Bećirović nakon presude Stanišiću i Simatoviću: Politika sile, agresije i zločina se ne isplati

3
Radiosarajevo.ba
Bećirović nakon presude Stanišiću i Simatoviću: Politika sile, agresije i zločina se ne isplati
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se medijima nakon osuđujuće presude za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, i poručio da istina o počinjenom genocidu i naslijeđe Haškog tribunala ostaje kao trajna opomena čovječanstvu.

"Danas je važan dan za Bosnu i Hercegovinu, regiju, Evropu i svijet. Iza nas je 30 godina historije Haškog tribunala (Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju - MKTJ i njegov pravni nasljednik Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove - MRMKS). Na temeljima presuda ovog Tribunala moramo nastaviti zajedničko putovanje ka pravdi i istini.

Današnjom konačnom presudom čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću bliže smo utvrđivanju pune istine o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu", naveo je Bećirović.

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), sutkinja Graciela Gatti Santana je, između ostalog naglasila da je potraga za međunarodnom krivičnom pravdom „putovanje koje nikada ne prestaje“.

"Podsjećajući na značaj osnivanja MKTJ, predsjednica MRMKS je naglasila da upravo izricanje žalbene presude u predmetu Tužilac protiv Stanišića i Simatovića „predstavlja čvrsto obilježje iskoraka ka dostizanju pravde“. Osnivanje MKTJ imalo je pravni, historijski, civilizacijski i moralni značaj", naveo je Bećirović.

Emir Suljagić: Zašto je bitna presuda Stanišiću i Simatoviću?

Emir Suljagić: Zašto je bitna presuda Stanišiću i Simatoviću?

Tribunal je bio prvi međunarodni krivični sud formiran nakon Nirnberškog i Tokijskog suda koji su procesuirali zločince nakon Drugog svjetskog rata.

Haški tribunal je ostavio ogromnu arhivu o počinjenom genocidu, zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima. Između ostalog, hašku zaostavštinu čini: 2,5 miliona transkripata sudskih procesa, 422.000 dokumenata i 30.000 videozapisa. U Haškom tribunalu održano je 10.800 dana suđenja, a svjedočilo je preko 4.600 svjedoka.

Ukupno je izrečeno skoro 1.500 godina zatvora i 7 doživotnih kazni. Tribunal nije sudio narodima već je utvrđivao individualnu odgovornost.

DOSSIER: Ko su Franko Simatović i Jovica Stanišić i za kakve su zločine odgovorni

DOSSIER: Ko su Franko Simatović i Jovica Stanišić i za kakve su zločine odgovorni

Nakon i ove presude, političari iz susjednih država, ali i neki iz Bosne i Hercegovine moraju shvatiti da se politika sile, agresije i zločina ne isplati i da uvijek postoje mehanizmi koji sankcioniraju takve politike", rekao je između ostalog, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Tribunal je potvrdio i pravnu prirodu rata vođenog protiv međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

"Današnja presuda Stanišiću i Simatoviću važna je jer su pravosnažno osuđena dvojica bivših šefova srbijanske sigurnosne službe, čime je potvrđena Miloševićeva naredbodavna uloga s obzirom da se ova presuda odnosi na srbijanski SDB i njegove zločine u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj.

Posebna važnost ove presude je u činjenici da su najviši čelnici srbijanske sigurnosne službe pravosnažno osuđeni za zločine i umiješanost u agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Stanišić i Simatović postupali su po direktnim naredbama Miloševića, koji je upravljao svojom tajnom policijom i njenom tajnom borbenom jedinicom. Ne zaboravimo, tajne jedinice su bile i osmišljene kako bi sakrile odgovornost srbijanske vlade za neke od najsurovijih zločina počinjenih protiv civila izvan Srbije", rekao je Bećirović.

Subašić: Presuda Stanišiću i Simatoviću - novi dokazi o agresiji i zločinima Srbije u BiH

Subašić: Presuda Stanišiću i Simatoviću - novi dokazi o agresiji i zločinima Srbije u BiH

Zatražio je od Ujedinjenih nacija da se arhivska građa Haškog tribunala premjesti u Sarajevo.

"Ponovo tražim da UN donese pravedno rješenje i da kompletnu originalnu arhivu tribunala pohrane u glavnom gradu BiH. Milioni štampanih stranica, tonskih i video snimaka, tajnih dogovora koji oslikavaju šta se dešavalo trebaju biti pohranjeni u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.", rekao je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije