Sve što ste željeli znati o kriketu u BiH

Radiosarajevo.ba
Sve što ste željeli znati o kriketu u BiH


Povodom najave da će se u Hrasnici, na igralištu Famos u subotu 15. avgusta održati turnir u kriketu, za nekoliko odgovora zamolili smo g. Richarda Jonesa iz ambasade Velike Britanije u Sarajevu, koja je organizator turnira.

RadioSarajevo:
Otkuda kriket u Bosni i Hercegovini. Kako se rodila ideja za turnirom?
Richard Jones: Niko se sada ne sjeća kada se tačno javila ideja o održavanju turnira u kriketu. Turnir je prvi put održan krajem devedesetih godina, a tek prije četiri godine prerastao je u godišnji turnir. Nadamo se da će ova praska biti nastavljene i u narednim godinama.

RadioSarajevo: Koja su osnovna pravila igre?
Richard Jones: Postoji mnogo tipova ove igre i svaki tip ima različita pravila. Ipak, osnovna ideja igre je u tome da tim upiše što više poena. Timovi se smjenjuju na pozicijama „udaračkih timova“ i „timova u polju“. Udarački tim nastoji skupiti što je više moguće poena a tim u polju nastoji preko svog igrača koji stoji iza bacača smanjiti broj poena za udarački tim. Daljnja pravila teška su za objasniti, jer postoji mnogo načina za osvajanje bodova odnosno neutraliziranja udaračke ekipe i njihovog udarača. Inače timovi broje po jedanaest igrača, ali mi ćemo na turniru igrati pojednostavljenu verziju sa šest igrača po timu.

RadioSarajevo: Kakva oprema treba za kriket? Da li je to skup sport?
Richard Jones: Može biti skup, ali osnovna oprema nije tako skupa. Pošto je kriket timska igra, može se kupiti jedan komplet opreme kojeg može koristiti cijeli tim.

RadioSarajevo: Na turniru će zaigrati čak šest timova. Da li u njima igraju samo stranci, ili ima i građana BiH. Gdje treniraju ti timovi tokom godine?
Richard Jones: Timovi će se sastojati kako od građana BiH tako i od članova međunarodne zajednice, odnosno državljana Velike Britanije, Pakistana i Sjedinjenih Američkih Država. Većina njih ne igra kriket često tokom godine, ali ovaj turnir je prilika za početnike da nauče više o ovoj igri. Sve to pokazuje da za kriket nisu potrebni nikakvi posebni uslovi, bilo koji ravan i veliki terene može biti dovoljan.

RadioSarajevo: Kakva je perspektiva kriketa u BiH – mislite li da ćete uspjeti u popularizaciji ovog sporta?
Richard Jones: Kriket je u Bosni i Hercegovini potpuno nepopularan i ne mislimo da će ikada biti popularan kao što su popularni nogomet ili košarka. Ali to i nije glavni cilj ovog turnira. To je jednostavno prilika da se javnosti prikaže igra, i da se ljudi malo zabave i pomognu drugima u isto vrijeme.

RadioSarajevo: Turnir ima i humanitarni karakter – o čemu se radi?
Richard Jones: Sredstva prikupljena od igrača i gledalaca dobit će pedijatrijska i Neonatalna jedinica intenzivne njege na Kliničkom centru Koševo.

Foto-galerija Kriket u BiH
Turnir u kriketu u Hrasnici

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije