Po ko zna koji put: Za fašizam i nacionalizam spremni

Faruk Zametica
Po ko zna koji put: Za fašizam i nacionalizam spremni
Branimir Maletić, Zdenko Vidović, Enver Ćosićkić, Ivan Nedić i Nikola Pantić.

To su imena koja u 21. stoljeću, u 2017. godini otvoreno i bez imalo stida podržavaju nacionalistička i fašistička orgijanja, a iza njihovih odluka čvrsto stoji krovna fudbalska organizacija u Bosni i Hercegovini.

Jučer je javnost u Bosni i Hercegovini saznala da su upravo ove osobe uvažile žalbu Nogometnog kluba Široki Brijeg i ukinule suspenziju stadiona Pecara i vratile sve na početak - Disciplinskoj komisiji. Podsjetimo, stadion Širokog Brijega suspendovan je zbog fašističkog i nacionalističkog orgijanja navijača ovog kluba na revanš susretu finala Kupa Bosne i Hercegovine protiv FK Sarajevo.

Na ovaj način oposlenici FSBiH pljunuli su u lice svim onim normalnim građanima Bosne i Hercegovine koji su odlučili da prebrojavanje krvnih zrnaca ostave u prošlom stoljeću, potisnu ta zla vremena i okrenu se nekim drugim, ljepšim stvarima. Ne samo to, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine pljunuo je u lice svima koji sjede u krovnoj evropskoj i svjetskoj fudbalskoj federaciji UEFA-i, odnosno FIFA-i.

Krenut ćemo od fašističkog, nacionalističkog i rasističkog uzvika "Za dom spremni", koji je bio službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske. Pozdrav koji predstavlja manifestaciju rasističke, fašističe i nacionalističke ideologije. Ideologije koja gaji prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti. Ideologije koja je sijala mržnju i zlo, ideologije koja je iza sebe ostavila zločine protiv čovječnosti, na hiljade ubijenih, prognanih i ugnjetavanih... Ideologiju koja nam je ostavila slike obješenih Sarajlija u centru prijestolnice Bosne i Hercegovine.

Pred kraj 2013. godine, nakon plasmana Hrvatske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil, na stadionu Maksimir mikrofon u ruke uzeo je reprezentativac Hrvatke Josip Šimunić i vratio Hrvatsku u vrijeme Ante Pavelića, skandirajući "Za dom", dok je publika odgovarala "Spremni". Zbog tog incidenta Šimunić je kažnjen drakonski. Dobio je deset utakmica zabrane igranja, to je bio njegov oproštaj od Svjetskog prvenstva i reprezentacije, a u kasu FIFA-e morao je uplatiti 30.000 švicarskih franaka.

Poruka krovne kuće svjetskog fudbala bila je jasna. Fašizmu, nacionalizmu, rasizmu i sličnim ideologijama nije i ne smije biti mjesto na stadionu. U Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine ovu poruku su nekim čudom shvatili drugačije. Umjesto "nije", čitali su "je". Možda je zakazao Google translate, jer kako da pomislimo da su se na ovakve instrukcije oglušili u Ferhadiji.

U Širokom Brijegu tog 17. maja 2017. godine skandiranje "Za dom spremni" moglo se čuti u više navrata. Pjevalo se Rafaelu Bobanu, ustaškom potpukovniku, Juri Francetiću, ustaškom pukovniku, zapovjedniku Crne legije. "Evo zore, evo dana", na Pecari je praktično himna, a podsjetimo radi se o ustaškoj pjesmi spjevanoj u čast ustaških časnika Jure Francetića i Rafaela Bobana, zapovjednika elitne ustaške jedinice Crne lgeije.

Nisu se tu navijači Širokog Brijega zaustavili. "Gazi balije", u smislu da valjda treba raditi svo ono zlo koje su stanovnici bivše nam države radili jedni drugima tokom tih prokletih i nesretnih '90-ih godina prošlog stoljeća, i u ovom 21. stoljeću. Valjda misle da u 2017. godini treba opet da se koljemo, bijemo, silujemo, da tjeramo jedni druge s ognjišta, palimo kuće, rušimo bogomolje. 

Podržali su Branimir Maletić, Zdenko Vidović, Enver Ćosićkić, Ivan Nedić i Nikola Pantić i rušenje same institucije države Bosne i Hercegovine. Dupke pun stadion Pecara tog 17. maja 2017. godine zviždao je himnu Bosne i Hercegovine. Sjedio je u svečanoj loži stadiona Pecara tokom svih tih 90 minuta i sami vrh Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Slušali su zvižduke himnoj države koju oni, kao, na svim luksuznim putovanjima s reprezentacijom Bosne i Hercegovine, od Brazila do Japana, predstavljaju. Slušali su pokliče u čast Jure Francetića i Rafaela Bobana, slušali su i kako se poziva na ubijanje jedne nacije, slušali su i pozdrave koji veličaju ideologiju koja je odgovorna za stradanje 80,11 posto žrtava u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata. Samo u Sarajevu Pavelićeve, Francetićeve i Bobanove formacije odgovorne su za smrt više od 9.000 stanovnika. U čitavoj Bosni i Hercegovini Pavelić, Boban i Francetić kojima se na Pecari skandira odgovorni su za smrt više od 300.000 ljudi.

Gledali su kako njihove uposlenike isti ti "navijači" na stadionu Pecara gađaju bakljama i drugim tupim predmetima. Niti jednom nisu pomislili da prekinu orgijanje, a teško je i zamisliti šta bi se desilo da je na kraju Sarajevo odnijelo pobjedu. A bilo je blizu. Na kraju su podijelili medalje, baš kao da se ništa nije desilo. A desilo se mnogo toga. Za ta dva sata vratili smo se u '40-te i '90-te godine prošlog stoljeća. Nisu prekinuli utakmicu, jer za tako nešto treba biti čovjek.

Nakon svega viđenog disciplinska komisija kaznila je Široki Brijeg sa sedam utakmica bez prisustva publike na domaćem terenu i 25.000 KM novčane kazne. Sve su umotali u šarenu lažu kako će drastično kazniti delegata utakmice Ivicu Galića, onoga koji je napisao da nikakvih incidenata nije bilo!? Samo, zaboravili su nam reći da Galić ide u penziju i da je finale Kupa BiH bila njegova posljednja utakmica na delegatskoj pozicji. Utakmica kojom su mu se u Savezu htjeli zahvaliti za sve urađeno.

Sada nas čeka nova odluka Disciplinske komisije. Nova farsa, nove žalbe i novo beskičmenjaštvo u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine. Metla. Brezova. UEFA. Krajnje je vrijeme.


NK Široki Brijeg - FK Sarajevo / Skandiranje Za... by clipsbh

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije