BiH se divi Pjaniću: Kako su BH Fanaticosi i Komšić učinili Mireta Zmajem

F. Z.
BiH se divi Pjaniću: Kako su BH Fanaticosi i Komšić učinili Mireta Zmajem
Foto: EPA / Miralem Pjanić

Edin Džeko i Miralem Pjanić. Svjetska klasa. Sjećate li se fudbalskih videosimulacija iz djetinjstva u kojima uvijek postoji 20-ak fudbalera koji su kvalifikovani kao "world class" i uvijek koštaju najviše i s njima je najlakše postići pogodak. Eh, ti fudbaleri su Edin Džeko i Miralem Pjanić.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je upisala svoju treću pobjedu u isto toliko utakmica Lige nacija, a naprosto je bila magija to što smo vidjeli na terenu od Džeke i Pjanića. Navijači Bosne i Hercegovine posebno su oduševljeni igrom Juventusovog dirigenta, maestra Miralema Pjanića.

A moglo se vrlo lako desiti da Pjanić nikada ne zaigra u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ne zato što nije želio, otimali su se za njega ranije i Francuska i Luksemburg, nego zbog najkomplikovanije birokratije i nenormalnih odnosa u institucijama vlasti. Svima je već bilo jasno da je Pjanić dragulj, ali jednostavno nije se mnogo radilo da tadašnji fudbaler Metza dobije bosanskohercegovačko državljanstvo. Pisalo se u medijima, kumilo - molilo, ali institucije nisu reagovale. Neko će reći i da se namjerno bojkotovao ovaj predmet, a vi procijenite sami ima li prostora za takvo razmišljanje.

"Teško mi je, jako mi je teško kada vidim druge kako igraju za svoju državu, a ja ne mogu. Zvali su me iz Francuske, zvaće opet. Hoću da igram za Bosnu. Ja ne mogu čekati da se to riješi u Bosni još godinu dana. Otac, mati i ja smo sve uradili što je bilo do nas", rekao je Pjanić 2007. godine Senadu Hadžifejzoviću.

Onda su u svoje ruke slučaj uzeli navijači Bosne i Hercegovine - BH Fanaticosi i Željko Komšić. Nizar Al Tinawi, tadašnji vođa BH Fanaticosa iz Bosne i Hercegovine, odlučio je ispred ove navijačke grupe napisati pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Željki Komšiću. Potvrdio je to i Komšić na svom blogu koji je pisao u to vrijeme.

"Kada je riječ o talentovanom mladom nogometašu Miralemu Pjaniću, odmah na početku da kažem da sam upoznat s njegovim slučajem. Taj sam predmet dobio od BHF-a, a 19. decembra 2007. godine predmet sam uputio Ministarstvu za civilne poslove BiH, odnosno ministru Sredoju Nović sa zahtjevom da se što hitnije pristupi njegovom rješavanju. To ministarstvo je zaduženo za dodjele i oduzimanja bh. državljanstava", napisao je 24. januara 2008. godine Komšić.

Sedam dana kasnije Miralem Pjanić je postao državljanin Bosne i Hercegovine, a sve drugo je historija.

"Jedna dobra vijest za BHF i sve ljubitelje BH fudbala. Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara bi trebala biti donijeta odluka o prijemu u BiH državljanstvo mladog i talentovanog fudbalera Miralema Pjanića. Izgleda da nam se neće ponoviti Zlatan Ibrahimović. Sutra ću vas prve obavijestiti, čak i prije medija i nadam se da ću uzeti muštuluk", napisao je Komšić 30. januara iste godine.

Dan kasnije Pjanić je postao državljanin BiH, a Komšić je napisao:

"Nisam zaboravio, nego sam zbog "fola" to ostavio za kraj. Danas je bh. državljanstvo također dobio i Miralem Pjanić. Hvala BH Fanaticosima! Sada je sve do seletkora Kodre", napisao je Komšić i tako potvrdio priču koju nam je više od deset godina kasnije ispričao Niza Al Tinawi.

"Miralem Pjanić je već dolazio dva puta na okupljanje reprezentacije. Ja sam tada bio vođa BHF-a za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo tada vodili borbu protiv ljudi u Nogometnom savezu BiH i oni u dva navrata nisu mogli 'izganjati' papire da on zaigra. Sjećam se naslova iz novina i čitavog tog slučaja. Tako smo došli na ideju da napišemo pismo prdsjedavajućem Predsjedništva BiH, a tada je to kao i danas bio Željko Komšić.

Danas mnogi uzimaju zasluge za čitav taj slučaj, a ja ću ispričati našu verziju priče. Lično sam u ime grupe napisao pismo, lično ga poslao preporučenom poštom i unutra sam stavio jednu majicu BH Fanaticosa i poslao ga Željki Komšiću predsjedavajućem Predsjedništva BiH. Dva dana kasnije meni je zazvonio telefon i na liniji je bio neko iz kabineta Željka Komšića. Rečeno nam je da je predmet preuzet i da ćemo biti u kontaktu.

Nekada u to vrijeme Komšić je počeo da piše svoj blog, a u januaru je pisao o ovom slučaju. Komšić je pokrenuo proceduru dobijanja državljanstva i nakon nekih 15-ak dana dobio sam novi poziv iz kabineta predsjednika. Rečeno mi je da će u 12 sati tog dana Miralem Pjanić postati državljanin Bosne i Hercegovine. Dobio sam Miretov broj i poslao mu poruku da će u 12 sati postati član reprezentacije BiH.

Ispred BH Fanaticosa poželio sam mu dobrodošlicu u reprezentaciju i poručio kako se nadam da će dati sve od sebe. Od tada traje moj kontakt s Pjanićem i moram ga pohvaliti. Ja njega smatram svojim mlađim bratom. Ta poruka je ostavila takav utisak na njega da i dan danas kada mu se javim on mi odgovori. Tog čovjeka još nisam vidio uživo, a ponašamo se kao da se znamo. Imamo i danas taj neki bratski kontakt i zaista sam oduševljen tim momkom", rekao je Al Tinawi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije