Izbjeglice na Paraolimpijskim igrama: Inspiracija umjesto tereta

1
Radiosarajevo.ba
Izbjeglice na Paraolimpijskim igrama: Inspiracija umjesto tereta
Foto: Twitter / Shahrad Nasajpour

Dvanaest miliona izbjeglica živi s invaliditetom, ali oni se gotovo ne spominju u politici i medijima. Šest sportaša se sada na Paraolipmijskim igrama u Tokiju želi pobrinuti za pozitivne vijesti.

Shahrad Nasajpour želi manje pričati o svom bijegu, a više o tome kako se snašao na novom mjestu življenja. U svom rodnom Iranu cijeli je život bio uvjeren da su Sjedinjene Države glavni neprijatelj. A onda je 2015. završio u San Franciscu kao politički izbjeglica s lošim engleskim jezikom.

"Bio sam prepušten sam sebi, nedostajala mi je porodica", izjavio je Shahrad u video intervjuu.

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

31-godišnjak od rođenja živi s cerebralnom paralizom, a pokretljivost mu je ograničena na lijevoj strani. Oduvijek ga je zanimao sport, igrao je stolni tenis, kasnije je prešao na bacanje diska i bacanje kugle.

Za Iran je sudjelovao na Para-juniorskom svjetskom prvenstvu u Dubaiju 2011., ali je više puta dolazio u sukob s vjerskim pravilima Islamske Republike. Na primjer, jer se rukovao sa ženom na jednom natjecanju. U jednom trenutku dužnosnici mu više nisu dali da trenira, postalo je opasno pa je otišao u SAD i zatražio azil.

Shahrad Nasajpour - undefined

Foto: Twitter: Shahrad Nasajpour

Svakodnevni život je za Nasajpour postao sigurniji, ali je ostao kompliciran. Naučio je engleski, putovao od države do države, tražio agencije za pomoć. U to vrijeme 2016. godine Međunarodni olimpijski odbor obavijestio je o svom izbjegličkom timu za ljetne igre u Riju.

Napisao je poruku Međunarodnom paraolimpijskom odboru (MPO) koji ga je uputio na Američki paraolimpijski odbor. No za početak u Riju bilo mu je potrebno američko državljanstvo, a proces bi trajao dugo. Nasajpour je napisao još puno mailova. Nekoliko mjeseci kasnije, u augustu 2016., MPO je predstavio svoj izbjeglički tim od dvije osobe za Paraolimpijske igre u Riju. Nacionalnost ovdje nije bila važna. Jedan od dvojice sportaša: Shahrad Nasajpour.

Sportska aktivistica u politici

Više od 82 miliona ljudi širom svijeta je u bijegu, dvanaest miliona živi s invaliditetom. Ove će brojke vjerojatno nastaviti rasti, također s obzirom na krizu u Afganistanu.

"Nakon svih prepreka u mom životu, sport mi je ponovno dao samopouzdanje. Na Paraolimpijskim igrama možemo pokazati da izbjeglice i tražitelji azila nisu samo teret. I mi možemo inspirirati ljude," kaže Nasajpour.

Na završnoj svečanosti u Riju nosio je zastavu izbjegličkog tima, a sada se vratio na Paraolimpijske igre u Tokiju, koje počinju u utorak.

Pet sportaša i jedna sportašica predstavljaju izbjeglički tim paraolimpijaca u Japanu. Njihove biografije bacaju svjetlo na sukobe, teror i progon, ali i upornost, empatiju i solidarnost.

Simbolička moć - ali i održiva?

Sportaši, koji su bili izbjeglice na Paraolimpijskim igrama imaju simboličku moć, ali moramo pričekati i vidjeti koliko daleko njihov utjecaj zapravo ide, kaže Ali Alssalami.

Inkluzivni aktivist udruge "Sozialhelden" živi u Kölnu, aktivan je u penjanju osoba s invaliditetom i košarci u invalidskim kolicima. Kao dijete je s roditeljima pobjegao iz Iraka u Alžir, a zatim u Njemačku.

"Važno je da gledamo izvan struktura velikih medijskih događaja", kaže Alssalami. Je li smještaj za izbjeglice u Njemačkoj bez prepreka? Kome se možete obratiti za beneficije? Gdje se možete baviti sportom i biti aktivni? „"Uzalud tražim takve teme u medijima", kaže on. Možda će Paraolimpijada to barem malo promijeniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije