Šta se desilo evropskim košarkaškim divovima?

Radiosarajevo.ba
Šta se desilo evropskim košarkaškim divovima?

Jugoslavija je uvijek imala veliku ulogu u svjetskoj košarci, kako u reprezentativnim takmičenjima tako i u klupskim međunarodnim kupovima. Među najtrofejnijim sigurno su Split, Partizan, Bosna, Crvena zvezda.

Jedina ekipa koja, koliko-toliko, održava status evropske velesile je beogradski Partizan. Crno-beli su nakon raspada Jugoslavije 12 puta bili prvaci Srbije, a tome treba dodati pet titula osvojenih u okviru zajedničke države. Beograđani su uz to četiri puta uzastopno bili prvaci regionalne NLB lige. Partizan je prošle sezone ušao među četiri najbolje evropske lige.

Ove sezone Partizan igra promjenjivo u NLB ligi, dok solidne rezultate imaju u Euroligi. Ostali velikani jugoslovenske košarke nalaze se u jako teškim situacijama.

Alarmantno stanje u Bosni

U prvom redu mislimo na sarajevsku Bosnu koja je nakon loših prošlosezonskih partija u regionalnom prvenstvu i činjenice da nisu došli u finale play-offa domaćeg prvenstva, izgubili status člana NLB lige. Još u toku prošle sezone znalo se da su Studenti u velikoj finansijskoj krizi, a kako su ispali iz NLB lige ta finansijska rupa dodatno se produbila.

Sve je manje publike na utakmicama Bosne, pa se sa nostalgijom sjećamo kada su ne tako davno iz Skenderije pognutih glava izlazili košarkaši Partizana, Olimpije, Cibone, a sada se izabranici Dejana Parežanina muče u domaćem prvenstvu.

Split daleko od ekipe od prije 20 godine

Košarkaši Splita, posljednji su osvajači prvenstva Jugoslavije, odnosno Splićani su odnijeli posljednja četiri naslova prvaka Jugoslavije od ukupno šest titula u prvenstvu bivše države i pet naslova Kupa Jugoslavije. Žuti su ujedno i najuspješniji ex-yu tim na evropskoj sceni, jer su tri puta bili prvaci Evrope i dva puta osvajači Kupa Radivoja Koraća.

Od raspada Jugoslavije, Splićani su se u prvenstvu hrvatske radovali samo jednom, i to 2003. godine, a pet puta su bili pobjednici hrvatskog kupa. Na regionalnom, a samim tim ni na evropskom nivou nisu učinili ništa. Sedam puta, sa prekidima, učestvovali su u NLB ligi, a najblje plasirani su bili prve godine, kada su sezonu završili na osmom mjestu.

Cibona pred raspadom

Ništa bolja situacija nije ni u Ciboni, koja se, baš kao i Bosna, u toku prošle sezone našla u jako teškoj finansijskoj situaciji, pa su uslijedili štrajkovi, ali je ekipa unatoč tome igrala odlično i na kraju sa zvukom sirene izgubila prvenstvo.

Ove sezone situacija je još gora, a za razliku od Bosne, navijači Vukova digli su glas i zahtjevaju spas najtrofejnijeg zagrebačkog sporskog kolektiva. U posljednjem susretu Eurolige, u kojem su Cibosi zabilježili svih šest poraza, Draženov dom je bio pun do posljednjeg mjesta. Navijači su sa tri minute šutnje poslali apel za pomoć sa porukom "Ovako će zvučati ako Cibone nestane".

Ipak, Cibosi se nalaze tek na desetoj poziciji u regionalnom prvenstvu, a posljednji poraz doživjela je na gostovanju u Aleksandrovcu od Igokee. Treba li napomenuti da je Cibona po dva puta osvajala Euroligu, Kup pobjednika kupova i jednom Kup Radivoja Korača. Osamnaest puta su bili prvaci u domaćem prvenstvu (od čega tri puta u jugoslovenskoj ligi), te 14 puta u nacionalnom kup takmičenju (od čega osam puta u Jugoslaviji).

Zvezda istjerana iz Pionira

Loša finansijska situacija u Crvenoj zvezdi nedavno je rezultirala zabranom timu da trenira u Pioniru. Ipak, zahvaljujući imenu, crveno-belim je dozvoljeno da u sklopu objekta igraju utakmice NLB lige gdje tavore na posljednjem mjestu sa dvije pobjede. Jednu od dvije pobjede zabilježili su protiv Cibone, a drugu, pomalo čudno, protiv Hemofarma, koji se nalazi u samom vrhu tabele.

Srbijanski mediji su u prvoj trećini 2010. godine pisali kako bi Crvena zvezda mogla u stečaj. Ipak, Privredni sud u Beogradu donio je u oktobru odluku da Crvena zvezda ne ide u stačaj. Odluka, na žalost nije donešena zato što je neko 'ubrizgao finansijsku injekciju klubu', već zato što udruženja građana i sportske organizacije izuzete iz ovog zakona o stečaju.

Neki mediji navode da je Zvezda dužna preko 12 miliona eura, a da je klub u blokadi od 2004. godine. Zvezda je desetak dana ranije pretrpjela još jedan težak udarac, ito u gradskom derbiju u kojem je Partizan nadmoćno slavio sa 99:68.

Šta se, dakle dogodilo sa evropskim košarkaškim divovima? Interesantno je kako skoro svi veliki košarkaški klubovi u državama nastalim raspadom Jugoslavije, imaju velikih finansijskih problema. Očigledno su problemi zakonska regulativa, odnosno neriješen status vlasništva, unutrašnja struktura timova, omladinski pogoni, ali i mala pomoć gradova i država nekadašnjim sportskim simbolima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije