Magath: Džeku sam odlučio kupiti na Karibima

Radiosarajevo.ba
Magath: Džeku sam odlučio kupiti na Karibima

Fe­lix Ma­gath, sa­da već biv­ši tre­ner Wol­fsbur­ga, u naj­ti­ra­žni­jem nje­ma­čkom lis­tu Bild do­bio je svo­ju šam­pi­on­sku ko­lu­mnu. U ju­če­raš­njem iz­da­nju, Ma­gath je ot­krio ka­ko je do­bio po­sao u Wol­fsbur­gu i za­što zbog Dže­ke ni­je spa­vao ci­je­lu noć.

"Na­la­zio sam se u Po­er­to Ri­cu kod svog oca, ka­da sam do­bio po­ziv pred­sje­dni­ka VW-a, prof. Mar­ti­na Win­ter­kor­na. Ni­je pu­no oko­li­šao i pi­tao me da li mo­gu za­mi­sli­ti da preu­zmem po­zi­ci­ju spor­tskog di­re­kto­ra Wol­fsbur­ga. Već dan po­sli­je, na­la­zio sam se u pri­va­tnom avi­onu VW-a s ko­jim sam le­tio di­rek­tno na pre­go­vo­re sa pred­sta­vni­ci­ma Wol­fsbur­ga. To­kom le­ta sam ra­zmiš­ljao ko­me bi po­nu­dio tre­ner­sku po­zi­ci­ju i ka­ko mi ni­ko ni­je pa­dao na pa­met, odlu­čio sam da pre­dlo­žim - se­be!"

Imao je tek 12 igra­ča na ra­spo­la­ga­nju i po­ja­ča­nja su mu hi­tno tre­ba­la, po­naj­vi­še u na­pa­du.

"Ta­da mi se ja­vio je­dan od mo­jih ska­uta i pre­dlo­žio mi Edi­na Dže­ku, Bo­sa­na­ca ko­ji igra u Te­pli­ca­ma. Is­kre­no, to je prvi put da sam čuo za nje­ga. Iako sam se u tom pe­ri­odu još uvi­jek na­la­zio na odmo­ru na Ka­ri­bi­ma, na­ru­čio sam Dže­ki­ne DVD-ove da po­gle­dam to bo­san­sko ču­do. Na­kon što sam ih pre­gle­dao, ni­sam mo­gao spa­va­ti ci­je­lu noć. Oda­vno ni­sam vi­dio u igra­ču po­ten­ci­jal kao u nje­mu. Na­zvao sam svog po­mo­ćnog tre­ne­ra Ber­nda Hol­ler­bac­ha i po­slao ga u Bo­snu i Her­ce­go­vi­nu, ko­ja je ta­da igra­la pro­tiv Mal­te. Re­kao sam mu da obra­ti paž­nju na iz­vje­snog Dže­ku. Po­sli­je te uta­kmi­ce Hol­ler­bach me na­zvao i re­kao sa­mo dvi­je ri­je­či - ku­puj odmah!"

Ma­gath ni­je pu­no ra­zmiš­ljao i prvim le­tom do­šao je u Sa­ra­je­vo, gdje se sas­tao sa Edi­nom i nje­go­vim ocem Mit­ha­tom.

"Me­ni je prvi do­jam naj­va­žni­ji, a Edin me na prvu odu­še­vio. Objaš­nja­vao sam mu da je kod me­ne naj­bi­tni­ja dis­ci­pli­na, da su tre­nin­zi žes­to­ki i da su ci­lje­vi kod me­ne uvi­jek naj­vi­ši, a taj mo­mak me gle­dao pra­vo u oči i re­kao da že­li da osvo­ji ti­tu­lu Bun­de­sli­ge! Shva­tio sam da je Dže­ko tip igra­ča ko­jeg sam že­lio. Ja vo­lim ja­sne ri­je­či, bez oko­li­ša­nja, a ta­kav je on bio. Ali, is­kre­no, da će Dže­ko ta­ko brzo na­pre­do­va­ti, ni­sam mo­gao ni sa­nja­ti. Si­gu­ran sam da će Dže­ko pos­ta­ti je­dan od naj­bo­ljih na­pa­da­ča svi­je­ta", ni­je skri­vao svo­je sim­pa­ti­je pre­ma Dže­ki u svo­joj ko­lu­mni Ma­gath, te­ren ko­ji je od još je­dnog bh. in­ter­nci­onal­ca, Ha­sa­na Sa­li­ha­mi­dži­ća, na­pra­vio pla­ne­tar­nu zvi­jez­du.

Udri gla­vom

"Ma­gath je sva­ku Dže­ki­nu sla­bu ta­čku do­da­tnim tre­nin­gom ot­klja­njao. Ta­ko je ove se­zo­ne sa njim na tre­nin­gu for­si­rao šu­ti­ra­nje gla­vom na gol. Re­zul­tat Ma­gat­ho­vog spe­ci­jal­nog tre­nin­ga; Dže­ko je u ovoj se­zo­ni pos­ti­gao de­vet go­lo­va gla­vom, dok pro­šle se­zo­ne ni­je ni­ti je­dan! I bh. re­pre­zen­ta­ci­ja je pro­fi­ti­ra­la od Ma­gat­ho­vog tre­nin­ga. Dže­ko je u do­sa­daš­njim kva­li­fi­ka­ci­ja za Svjet­sko prven­stvo pos­ti­gao če­ti­ri go­la gla­vom i tre­nu­tno je prvi stri­je­lac evrop­ske zo­ne kva­li­fi­ka­ci­ja sa se­dam po­go­da­ka."

Mi­si­mo­vić i Mar­ce­lin­ho

Ma­gath u svo­joj ko­lu­mni na­gla­sio je da mu je te­ško pa­lo pro­da­ti Bra­zil­ca Mar­ce­lin­hoa ali da se ni­je po­ka­jao.

"Mar­ce­lin­ho se za­is­ta za­la­gao i na tre­nin­zi­ma i na uta­kmi­ca­ma, no pre­vi­še je bio se­bi­čan, vi­še šo­umen, ne­go pa­ker. Iako je bio ka­pi­ten ti­ma i lju­bi­mac na­vi­ja­ča Wol­fsbur­ga, pro­dao sam ga i ku­pio Zvjez­da­na Mi­si­mo­vi­ća. Ka­ko vi­di­te, pra­vi po­tez ko­ji je mo­žda odlu­čio osva­ja­nje Bun­de­sli­ge", po­hva­lio je Ma­gath i dru­gog bh. in­ter­na­ci­onal­ca u dre­su vu­ko­va.

Dže­ko za Že­lji­nom lo­ko­mi­to­vom

"Kurt Hof­man, ure­dnik ugle­dnog nje­ma­čkog dne­vni­ka Bild ju­čer je sa svo­jom eki­pom za­vršio re­por­ta­žu o Edi­nu Dže­ki, ko­ja će iza­ći na du­ple­ri­ci u ne­dje­ljnom bro­ju ovog lis­ta sa mi­li­on­skim ti­ra­žom. Re­por­ter­ska eki­pa Bil­da dva da­na je pra­ti­la u sto­pu na­šeg re­pre­zen­ta­tiv­ca."

"Ni­je mi bi­lo te­ško, ma ko­li­ko mi fa­li odmo­ra. Pri­zna­jem da mi je bi­lo ugo­dno ka­da sam vi­dio na li­ci­ma nje­ma­čkih no­vi­na­ra odu­šev­lje­nje Sa­ra­je­vom, na­šim lju­di­ma i lje­po­ta­ma. Ka­da smo se ras­ta­li za­hva­li­li su što su ima­li za­do­volj­stvo da ra­de i uži­va­ju u Sa­ra­je­vu. Vje­ruj­te mi, me­ni je zbog to­ga još dra­že. Sli­ka­li su me na Že­lji­noj lo­ko­mo­ti­vi, na Zma­jev­cu, na Baš­čar­ši­ji. Naj­ma­nje mi je sta­lo do pu­bli­ci­te­ta, jer sam po­slje­dnjih da­na dao na sto­ti­ne in­ter­vjua, ali mi je sta­lo da u svi­jet ode je­dna li­je­pa sli­ka o mo­joj do­mo­vi­ni", pri­znao je Dže­ko.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije