Hronologija prokletstva koje su Englezi skinuli protiv Kolumbije

F. Z.
Hronologija prokletstva koje su Englezi skinuli protiv Kolumbije
Foto: EPA / Slavlje reprezentativaca Engleske
Fudbalska repreznetacija Engleske pobijedila nakon jedanaesteraca na Svjetskom prvenstvu. Zvuči pomalo nerealno, ali upravo to se sinoć dogodilo u Rusiji. Historija je ispisana u Moskvi, Engleska je skinula prokletstvo jedanaesteraca.

Italija 1990. godine, polufinale Svjetskog prvenstva (Engleska - Njemačka)

Prokletstvo koje je trajalo skoro 30 godina počelo je 1990. godine na Apeninima. Englezi su predvođeni Paulom Gascoigneom došli do polufinala i u Torinu su odmjerili snage s njima uvijek mrskim Nijemcima. Poveli su Nijemci golom Andreasa Brehmea iz slobodnog udarca, a deset minuta prije kraja Gary Lineker je pogodio za produžetke. Nakon dodatnih 30 minuta golova nije bilo, a onda je došlo do raspucavanja nakon kojeg više ništa neće biti isto. Gary Lineker, Peter Beardsley i David Platt pogodili su svoje penale, ali su Stuart Pearce i Chris Waddle bili neprecizni pa je Njemačka s Franzom Beckenbaureom na čelu otišla u Rim i u finalu pobijedila Argentinu Diega Maradone.

Engleska 1996. godine, polufinale Europskog prvenstva (Engleska - Njemačka)

"It's coming home", bio je slogan Europskog prvenstva koje se 1996. godine održalo u Engleskoj. Fudbalska nacija ugostila je najboljih 16 reprezentacija Starog kontinenta. Alan Shearer je igrao u fantastičnoj formi i svi su vjerovali da će pred domaćim navijačima konačno jedan trofej nakon 1966. godine doći u fudbalske vitrine u Lonodnu. Engleska je već u četvrtfinalu morala pucati penale, ali su Shearer, Platt, Pearce i Gascoigne bili sigurni, dok su na drugoj strani sadašnji selektor Hierro i stric Rafaela Nadala - Miguel Angel Nadal promašili svoje pokušaje s "kreča" za reprezentaciju Španije. 

Polufinale je donijelo novi duel s Njemačkom. Nakon samo tri minute igre Shearer je pogodio za erupciju oduševljenja 75.000 navijača na Wembleyu. Radost je trajala samo 13 minuta, a Kuntz je vratio stvari na početak. Golova do kraja nije bilo, a pobjednik se odlučio udarcima s bijele tačke. Nakon pet serija nije bilo promašaja. Hassler, Strunz, Reuter, Ziege i Kuntz na jednoj, te Shearer, Platt, Pearce, Gascoigne i Sheringham na drugoj strani.

Potom je loptu namjestio sadašnji selektor Engleske - Gareth Southgate, šutirao je jako loše i Andreas Koepke je zaustavio njegov udarac. Andreas Moller na drugoj strani nije dozvolio Seamenu da pročita njegovu namjeru i Njemačka je još jednom izbacila Englesku. Kasnije je golovima Olivera Bierhoffa Njemačka preokrenula u finalu protiv Češke Republike i osvojila titulu prvaka Europe. Drugi pogodak Bierhoffa bio je prvi zlatni gol u historiji fudbala. 

Francuska 1998. godine, osmina finala Svjetskog prvenstva (Engleska - Argentina)

Utakmica zbog koje je David Beckham postao neprijatelj broj jedan u Engleskoj. Do tada omiljeni dečko engleskog fudbala i najpoznatiji dečko svijeta (tada je Victoria bila mnogo poznatija od njega), dobio je crveni karton u 47. minuti susreta zbog udaranja Diega Simeonea bez lopte. Englezi vjeruju da bi prošli dalje da nisu ostali sa deset igrača tako rano. Utakmica je to i u kojoj je Michael Owen postigao jedan od najbojih golova na prvenstvima svijeta i sa 18 godina skrenuo pažnju svijeta na sebe. Nakon 120 minuta igre ostalo je na stadionu Geoffroy Guichard u St. Etienneu 2:2, a pobjednika su odlučili jedanaesterci. Nakon uvodnih pogodaka Roa i Seamen odbranili su udarce Incea, odnosno Crespa. Pogodili su potom Veron i Gallardo na jednoj, te Merson i Owen na drugoj strani. Nakon što je Ayala matirao Seamena, pokušaj Davida Battyja odbranio je Roa za veliko slavlje Gaučosa.

Portugal 2004. godine, četvrtfinale Europskog prvenstva (Engleska - Portugal)

Jedan od najupečatljivijih nastupa jednog golmana na velikom takmičenju dogodio se bez ikakve sumnje na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004. godine. Domaćin i Engleska susreli su se u četvrtfinalu. Šokantna utakmica otišla je na kraju na penale. Vodili su Englezi 1:0 do 83. minute, a onda se spasio Portugal preko Heldera Postige. U produžecima Portugal je poveo preko Ruija Coste u 110. minuti, a onda je Frank Lampard izjednačio pet minuta kasnije. Nakon pet penala vidjeli smo po jedan promašaj na obje strane. David Beckham je promašio prvi za Engleze, a revanširao mu se Rui Costa. Golman Portugala Ricardo u jednom trenutku skinuo je rukavice, a u sedmoj seriji odbranio je udarac Dariusa Vassella s bijele tačke. Golman Portugala - Ricardo nije tu stao, namjestio je loptu na kreč i odveo Portugal u polufinale. Portugalci su u finalu igrali s Grčkom, a Charisteas je šokirao Lisabon i odnio trofej Henry Delaunay u Atinu.

Njemačka 2006. godine, četvrtfinale Svjetskog prvenstva (Engleska - Portugal)

Engleska je posljednji put prije Rusije u četvrtfinale Svjetskog prvenstva prošla 2006. u Njemačkoj, a među osam najboljih protivnik im je bio Portugal. Nakon 120 minuta igre na AufSchalke Areni u Gelsenkirchenu golova nije bilo, a onda je još jednom u junaka Portugala izrastao Ricardo. Prvi jedanaesterac odbranio je Lampardu, a nakon pogotka Hargreavesa i promašaja Huga Viane, stvari su opet bile na početku. Potom je promašio Petit, ali i Gerrard, pa je nakon tri serije rezultat bio 1:1. Postiga je bio precizan s bijele tačke u četvrtoj seriji, a Ricardo je potom odbranio i udarac Carraghera i postao prvi golman koji je odbranio tri penala u raspucavanju na Svjetskom prvenstvu. Jedini je bio sve do nedavnog duela Hrvatske i Danske, kada mu se pridružio Danijel Subašić. Pogodak za prolazak Portugala u polufinale i duel sa Francuskom postigao je Cristiano Ronaldo.

Poljska i Ukrajina 2012. godine, četvrtfinale Europskog prvenstva (Engleska - Italija)

Engleska je nakon grupne faze imala sedam bodova i zauzela je prvo mjesto na tabeli, a za protivnika u četvrtfinalu dobila je Italiju. Nakon 120 minuta igre na Olimpijskom stadionu u Kijevu golova nije bilo, a Englezi su opet morali šutirati njima mrske penale. Krenulo je dobro. Gerrard i Rooney su pogodili, a na drugoj strani neprecizan je bio Montolivo. Potom su se Englezi raspali. Pirlo i Nocerino su bili precizin, a Young i Cole nisu pogodili mrežu. Loptu je namjestio rezervista Alessandro Diamanti i matirao nemoćnog Harta za prolazak Italije. Ekipa Antonija Contea došla je do finala, gdje je poražena od Španije s ubjedljivih 4:0.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije