Bakir Izetbegović: Želimo biti dio uređene, razvijene i ujedinjene Evrope

Anadolija
Bakir Izetbegović: Želimo biti dio uređene, razvijene i ujedinjene Evrope
/ Radiosarajevo.ba
U sarajevskoj Vijećnici povodom Dana Europe upriličen je svečani prijem na kojem je poručeno da je, nakon mnogo godina zastoja, BiH ponovo vraćena na svoj europski put.

Prijem su svečano otvorili ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović 

Wigermark je tom prilikom poručio da 9. maj označava početak ere mira i prosperiteta u brojnim dijelovima europskog kontinenta i da je stabilnost EU, koja traje više od polovine stoljeća, zasnovana na temeljima zajedničke svrhe, jedinstva i solidarnosti između europskih nacija. Međutim, danas, kako je kazao, mnogi od ciljeva samih osnivača EU su pod prijetnjom.  

Wigermark je istakao da BiH, koja je među posljednjima podnijela zahtjev za članstvo u EU, zajedno s njenim susjedima na području zapadnog Balkana "nesumnjivo pripada zajedničkoj budućnosti EU", 

"U protekloj godini svjedočimo brojnim pozitivnim procesima. Konačno je stupio sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. U toku su brojne ekonomske i socijalne reforme, a prva faza reformske agende bi mogla biti zaključena u narednim mjesecima. Nakon mnogo godina zastoja, BiH je ponovo vraćena na svoj evropski put", poručio je Wigermark.

Podsjetio je da je BiH zemlja kulturnih, etničkih i vjerskih raznolikosti, a bh. javnosti je poručio da "živi u zemlji nevjerovatnih ljepota i brojnih prirodnih resursa, uključujući vaše građane".

"Imate prelijepu arhitekturu i bogomolje. Mnogi od nas su bili prisutni istorijskom trenutku otvanja džamije Ferhadije prije dva dana u Banjoj Luci. Taj čin predstavlja vrlo važan korak u procesu pomirenja", poručio je šef Delegacije EU u BiH.

Na kraju je pozvao na pozitivne promjene i reforme u državi kako bi se mogla pridružiti EU, koja će joj, kako je kazao, nastaviti pružati podršku na tom putu.

"Mi smo vaš najvažniji partner i ostajemo u budućnosti jednako tako važan partner. Promjena je potrebna kako bi se ispunili odgovarajući standardi EU koji jesu zahtjevni i koji su potrebni između ostalog da bi ste dokazali da ste sposobni da provede potrebne reforme. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je u obraćanju da danas Europa obilježava protekle decenije mira, slobode, razvoja i saradnje, poručivši da bez 9. maja 1945. ne bi bilo ni 9. maja 1950. i tom prilikom čestitao Dan pobjede nad fašizmom. 

Otvorenost, zajedništvo u raznolikosti, uzajamno uvažavanje i tolerancija su zajedničke vrijednosti koje s Europom dijeli i BiH, njeni narodi i građani, dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Uvjeren sam da nije ni pretjerano niti pretenciozno kazati da su BiH i ovaj grad u kojem se bogomolje različitih konfesija skoro naslanjaju jedna na drugu bili preteča duha ujedinjene Evrope", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.  

Podsjetio je da je 9. maj u BiH Dan i zlatnih ljiljana "kada slavimo otpor i Dan logoraša kada pamtimo žrtve.

Međutim odlučni smo da iz sukoba koje smo prošli izvučemo pouku i naraštajima koji slijede pružimo budućnost mira i napretka - Europsku budućnosti. 

Proces pozitivnih reformi nazvao je jednako važnim kao i sam čin integracija i da se svi problemi, ma kako teški i složeni bili, mogu riješiti zajedničkim snagama

"Kroz dijalog i kompromis odlučni smo da dostignemo konačni cilj. Taj cilj je jasan. Želimo biti dio uređene, razvijene i ujedinjene Evrope", poručio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije