Nijemci napravili veliku reportažu iz Sarajeva: Ko će u BiH za koga navijati?

5
Radiosarajevo.ba
Nijemci napravili veliku reportažu iz Sarajeva: Ko će u BiH za koga navijati?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Atmosfera iz "Zmajevog gnijezda"

Praćenje nogometnih utakmica u kafićima i na otvorenim površinama postalo je nezaobilazni dio sportske kulture mnogih gradova. Tako je i u Sarajevu. Gledanje utakmica na gradskim trgovima, parkovima ili u posebno organiziranim zonama – poput one kod sarajevskog Pozorišta mladih – vrlo je popularno, a takvi prostori često privlače stotine, pa i hiljade ljudi.

Na sarajevskom Trgu kulture Jurislav Korjenić posljednje pripreme za EURO 2024 obavljene su u ne baš najpovoljnijim vremenskim prilikama – kiša koja već danima pada donekle je utišala navijačko raspoloženje.

No, razloge takvom raspoloženju možda treba tražiti i u činjenici da se Bosna i Hercegovina (BiH) ni ovoga puta nije plasirala na EURO.

BHmeteo objavio prognozu za naredne dane: "Nalet vrućina, pa serija hladnih fronti i osvježenje"

BHmeteo objavio prognozu za naredne dane: "Nalet vrućina, pa serija hladnih fronti i osvježenje"

Veliki ekrani u "Zmajevom gnijezdu"

Usprkos tome, u "Zmajevom gnijezdu Sarajevo" i tokom ovog Europskog prvenstva očekuju "festivalsku atmosferu", fer navijanje uz dobru zabavu. Prve goste dočekali su u petak, 14. juna, kada je na programu bio dvoboj između domaćina Eura 2024", Njemačke i reprezentacije Škotske.

Na ulicama Sarajeva manje je ljudi u ovim kišnim danima.

"Navijat ćemo za komšije, Hrvatsku, ali Italija i Njemačka su favoriti. Dobra je i Engleska", odgovaraju dvojica mladića na pitanje DW-a.

Činjenica da Bosna i Hercegovina nije osigurala nastup na ovom takmičenju, sigurno je jedan od razloga što u većem dijelu ove zemlje nema vidljive navijačke groznice, kaže za DW urednik sportske redakcije BH radija 1 (Javni RTV servis BiH) Adnan Ljubović.

Hoće li nogomet i u BiH narednih dana biti "najvažnija sporedna stvar"?

Uoči prvenstva, posebno na društvenim mrežama, sve su češća i politička prepucavanja između raznih navijačkih grupa. Odgovarajući na pitanje DW-a je li u BiH uopće moguće nogometno prvenstvo promatrati kao sportski spektakl, ili se i u ovom slučaju sve politizira, Adnan Ljubović kaže da je i nogomet u BiH "protkan političkim interesima", a EURO prilika za ubiranje političkih bodova.

Ništa bez politike

"Sasvim je izvjesno da ćemo, ako Hrvatska i(ili) Srbija postignu neki zapaženiji rezultat, na tribinama njemačkih stadiona vidjeti Dragana Čovića u kockastom ili Milorada Dodika u trobojnom dresu rame uz rame sa Plenkovićem i(ili) Vučićem kako dodatno 'bildaju' nacionalnu homogenizaciju, dok će bošnjački političari i forumaši stidljivo protestirati ponavljajući mantre o političkoj i moralnoj nekorektnosti takvog ponašanja“, kaže Ljubović.

Ko će u BiH za koga navijati – nije teško pogoditi, jer je navijačka baza u ovoj zemlji tradicionalno podijeljena, uglavnom po nacionalnom ključu. "Hrvati u BiH će, naravno, navijati za Dalićeve 'Vatrene', a u Zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni porasla je prodaja dresova s kockastim uzorkom.

Pogledajte atmosferu iz "Zmajevog gnijezda": Evo kako su građani Sarajeva ispratili otvaranje EURO-a

Pogledajte atmosferu iz "Zmajevog gnijezda": Evo kako su građani Sarajeva ispratili otvaranje EURO-a

Velika većina stanovnika bosanskohercegovačkog entiteta RS će zdušno biti uz Piksijeve 'Orlove', dok je tzv. bošnjačka komponenta tradicionalno neodlučna, neki će lijevo, neki desno a neki će 'neutralno' bodriti Njemačku, Francusku, Španjolsku ili Italiju“, kaže Ljubović za DW, dodajući kako će među "neutralnim" Bošnjacima sigurno biti i navijača Turske.

Trgovi i kafići

Urednik sportske redakcije BH radija 1 očekuje pojačan angažman policije, s obzirom na iskustva iz prošlosti "Nažalost, navijačke strasti često su se znale preliti s nogometnih stadiona u nacionalističke obračune, pogotovo u Mostaru", upozorava Adnan Ljubović.

I kafići, opremljeni velikim ekranima i dobrim ozvučenjem, često su centri okupljanja kada su u pitanju nogometne utakmice, posebno tokom velikih događaja poput Svjetskog ili Europskog prvenstva, Lige prvaka ili nacionalnih derbija.

"Atmosfera je dobra, jer kafići pružaju intimnije okruženje gdje navijači uz piće i hranu prate utakmicu i komentiraju igru dijeleći uzbuđenje s prijateljima i drugim gostima", kaže jedan Sarajlija za DW, dodajući kako je "nogometna groznica", već počela – pobjedom Njemačke protiv Škotske u petak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije