Zašto UEFA insistira na kompletiranju nacionalnih prvenstava i europskih kupova

J. M.
Zašto UEFA insistira na kompletiranju nacionalnih prvenstava i europskih kupova

Opaki virus COVID-19 zaustavio je svijet sporta i otvorio mogućnosti za razne špekulacije o završetku aktuelne sezone, pogotovo kada je riječ o nacionalnim šampionatima. Jer, za razliku od takmičenja po kup-sistemu, tamo gdje se igraju lige postoje tri opcije: Poništavanje sezone, dodjeljivanje titule ekipama koje vode u prvenstvima ili kompletiranje šampionata.

Europska fudbalska federacija (UEFA) inzistira na kompletiranju i završetku nacionalnih šampionata. To je postalo jasno nakon videokonferencije, koju je UEFA održala 1. aprila. Time su definitivno isključene opcije poništavanja šampionata ili priznavanja titula ekipama koje trenutno vode u nacionalnim ligama. 

UEFA, dakle, ostaje dosljedna u zahtjevu da se odigraju sve preostale utakmice u državnim prvenstvima i europskim takmičenjima. Takav stav je razumljiv obzirom na specifičnu takmičarsku strukturu. Spisak sudionika međunarodnih takmičenja direktno ovisi o rezultatima svakog državnog prvenstva. Osim toga, definitivno prekidanje aktuelnih šampionata ili određivanje prvaka i pobjednika na temelju dosad odigranih utakmica ne bi bila potpuno sportska odluka.

Raniji rok UEFA-e bio je 30. juni, datum do kojeg se planirao završetak međunarodnih takmičenja i nacionalnih šampionata. Očito je da je krajnji rok, barem za finalne utakmice Lige prvaka i Lige Europe prolongiran na august. Ono što treba još jednom naglasiti: UEFA insistira da je prioritetna opcija završavanje sezone nakon odigravanja svih kola nacionalnih prvenstava, a ne resetiranje rezultata ili prijevremeni prekid prvenstva.

Ukoliko UEFA ostane pri svojoj odluci, morat će se smanjiti vremenski okvir za sezonu 2020-2021. Prve utakmice prvenstava u većini europskih zemalja teško da će moći početi u uobičajenom terminu - sredinom jula ili početkom avgusta. Očito je da će se to ove godine desiti sa zakašnjenjem što donosi nove probleme: UEFA insistira da se sezone igraju u cijelosti, a termina je sve manje zbog zgusnutog kalendara.

Također je postalo jasno da je sve izglednija opcija odigravanje utakmica bez publike. Prema zapadnim medijima, UEFA ne isključuje mogućnost održavanja čak i finalne utakmice Lige Evrope i Lige prvaka s praznim tribinama. Vjerojatno će biti lakše nastaviti sezonu u takvim uvjetima.

Do kraja Premijer lige BiH ostalo je 11 kola, a u vodećim europskim ligama 9-13 kola. Naravno, jedan problem manje je činjenica da bh. klubovi nemaju međunarodnih obaveza pošto su još do kraja prošlog ljeta eliminirani iz europskih takmičenja.

No, reprezentaciju čekaju utakmice baraža nakon što je UEFA prolongirala Europsko fudbalsko prvenstvo na 2021. godinu. Mečevi baraža, u kojima učestvuju "Zmajevi" trebali su biti igrani u martu, pa pomjereni na juni, a sada se planira da lista učesnika Eura 2021 bude kompletirana u septembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije