30 godina nepravde: Reakcije nakon usvajanja Prijedloga zakona o civilnim žrtvama rata

0
Radiosarajevo.ba
30 godina nepravde: Reakcije nakon usvajanja Prijedloga zakona o civilnim žrtvama rata
AA / Dan civilnih žrtava Mostara

Nacrt zakona o zaštiti civilnih žrtava rata, kojim će, između ostalog, žrtve ratnog seksualnog nasilja i djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja biti prepoznati kao posebna kategorija civilnih žrtava rata, usvojen je jednoglasno na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Predstavnici žrtava pozdravili su usvajanje Nacrta, očekujući da i Parlament učini isto.

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Federacije, podsjeća kako su civilne žrtve rata dosad bile tretirane Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

"Veliki je uspjeh da po prvi put civilne žrtve rata dobijaju svoj zakon, odnosno Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH. Mi smo bili dio radne grupe koju je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike formiralo i cijelo vrijeme smo radili s radnom grupom da bi civilne žrtve rata dobile što bolju zaštitu", objašnjava Karović.

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Ona dodaje da je zakonska regulativa unaprijeđena u dijelu da civilne žrtve rata imaju 70 posto prava ratnih vojnih invalida, odnosno porodica šehida i poginulih boraca.

"Ukinuli smo jedan diskriminatorski član zakona koji se odnosi na porodice ubijenih civila koji je u sadašnjem zakonu glasio: 'Ako primanja u domaćinstvu prelaze prosječnu platu Federacije, primanja porodice žrtve rata se smanjuju za 50 posto.' Taj član smo skroz izbrisali, znači on više ne postoji", kaže Karović, koja je istakla da su smanjili i godine starosti za muškarce i žene čiji su supružnici stradali u ratu, kako bi ostvarili prava.

Detektor je ranije pisao da ni 28 godina nakon rata na državnom nivou nije donesen zakon o zaštiti žrtava torture te da bi prava civilnih žrtava rata trebala biti riješena entitetskim zakonom u Federaciji.

Usvojen Prijedlog zakona o civilnim žrtvama rata: Evo kada bi mogao stupiti na snagu

Usvojen Prijedlog zakona o civilnim žrtvama rata: Evo kada bi mogao stupiti na snagu

Na nivou RS 2018. godine je usvojen Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, kojim je stvoren okvir za regulisanje statusa i prava žrtava ratne torture isključivo licima koja imaju prebivalište u ovom entitetu.

Vlada Federacije je početkom 2019. godine prihvatila inicijativu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za usvajanje zakona o civilnim žrtvama rata Federacije, a Vlada Brčko distrikta je prošle godine usvojila prva Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata, koji je prepoznao zakonski djecu rođenu kao posljedica silovanja.

Ajna Jusić, predsjednica Udruženja "Zaboravljena djeca rata", objašnjava kako se unikatnost zakona koji je danas usvojila Vlada Federacije ogleda u tome što će žrtve ratnog seksualnog nasilja i djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja biti na nesumnjiv način definisani kao posebna kategorija civilnih žrtava rata te da će na osnovu tog statusa biti u mogućnosti ostvarivanja materijalnih prava predviđenih ovim zakonom, a što će se jednako sprovoditi na tlu Federacije.

"Ovo je tema na kojoj smo mi, djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja, zajedno s majkama, preživjelim, neumorno radili kako s prošlom Vladom, tako i sa sadašnjom. Ovo je tema zbog koje smo ogolili naše najbolnije u društvu kako bismo pokazali najistrajnije i najhrabrije što nosimo u sebi, za sebe, za društvo, za našu djecu", navodi Jusić, ističući kako su prošli i sadašnji saziv Vlade Federacije imali sluha za realne potrebe preživjelih i djece rođene zbog rata, a što predstavlja još jedan vid unikatnosti u BiH.

Ona očekuje da će zastupnici Parlamenta Federacije također jednoglasno usvojiti ovaj zakon, ali i da će biti jednakopravno implementiran u svim kantonima, kao i da će kantonalna ministarstva biti više angažovana pri izradi programa specifično usmjerenih na preživjele žrtve ratnog seksualnog nasilja i djecu rođenu kao posljedica silovanja.

Civilne žrtve rata dobijaju poštovanje koje zaslužuju: Šta mogu očekivati od novog zakona?

Civilne žrtve rata dobijaju poštovanje koje zaslužuju: Šta mogu očekivati od novog zakona?

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata", veoma je zadovoljna zbog usvajanja Nacrta zakona. Govori da je veliki napor uložen, a da su članice "Žene žrtve rata" imale amandmane na prednacrt, koji su na vrijeme uloženi te usvojeni.

"Nama je važan zato što se odnosi direktno na našu populaciju. Parlament bi trebao usvojiti, to se tiče sviju nas, ne samo pojedinca", kaže Hasečić za Detektor.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić naveo je kako je ovom ministarstvu važno da su riješena neka dugogodišnja očekivanja i dugogodišnja nepravda prema svim civilnim žrtavama rata te dodao da se nada da će imati razumijevanja u oba doma Parlamentarne skupštine Federacije.

"Njima smo na neki način vratili njihova prava i ispravili nepravdu, iako nikada nećemo moći na neki način da ispravimo ono što nije urađeno u proteklih 30 godina, ali evo ovo je jedinstven zakon, u kojem smo po prvi put prepoznali tu kategoriju, i evo u kontaktu sa svima njima, oni su bili podrška kad je ovaj zakon u pitanju u kontekstu njegovog usvajanja" zaključuje Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije