Alarmantna situacija u Gerontološkom centru Sarajevo: 360 korisnika, a samo 18 medicinskih sestara

2
Radiosarajevo.ba
Alarmantna situacija u Gerontološkom centru Sarajevo: 360 korisnika, a samo 18 medicinskih sestara
Foto: Pixabay / Ruke/Ilustracija

Predstavnici Sindikata u zdravstvu Kantona Sarajevo iznijeli su šokantne detalje posla kojeg obavljaju. Istakli su da im nedostaje kadra i osnovnih tehničkih sredstava za rad, ali i finansija. Poručuju da traže odgovore i reakciju nadležnih, kako bi se problemi riješili na dobrobit svih. Izuzetno teška situacija je u Gerontološkom centru Sarajevo, a nije mnogo bolja ni u ostalim zdravstvenim ustanovama, kažu u Sindikatu.

Stručnu pomoć, nadzor i njegu treba 360 korisnika Gerontološkog centra Sarajevo. Nažalost, kadra za adekvatan rad nema. Koliko je situacija alarmantna, najbolje ilustruje podatak da 180 korisnika koristi pelene, a da sa njima u noćnoj smjeni ostaju samo dvije medicinske sestre od njih ukupno 18. Kako ističe uposlenica ovog centra, problem je i nedostatak doktora, pa tako u Centru jednom sedmično jedna doktorica vrši preglede.

Edina Bahtanović, Gerontološki centar Sarajevo

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

"Jedna njegovateljica opslužuje tri sprata u toku dana. Ima po 30 do 45 presvlačenja. Samo jedna njegovateljica što dnevno mora okupati po 15 osoba minimalno. Nahraniti, namazati, presvući, presvući posteljinu i, naravno, pratiti stanje kako bi na vrijeme intervenisali".

Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva Kantona Sarajevo za Dom zdravlja

Poskupio smještaj u Gerontološkom centru Sarajevo: Jednokrevetna soba košta 1.000 KM

Poskupio smještaj u Gerontološkom centru Sarajevo: Jednokrevetna soba košta 1.000 KM

"Nehumano je da ako takvoj osobi koja je smještena u Gerontološki centar treba dati injekciju ili pružiti jednu običnu zdravstvenu uslugu koja se može pružiti tu, da vi tu osobu, u takvom zdravstvenom stanju, u takvim godinama i fizičkom stanju sada izvlačite iz te sobe, kojoj skupa sa krevetom, stavljate je u taj neki kombi".

Iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo poruka da treba usmjeriti sredstva na poboljšanje usluga, kupovinu nove opreme, ali i povećanje broja kadrova.

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo

"Radimo analizu na nivou cijelog Kantona Sarajevo šta je potrebno od kadra i repromaterijala, kao i aparature i to ćemo dostaviti Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministarstvu. U proteklom periodu smo poslali niz zahtjeva za sastanke vezane za problematiku svih javnih ustanova i čekamo svakodnevno odgovor".

Da kadra nedostaje, potvrđuju i iz Kantonalnog ministarstva zdravstva.

Enis Hasanović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo

"Najveći problem su doktori specijalisti i još veći problem subspecijalisti. Mi to ne možemo naći na tržištu. Trebamo više vremena da se taj kadar educira, specijalizacije i sve ostalo. Mi ćemo uraditi sve i to mogu obećati da nakon ovoga što ćemo ove godine raditi sa specijalizantima. Ono što ne možemo uraditi je ono što ne možemo naći na tržištu i stvoriti. Ono što je lakše uraditi je srednji medicinski kadar. Sestre, njih imamo na Birou. Evo danas sam potpisao veliki broj sestara, mislim 33 za KC da se prime".

Ministar Hasanović dodaje da se može uraditi i reorganizacija, ali i ponuditi, kao što je već urađeno u Domu zdravlja, da doktori koji su u penziji mogu sklopiti ugovor o radu, a oni koji rade mogu raditi prekovremeno, iako je to naglašava, iscrpljujuće. Poručuje - u postojećim uslovima može se nešto uraditi, ali ne puno toga, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije