

Od 1964. razvija se novi pristup, odnosno funkcionalno opismenjavanje i pismenost. Osnovu ovakvog koncepta čini odnos između pismenosti i privrednog razvoja.

Prema definiciji Projekta međunarodne pismenosti odraslih (IALS) pismenost se definira kao prozna pismenost (razumijevanje i korištenje informacija dobijenih iz tekstova), dokumentaciona pismenost (informacije koje se nalaze u različitim formularima) i kvantitativna pismenost (razumijevanje, naprimjer, izvještaja o stanju na računu u banci, određivanje poreza, kamata i dr).

U najnovijem istraživanju Projekta IALS-a obuhvaćeno je šest zemalja OECD-a: SAD, Kanada, Njemačka, Holandija, Švedska i Švicarska.

Istraživanjem se ustanovilo da najviši nivo pismenosti imaju Švicarci - 35 posto, zatim Amerikanci, sa 20 posto. A po obuhvaćenosti stanovništva obrazovanjem poslije obaveznog, na prvom mjestu su Sjedinjene Države i Japan sa 96 posto, a slijede Švicarska s 82 posto i Austrija sa 79 posto.

Krajem 20. i početkom 21. stoljeća postaje aktuelizirana takozvana ''nova pismenost'', odnosno informatičko opismenjavanje, eksplozija novih formi komunikacija u vrlo kratkom vremenskom periodu.Tu prednjači razvoj onoga što se naziva nova pismenost, odnosno masovna individualna komunikacija.


NUBBiH poklanja knjigu povodom dan pismenosti

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH) organizirat će izložbeni salon knjiga na kojem će poklanjati svojim korisnicima knjigu na poklon. Ovom akcijom NUBBiH želi pokazati da uprkos financijskoj neodrživosti posljednjih desetljeća još radi i radit će u službi obrazovanja i kulturnog napretka BiH.

Na izložbenom salonu ponuđene su publikacije čiji broj primjeraka prekomjerno zadovoljava fondove NUBBiH-a.

Izložbeni salon bit će otvoren 8. septembra u Katalogu NUBBiH-a (Ulaz za korisnike, I sprat) od 9.00 do 19.00 sati, priopćila je Služba za informiranje NUBBiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije