Bićo: Zbog suše u FBiH prepolovljena proizvodnja mlijeka

Anadolija
Bićo: Zbog suše u FBiH prepolovljena proizvodnja mlijeka
"Štete zbog suše na poljoprivrednim kulturama u Federaciji su 50 posto, a vrućine su izazvale šok kod stoke zbog čega je smanjena i proizvodnja mlijeka i do 50 posto", rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Federaciji BiH.

Neće biti dovoljno hrane za ishranu stoke, a najugroženiji je kukuruz, silažni kukuruz, voće i povrtlarske kulture koje se rade na otvorenom.

"Stanje je skoro katastrofalno, jer šteta još nije stopostotna. Otprilike oko pedesetak posto ako se uzme kompletno područje Federacije Bosne i Hercegovine, mada ima područja gdje je šteta i 70-80 posto. 

Kompletna poljoprivredna proizvodnja je značajno ugrožena. Prema informacijama sa terena ugroženi su svi, ali je ipak najgore stanje u Unsko-sanskom i Tuzlanskom Kantonu, te Posavini. To su područja gdje se najviše siju te kulture, kukuruz, silažni kukuruz i određene vrste žita", rekao je Bićo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH naglasio je da je u Tuzlanskom kantonu zastupljena voćarska proizvodnja koja je također ugrožena. To se posebno odnosi na jabuke, kruške, šljive... Kritično je i u Unsko-sanskom kantonu i to posebno kukuruz i silažni kukuruz.

Naglašava da je i u Hercegovini dosta teško, ali da se dosta ulagalo u sisteme za navodnjavanje, jer se radi grožđe i vrste južnog voća koje to zahtijevaju.

"Ljudi kada počnu da uzgajaju, razvlače sisteme za navodnjavanje tako da je malo manja šteta, iako je ima", upozorio je Bićo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH navodi da smo u Federaciji BiH imali kasni snijeg, mraz, područja koja je pogodio grad, te da je već tada prouzrokovana velika šteta na poljoprivrednim kulturama, a da ih suša dovršava.

Upozorio je i da će kompletan stočni fond biti ugrožen sa nedostatkom silaže zbog suše, ali i svega što se dešavalo u ovoj godini u FBiH.

"Silaža je posljednjih godina osnovni proizvod u ishrani. Najjeftiniji način ishrane je silažni kukuruz i dosta se poljoprivrednika okrenulo sjetvi silažnog kukuruza da može prehranjivati stoku. Sada je to dosta ugroženo tako da će zima biti vrlo, vrlo teška za opstanak stočnog fonda", ističe Bićo.

Nema pomoći dok se ne proglasi elementarna nepogoda. Ističe da je sve samo dobra volja kantonalnih ili općinskih, federalnih ili državnih vlasti, hoće li oni i kako finansijski pomoći.

"Njima bi najpreče bilo da proglase elementarnu nepogodu, pa da se onda isplate štete poljoprivrednicima. To bi jedino pomoglo", navodi Bićo.

Naglašava kako apeliraju već sedam dana na svim nivoima, ali se do sada niko nije oglasio.

"Svi su na godišnjem odmoru. Kada dođu sa godišnjeg odmora šta će biti, to niko ne zna", rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije