Američki senatori pisali Antonyju Blinkenu: Brinemo za mir u BiH, ne možemo ignorisati rizik

4
Radiosarajevo.ba
Američki senatori pisali Antonyju Blinkenu: Brinemo za mir u BiH, ne možemo ignorisati rizik
Foto: Kolaž / Antony Blinken

Grupa američkih senatora uputila je pismo državnom sekretaru SAD-a Antony Blinkenu i ministru odbrane Lloydu Austinu, izražavajući zabrinutost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini te zahtijevajući ozbiljniji angažman SAD-a u suradnji s europskim partnerima, kako bi se osiguralo prisustvo mirovnih snaga u zemlji koja je, kako se navodi, izložena ruskom uticaju.

“Pišemo vam kako bismo izrazili zabrinutost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Nepostojanost mira koji je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom je evidentna i upozoravajuća. Rat Vladimira Putina u Ukrajini ohrabrila je aktere u Bosni i Hercegovini koji već dugo uživaju podršku Kremlja i drugih vanjskih faktora, te rizik od nasilja se ne može ignorirati. Sjedinjene Države se moraju usredotočiti na održavanje mira u Bosni i Hercegovini”, navodi se na početku pisma visokim američkim dužnosnicima, kojeg potpisuju senatori Jeanne Shaheen, Thom Tillis, Chris Murphy i Roger F. Wicker.

Podsjećaju kako je Vijeće sigurnosti UN-a 22. novembra 2004. Rezolucijon 1575 uspostavilo operaciju Althea EUFOR kao zakonskog nasljednika NATO snaga koje su očuvale mir u Bosni i Hercegovini devet godina nakon završteka rata.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Otvoreno pismo Blinkenu: Vrijeme je za moderna i demokratska rješenja za Bosnu i Hercegovinu

Otvoreno pismo Blinkenu: Vrijeme je za moderna i demokratska rješenja za Bosnu i Hercegovinu

“U vrijeme predaje dužnosti, NATO snage brojale su sedam hiljada pripadnika, tako da je i EUFOR počeo sa približno istim brojem pripadnika. Tokom godina, taj broj se stalno smanjivao u skladu s napretkom koji je ostvaren ka trajnom miru. Ipak, nedavni destabilizirajući politički događaji u zemlji ukazuju na jasan preokret situacije koji zahtijeva usklađeniji strateški odgovor od zemalja članica EU, Velike Britanije, i Sjedinjenih Država kako uspješno održati misiju EUFOR Althea”, upozoravaju američki senatori.

Smatraju kako bi Sjedinjene Države trebale pozvati europske partnere da intenziviraju napore tokom vojne konferencije EU 10. novembra i osigurati kako trupe tako i opremu koji su neophodni da bi se održala trenutna postava EUFOR-a od minimalno hiljadu i sto članova.

“Sjedinjene Države bi također istovremeno trebale preispitati svoju podršku EUFOR snagama, kako bi ustanovili da li može biti učinjeno nešto više, izvan logističke podrške i obuke. Tokom prethodne godine, poiltički predstavnik bh. Srba Milorad Dodik je pojačao retoriku u vezi sa secesijom RS od Bosne i Hercegovine. Napetosti su visoke, a rizik od manjih provokacija da izazovu dublju destabilizaciju pa čak i nasilje je stvarna, a potreba za efektivnim odvraćanjem je potrebna bez odgode”, poručuju američki senatori.

Istakli su i snažnu saradnju NATO štaba u Sarajevu sa EUFOR-om, naglasivši kako NATO prisustvo šalje snažan signal širom zemlje i regije.

Dodaju kako Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici moraju raditi zajedno kako bi ojačali NATO štab u Sarajevu a to počinje s ispunjenjem rezultata Madridskog samita, odnosno prilagođavanjem mjera podrške i programa izgradnje kapaciteta odbrane, kako bi se odgovorilo potrebama.

Edin Subašić: Veto na nastavak misije EUFOR-a uvodi NATO u Bosnu

Edin Subašić: Veto na nastavak misije EUFOR-a uvodi NATO u Bosnu

“Rusija nastavlja da prisvaja Zapadni Balkan kroz svoju sferu interesa a ruski dužnosnici su izdali brojna saopštenja podrške regionalnim akterima koji se suprostavljaju i NATO i europskim integracijama. Sjedinjene Države ne smiju gledati kroz prste na ove prijetnje; moramo demonstrirati odlučnost ka europskoj sigurnosti održavanjem efektivnog prisustva na Balkanu dok nastvaljamo s odgovorom na ruski, neisprovocirani rat u Ukrajini”, ističe se u pismu.

Senatori na kraju pozivaju Bidenovu administraciju da razvije strategiju, u dogovoru sa EU, kako da se održe mirovne snage u BiH u slučaju ruskog veta na mandat EUFOR-a.

“Ruski veto, koji bi mogao dobiti podršku Kine, se očekuje tokom glasanja o obnavljanju mandata EUFOR-a pred UN-om tokom novembra. Vjerujemo kako postoji zakonski osnov da se održi mirovno prisustvo u BiH koje ne zahtijeva odobrenje UN-a. Dok bismo trebali raditi da osiguramo nesmetano obnavljanje mandata EUFOR-a, moramo se pripremiti na kontinuirano mirovno prisustvo. Ozbiljno NATO krizno planiranje je od ključne važnosti, i stvara važnu prednost u UN-u kako bi se odgovorilo na potencijalni ruski veto kao i u Bosni i Hrcegovini, te šalje važnu poruku liderima u zemlji”, ističu senatori uz podsjetnik kako Sjedinjene Države već decenijama ulažu u mir i stabilnost u BiH, te ne smiju dozvoliti da izgube pažnju u ovom trenutku, piše N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije