16 posto bh. stanovnika posjeduje ilegalno oružje

Radiosarajevo.ba
16 posto bh. stanovnika posjeduje ilegalno oružje

U BiH 16 odsto stanovništva ilegalno posjeduje oružje, a procijenjeno je da je riječ o 300 do 500 hiljada komada oružja, izjavio je danas predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH, Momir Brajić.

On je danas u Međugorju, u uvodnom izlaganju tokom radionice pod nazivom "Implementacija državne strategije za kontrolu oružja i municije u BiH", rekao da 19 odsto stanovništva legalno posjeduje oružje, da je registrovano 640.000 komada malog i lakog naoružanja u BiH, te da se 60 odsto nalazi u posjedu civila što predstavlja potencijalnu opasnost.

Iz UNDP-a danas su naveli da podaci iz 2004. godine pokazuju da je u tom periodu 495.000 domaćinstava posjedovalo jedan ili više komada oružja, te da je posljednje vrijeme u Federaciji BiH, naročito u Kantonu Sarajevo, u porastu broj lica koji posjeduju legalno naoružanje - javlja izvještač Srne.

Predstavnici UNDP-a danas su novinarima tokom radionice saopštili da se u BiH u vojnim zalihama nalazi 100 000 komada oružja na 22 lokacije.

Direktor Odjeljenja za bezbjednost Misije OEBS-a u BiH Urlih Hajder istakao je danas prilikom uvodnog izlaganja na ovoj radionici da je prioritet postizanje političkog konsenzusa o tome šta je najbolje za BiH u procesu kontrole viška oružja i municije.

"Ovakvi skupovi treba da podignu svijest o ovom problemu i ponude praktična rješenja. OEBS može na različite načine pomoći BiH, ali je prije toga neophodan ovaj konsenzus kako bi BiH postala sigurnija i partner OEBS-ovim zemljama članicama", istakao je Hajder.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Branko Zrno rekao je prilikom uvodnog izlaganja na radionici da se BiH po pitanju viška oružja i municije u posljednje dvije godine "vrtila u začaranom krugu", te da je od prethodne dvije radionice ovog tipa, koje su održane 2007. i 2008. godine, nedovoljno urađeno i da su pomaci bili samo formalne prirode.

"Nema potrebnih usvojenih zakonskih rješenja i ne ispunjavamo obaveze prema Evropskoj uniji i ovaj skup je prilika da se postavi pitanje zašto stojimo u mjestu", rekao je Zrno.

Pomoćnik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Almir Sirćo istakao je da je pored fizičkog uništavanja viška naoružanja i municije ova međunarodna organizacija pomogla BiH u proteklih nekoliko godina i kroz druge projekte.

"Uz našu podršku unaprijedili smo kapacitete BiH za delaboraciju oružja kao i mehanizme za kontrolu naoružanja" istakao je Sirćo.

Dvodnevnoj radionici, koja je počela danas u Međugorju, prisustvuju članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništva BiH, Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, resornih ministarstava, policijskih agencija u BiH, te predstavnici EUFOR-a, Glavnog štaba NATO u BiH , OHR-a, USAID-a, Misije OEBS-a u BiH i UNDP BiH, te predstavnici Vlade Republike Srpske i entitetskih uprava civilnih zaštita u BiH.

Radionicu organizuje Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH u saradnji sa UNDP-om.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije