Raste podrška za regionalnu ligu

Radiosarajevo.ba
Raste podrška za regionalnu ligu

U posljednje vrijeme u susjednim zemljama kao nikad do sada se špekulira i govori o pokretanju regionalne lige, piše sportin.ba.

Regionalna liga, da ili ne? Mnogi se pitaju, koliko bi to bio pametan potez i da li bi donio nešto novo, nešto bolje,nešto što bi vratilo publiku na stadione, ovih se dana pitaju proslavljeni asovi, čelnici saveza i sportski novinari iz regiona....

Struje oko formiranja ove lige dolaze iz Srbije gdje su svi ozbiljno zagrijani za formiranje ovakvog takmičenja.

Bivši šampion Evrope Crvena Zvezda grca u milionskim dugovima i nalazi se pred bankrotom, veliki stadioni kao što su Marakana i JNA su vrlo često prazni osim kada se igra derbi između Zvezde i Partizana, sve ovo je natejralo čelnike tih klubova a i sportske radnike u susjednoj nam Srbiji da pronađu riješenje problema a kao jedino riješenje za sada se vidi Regionalna liga.

Gostujući u emijisi televijize RTS Darko Gruber sekretar Partizana iznio je svoje mišljenje o ovom takmčenju, čak šta više otišao je toliko daleko da ima sveobuhvatni plan o formiranju, formatu takmičenjima, navijačima i nagradnim fondovima.

Osim timova iz bivše Yugoslavije po njegovim riječima nastupali bi i timovi iz Austrije i Mađarske po formatu 4 tima u 4 grupe, u početku bi nastupali samo timovi sa pozivnicom.

"Ako se ispuni uvjet da format takmičenja ne ugrožava nacionalna prvenstva niti nastupe u Europi, onda Uefa ne bi sigurno imala ništa protiv. Klub bi dobivao financijsku nagradu za svaka tri ili jedan bod, ali bi se izdvajao i novac solidarnosti za pomoć svim nogometnim savezima. Pobjednik bi dobio i milion eura," izjavio je Gruber.

Za sada je sve u domeni ideje. Službeni kontakt bi trebao biti iniciran od strane domaćih Saveza. Prije toga bi klubovi trebali sastaviti neki koncept i nogometni, ali i marketinški. S tim bi trebali u izaći u javnost. Tu je i Uefa koja je na vrhu svega. Ukoliko ne bi bila ugrožena nacionalna prvenstva, kupovi i euro takmičenja, ne bi smjelo biti crvene lampice.

Klubovi bi finansijski bili mnogo jači

Logično je da bi ovako jaka liga koja bi imala 43 milijuna gledatelja privukla pozornost sponzora, ali i velikih europskih klubova koji bi se zainteresirali za naše igrače. To je jedan dodatni motiv više, kaže Darko Gruber.

I Darko Pančev je mišljenja da je Regionalna liga spas za klubove iz regiona

"Takmičenje bi funkcioniralo kao što funkcionira i regionalna košarkaška liga. Bez obzira na to što bi bilo problema s navijačima na početku, mislim da bi se to riješilo. Neki navijači ne bi išli na gostovanja na početku, a nakon nekoliko godina bi se i navijači naviknuli. Sličnih problema s navijačima ima i u uglednim ligama, a smatram da je to jedino rješenje za povećanje kvalitete nogometa na ovim prostorima," kaže legendarni igrač Crvene Zvezde.

Hrvati su ipak bili odmjereni u svojim izjavama te nisu željeli mnogo prenapuhavati situaciju oko regionalne lige, Igor Štimac misli da je još prerano za takvo nešto a istog je mišljenja i selektor hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić.

"Svi u primislima ove ideje vidimo neke pozitivne strane ove ideje: šire tržište, financijsku dobit i slično. No, to je puno šire. Treba napraviti elaborat, prognozu i ukupnu analizu. Treba se upitati što bi ona donijela onima koji bi bili unutra, a što je s onima koji ne bi bili u toj ligi. Što je s tim klubovima? Prerano je uopće govoriti o tome. Nogometni savezi trebaju napraviti prvi korak," stoji u izjavi Igora štimca.

"Ekonomski bi ta liga značila mnogo za klubove, tržište je veće i bilo bi zanimljivije za sponzore. Liga bi, naravno, bila jača. No, mislim da je prerano, treba proći vremena da se zaliječe rane od rata," kaže Slaven Bilić.

Mnogo je špekulacija i mnogo neriješenih stvari ali usitinu svi se slažu u jednom, a to je da bi kvalitet nogometa bio mnogo bolji i da bi finansijski ova liga mnogo pomogla klubovima koji bi se takmičili u njoj.
Bilo bi lijepo čuti i mišljenje naših asova, jer ipak su naši timovi ne tako davno bili među najboljima u bivšoj Yugoslaviji a sada su samo prosječne ekipe.

Ruku na srce lige susjednih nam zemalja su mnogo kvalitetnije od naše.

Ali sjetimo se samo koliko je igrača iz Bosne i Hercegovine u svojim klubovima haralo bivšom Yugoslavijom, nabrojat ćemo samo neke: Sušić, Kovačević, Tuce, Bajević, Marić,Halilhodžić, Šećerbegović, Hukić, Omerović, Peleš, Radulović, Nikić, Baždarević,Šabanadžović, Pašić, Ferhatović, Musemić su samo neka od imena koja će biti vječno upisana u historiju BH ali i ex Yu nogometa...

Sigurno je da timovi u kojima su igrali nabrojani velikani zaslužuju ponovo zaigrati u ako ništa u bar sličnom formatu takmičenja i pružiti šansu nekim novim klincima, nekim novim Sušićima, Marićima, Pašićima istrčati na terene Poljuda, Marakane, Maksimira

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije