200 kajakaša i ekologa poručilo da ne odustaju od borbe za rijeku Sanu

Radiosarajevo.ba
200 kajakaša i ekologa poručilo da ne odustaju od borbe za rijeku Sanu
Danas je na međunarodnom protestu više od 200 ljudi, uključujući kajakaše, ribare, lokalno stanovništvo i ekologe protestvovalo na rijeci Sani protiv hidroelektrane Medna koja je već u izgradnji.

Danas je na međunarodnom protestu više od 200 ljudi, uključujući kajakaše, ribare, lokalno stanovništvo i ekologe protestvovalo na rijeci Sani protiv hidroelektrane Medna koja je već u izgradnji. Izvođač radova je austrijsko-njemačka firma Kelag. Sana je jedna od posljednjih rijeka u Evropi u kojoj živi mladica, važna vrsta ribe koja je globalno pred izumiranjem.

,,Mi nećemo odustati od Sane i naše borbe protiv Kelaga'', izjavila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu – organizacije koja se više od sedam godina zajedno sa još 22 organizacije okupljenih u Koaliciji za Sanu bori protiv izgradnje ove hidroelektrane. 

„Tražimo od ministrice Golić da preispita odluke Ministarstva i zaustavi jedan od najgorih projekata u Republici Srpskoj“, naglašava Nataša.

Ljudi iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske su učestvovali na protestu, zajedno sa velikim brojem lokalnog stanovništa. ,,99% lokalnog stanovništva se protivi izgradnji hidroelektrane, međutim, naše mišljenje su do sada svi nadležni ignorisali'', kaže Ljubomir Lisica, ugroženi stanovnik Landeka, sela uz rijeku Sanu, koji više od godina dana trpe negativne posljedice izgradnje hidroelektrane.

Prema istraživanju Riverwatcha, u Austriji se oko 45 miliona eura uložilo u oporavak rijeka u kojoj stanuju mladice od 1999. godine. Tu se ubraja uklanjanje obaloutvrda i ostalih stranih prepreka u cilju obezbjeđivanja većeg prostora za rijeke. 

“Bosna i Hercegovina ima najnevjerovatnije rijeke u Evropi. Rijeke kao što su Sana, Una i Neretva su jedinstvene. Ribari, kajakaši, ekolozi – mi svi trebamo da ujedinimo snage i da zaustavimo ovu navalu hidroelektrana ovdje i na čitavom Balkanskom poluostrvu” rekao je Rok Rozman, organizator Balkan Rivers Tour.

Kajakaši iz Evrope pod sloganom „Sačuvajmo rijeke Balkana – zaustavimo navalu brana“ dolaze na Sanu u subotu, 23.4. što je bila osma rijeka na kojoj će veslati od kako su krenuli 16.4. sa Save Bohinjke. Cilj Balkanske turneje kroz rijeke je da se aktuelizuje važnost rijeka i njihova ugroženost hidroelektranama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije