Mnogo prije Damira Džumhura: Priča o rođenju sarajevskog tenisa

Radiosarajevo.ba
Mnogo prije Damira Džumhura: Priča o rođenju sarajevskog tenisa
/ FOTO: Dovla.net

Fotografije: Dovla.net (preuzeto s dozvolom porodice Šutej)

Nisu tačne tvrdnje da je tenis novi sport u Bosni i Hercegovini, prva je rečenica koju će nam uputiti iznimno ljubazna Emina Šutej, 78-godišnja snaha vlasnika prvog teniskog kluba u našem gradu. Dr Zdravko Šutej, otac Emininog supruga Mladena Šuteja (82), osnovao je još dvadesetih godina prošloga vijeka teniski klub u Sarajevu.

"Čitala sam kako su pojedinci izjavili kako je tenis noviji sport u BiH, što nije tačno. Zato i jesmo, putem našeg prijatelja, na tom internetu – mi, inače, to ne koristimo – preko prijatelja i objavili te slike, u nadi, znate, da će nam se neko javiti. Ali, eto, od aprila, vi ste prvi koji ste nas kontaktirali“, govorila je za naš portal prije koju godinu Emina Šutej.

Tih su se godina, na dva igrališta (gdje se danas nalazi zgrada u kojoj su smješteni centrala Socijaldemokratske partije – SDP-a i Vlada Federacije BiH), sportski mondene Sarajke i Sarajlije počele baviti tenisom o čemu svjedoče crno bijele fotografije (našli smo ih zahvaljujući našem kolegi s radija, Elvisu J. Kurtoviću, op.pr.) koje su ekipu portala Radiosarajevo.ba i odvele na potragu o priči za počecima ovog sporta u Sarajevu.

Naime, generalno o historiji tenisa u našoj zemlji na internetu nismo našli mnogo. Wikipedia kaže kako se u Bosni i Hercegovini tenis počeo igrati poslije 1885, ali ne navodi izvor pa smo kontaktirali Teniski savez Bosne i Hercegovine. Putem telefona smo razgovarali s gospodinom koji nam se nije predstavio, ali nam je kazao kako ni oni nemaju baš mnogo informacija o historiji ovog sporta u državi te su nas zamolili da, pronađemo li kakvih informacija, i njima javimo.

No, kako se na blogu, na kojem smo i pronašli fotografije (zahvaljujući kolegi Elvisu J Kurtoviću, op.pr.), navodi kako je vlasnik materijala porodica sarajevskog advokata Mladena Šuteja, jednog od najvećih, te smo odlučili kontaktirali ovu porodicu koja živi u Sarajevu. 

"Pa ne bih baš sebe smatrao temeljem na kojem historija tenisa u ovoj regiji treba počivati, ali mogu vam govoriti o onome što su mi pričali i o sjećanjima kojih imam", govorio je gospodin Šutej na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba, prisjećajući se svog oca, čije bi se ime zlatnim slovima moglo upisati u knjigama sporta naše zemlje.

''Moj otac, dr Zdravko Šutej bio je vrsni sportista. Bavio se svakojakim sportovima, bio je veoma aktivan skijaš, ali je tenis posebno volio. Negdje, mislim sredinom 20-tih godina prošloga vijeka u Sarajevu je osnovao prvi teniski klub u gradu.

Bila su dva igrališta, gore gdje je sad ona zgrada CK (Centralni komitet, tako se prije 1992. nazivala zgrada u kojoj su danas smješteni Vlada FBiH i SDP), oko Koševskog potoka i zgrada u kojoj je bio smješten klub. Tereni su bili od pijeska koji je dolazio iz Kijeva, ali ne iz onog ukrajinskog, već ovog našeg, bh. Kijeva'', govorio je gospodin Šutej.

''Sjajni su bili Punčec, Mitić i Talada''

''Prvenstava nije bilo, ali su se često, da kažem, rekreativno takmičili. Profesor ekonomije Bela Ler je bio jedan od najboljih u tenisu ovdje. Sjećam se da su sjajni bili i Punčec, Mitić i Talada. Da, tako su se prezivali. Igralo se na Skenderiji, te na mjestu gdje je sad onaj neuspješni park Popoviću i Delibašiću (kraj FIS-a, Davorinu P. i Mirzi D.). Da, Emina, pusti, reći ću. Cijenim da je to danas jedan neuspješan park, a nekad je bilo dično okupljalište vrsnih sarajevskih sportista. Volio bih vidjeti da se vrati taj duh Sarajeva'', sa sjetom se gospodin Matej Šutej prisjećao nekih starih, boljih vremena.

Njegova supruga Emina Šutej, s kojom smo i uspostavili prvi kontakt, ponosno govori o fotografijama koje su bile trag i motiv za pisanje ovog teksta.

Uspomena na prve bh. tenisere

''Znate, ja želim reći i da sam te fotografije pronašla u opustošenom stanu u kojem su nekad živjeli moji svekar i svekrva (lokacija poznati redakciji, op.pr.). Nakon ovog, znate, rata, te fotografije kao i brojne druge stvari su bile skoro uništene, gažene na podu. Srećom, uspjela sam ih spasiti'', kazala nam je Emina Šutej, kojoj moramo biti zahvalni jer je sačuvala uspomenu na začetke lijepe historije bijelog sporta u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, ali i čitavoj regiji.

I danas je tenis sport koji ljudi u ovim krajevima rado igraju. No, rijetki će se zapitati za historiju i tradiciju igranja ovog čarobnog sporta na ovom području. Ko zna, možda naša priča bude trag za veće i opsežnije istraživanje koje će ponuditi još više crtica iz prošlosti tenisa ovog kraja na zadovoljstvo brojnih ljubitelja sporta u našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije