Ambasada SAD-a demantovala Milorada Dodika: 'To što on tvrdi nije tačno'

7
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a demantovala Milorada Dodika: 'To što on tvrdi nije tačno'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je na tvrdnje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika, da je Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija 'prepisan' iz ove države. 

Reakciju Ambasade SAD-a prenosimo u cijelosti: 

"Milorad Dodik tvrdi da nedavni nacrt zakona o stranim agentima koji je usvojen u NSRS predstavlja blažu verziju američkog zakona. To nije tačno.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Američki zakon na koji se Dodik poziva, poznat kao Zakon o registraciji stranih agenata Sjedinjenih Američkih Država (FARA) iz 1938. godine, donosi transparentnost u rad lobista - pojedinaca ili organizacija koji rade u ime stranih agenata kako bi uticali na donošenje vladinih odluka. FARA zahtijeva od takvih pojedinaca i organizacija da se registruju kod Ministarstva pravde i deklarišu svoj odnos, aktivnosti i finansijsku nadoknadu.

Ove registracije su javno dostupne, omogućavajući javnosti da bude informirana o aktivnostima lobista stranih agenata u Sjedinjenim Američkim Državama. FARA ne zabranjuje ili ograničava aktivnosti stranih agenata, ne postavlja ograničenja na slobodu govora ili udruživanje, i ne primjenjuje se na nezavisne medije ili na većinu organizacija civilnog društva. Ukratko, ovaj dugogodišnji američki zakon pruža transparentnost u uskom području lobiranja kod vlade; ne regulira sve organizacije civilnog društva.

Nasuprot tome, 'Zakon o posebnom registru i transparentnosti rada nevladinih organizacija' koji je odobren od strane NSRS u prvom čitanju 29. septembra je modeliran prema represivnom ruskom zakonodavstvu koje je Kremlj koristio kako bi suzbio neslaganje, uništio civilno društvo i ukinuo slobodne medije.

Nejasne definicije i dvosmisleni jezik ovog zakonodavstva RS vlastima daje mogućnost da označe bilo koje nevladine organizacije koje primaju finansiranje izvan BiH kao "strane agente" i zabrane im određene aktivnosti. Ovaj antidemokratski zakon jasno je namijenjen ograničavanju prostora za rad civilnog društva i suzbijanju kritike vlasti Milorada Dodika, urušavajući prava stanovnika RS i približavajući RS još jedan korak autoritarizmu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije