BiH: Eskalacija napada na novinare i aktiviste

Radiosarajevo.ba
BiH: Eskalacija napada na novinare i aktiviste

Karikatura: Midhat Ajanović

Bosna i Hercegovina bilježi eskalaciju napada na zaštitnike ljudskih prava tako da se njihov položaj može ocijeniti kao zabrinjavajući, prenosi Fena.

Ovo je jedan od zaključaka iz izvještaja koji je Kuća ljudskih prava, uime koalicije od 30 nevladinih organizacija iz BiH, dostavila Uredu visokog komesarijata UN-a za ljudska prava u Ženevi i koji predstavlja viđenje nevladinog sektora o implementaciji standarda UN-a u BiH.

Nasilje i prijetnje smrću

U izvještaju se navodi da se ova ocjena temelji na nizu slučajeva nasilja i prijetnji smrću, pokušajima zastrašivanja i ušutkivanja i drugim nasrtajima kojima su izloženi pojedinci i grupe koji se zalažu za zaštitu ljudskih prava i njihovo unapređenje.

Na meti napada su se našli zaštitnici prava pripadnika seksualnih manjina i aktivistkinje i aktivisti koji se angažuju protiv trgovine ljudima. Žrtve napada su i nevladine organizacije i njihovi aktivisti koji se bave istraživanjem korupcije i kriminala, kao i novinari koji se bave istraživačkim žurnalizmom koji se dotiče nezakonitosti svake vrste.

Napadi na novinare i pokušaj da se ušutka istraživačko novinarstvo ozbiljno prijeti slobodi izražavanja dovodeći u pitanje dostignuti nivo razvijenosti demokratije.

U izvještaju se, također, naglašava da su nerijetko na meti i članovi porodica zaštitnika ljudskih prava što ukazuje na to da se želi stvoriti atmosfera straha i onemogućiti svako kritičko razmišljanje i djelovanje.

Prethodnih godina, zabilježeni su i pokušaji ubistva nekih od aktivista. Znakovito je to da nijedan slučaj nije rasvijetljen i niko od počinilaca nasilja nije procesuiran.

Napadaju političari i vjerski službenici

Udari na zaštitnike ljudskih prava najčešće dolaze od političara, ali sve češće i od visoko pozicioniranih vjerskih službenika. Vlast gotovo da ništa ne čini na zaštiti boraca za ljudska prava. Izostaje reagovanje nadležnih sudova i policije na sankcioniranju napada na zaštitnike ljudskih prava, kao što se ništa ne čini da bi se osiguralo sigurno okruženje za aktivizam na zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda.

Nevladine organizacije su zabilježile i grube napade na sindikalne aktiviste i slučajeve otpuštanja s posla nekih od njih.

Deklaracija Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o pravima i obavezama pojedinaca, grupa i društvenih organa u odnosu na unapređenje i zaštitu univerzalno priznatih ljudskih prava i sloboda nema odgovarajući tretman od nosilaca vlasti što također doprinosi neadekvatnom tretmanu žaštitnika ljudskih prava, jedan je od zaključaka iz izvještaja nevladinih organizacija iz BiH upućenog Uredu visokog komesarijata UN-a za ljudska prava.

Helsinški komitet: Za takvu atmosferu odgovorne su vladajuće političke elite


"Lako je uočiti da nacionalistički režimi nisu u stanju jednako postupiti kada su u pitanju prava pojedinca, nego prava ostvaruju kroz kolektive. Oni koji se ne uklapaju u pravila i principe tih kolektiva, ispaštaju", rekao je za RadioSarajevo Muhamed Džemidžić, izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Na pitanje ko je najodgovorniji za ovakvo stanje, Džemidžić je odgovorio da su to predstavnici političkih elita.

"Ko god svojim nastupom poziva na otpor jednoumlju, odnosno nacionalizmu, oni pozivaju na njegov linč. Dakle, takav pojedinac odmah postane plaćenik, špijun, onaj koji radi protiv vlasti, bilo da se radi o novinaru, aktivisti, i sl.", naglasio je Džemidžić.

"Sudstvo, tužilaštvo, poilcija, niko od državnih organa nije to prepoznao kao ozbiljan problem s kojim se treba obračunati, već to tretiraju kao pojedinačne incidente. Kada su počela protestiranja, kada je javnost počela da reagira na pravi način, kada su građani počeli da izlaze sa svojim konkretnim zahtjevima, tada su i napadi na akriviste za ljudska prava, a pogotovo na novinare-istraživaće, postali naročito česti. Dakle, ja bih opet rekao da je javnost ta koja treba da nastavi, bez obzira na napade, sa svojom akcijom. Ne želim prebaciti svu odgovornost na medije, naravno, ali smatram da ne trebaju odustati zbog prijetnji, jer prijetnje samo pokazuju koliko je jednoumlje vlasti, zapravo, nejako", rekao je na kraju Džemidžić.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije