Špirićeve izjave nakon završene konferencije na Brdu kod Kranja

Radiosarajevo.ba
Špirićeve izjave nakon završene konferencije na Brdu kod Kranja
Regionalna saradnja pruža mogućnost privlačenja sredstava za rješavanje širokog dijapazona pitanja, od lokalnih do regionalnih, koja, u suprotnom, ne bi bila dostupna - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u obraćanju na konferenciji „Zajednički za Evropsku uniju: Doprinos zapadnog Balkana evropskoj budućnosti“, koja je u subotu održana na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Špirić smatra da potreba za regionalnom saradnjom postaje sve veća kako proces integracija napreduje i kako bude intenziviran.

Naglasio je da je saglasan s komesarom Evropske unije za proširenje Štefanom Fuleom da regionalna saradnja podrazumijeva prisustvo svih. Dodao je kako razumije razloge zašto Srbija danas nije prisutna na konferenciji i kazao da ni Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost Kosova te da će se on na ovoj konferenciji ponašati u skladu s tom činjenicom.

Špirić je istaknuo važnost evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana i regionalne saradnje, kao jednog od glavnih preduvjeta uspješne integracije zemalja pojedinačno.

Ukazujući na važnost stabilnosti Balkana za stabilnost cijele Evrope, ocijenio je da se proširivanjem EU-a šire mir i stabilnost, demokratija, vladavina prava, poštivanje čovjeka i njegovog dostojanstva.
 
"Napredak svake zemlje pojedinačno, i regiona u cjelini, važan je za uspjeh i dinamiku daljnjih reformi, za ekonomski napredak i politički entuzijazam. Svi ovi faktori, zajedno, predstavljaju potrebnu pokretačku snagu za promjene. Evropska perspektiva za region mora biti `opipljiva`. Jasni su uvjeti koje moramo ispuniti da bi postali punopravni članovi EU. Isto tako mora jasna biti i naša evropska
perspektiva",  poručio je Špirić.

On smatra da će potpunom integracijom zapadnog Balkana u EU balkanske zemlje dobiti mogućnost ekonomskog prosperiteta i socijalne sigurnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da dobra regionalna saradnja spada u vrh spoljnopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Naveo je "ohrabrujuću" činjenicu da ideja integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju ostaje krajnji cilj i zajednički sadržilac koji okuplja sve relevantne političke snage u BiH.

Iskazao je neslaganje sa svima koji tvrde da u BiH nije bilo napretka. "Iako se mogu davati različite ocjene tog napretka, nesumnjiva je činjenica da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju; da efikasno implementira Privremeni sporazum; da ispunjava obaveze u vezi sa članstvom u NATO-u, kao i da je od januara nestalni član Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija", rekao je.

Posebno je naglasio to da je BiH ispunila sve obaveze, "njih 174, iz zahtjevne Mape puta za liberalizaciju viznog režima“.

Ukazao je na značaj „bijelog šengena“ za građane BiH, što je prokomentirao riječima kako to ne samo da će biti prvi konkretni benefit koji će građani osjetiti od evropskog puta nego će to dodatno osnažiti evropsku ideju unutar BiH. 

"Jasno je da je ispred nas zahtjevan i izazovan put koji podrazumijeva mnogo izazova i teških odluka. Ohrabruje činjenica da na tom putu nismo sami i da možemo računati na pomoć kako prijatelja iz regiona tako i prijatelja iz Evropske unije. Smatram da i ovakvi skupovi treba da posluže u tu svrhu i da danas treba da razmotrimo načine konkretne podrške i razmjene stečenih iskustava, što može biti od
neprocjenjivog značaja - ocijenio je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naglasio je da je gotovo siguran da BiH, kao ni bilo koja druga država pojedinačno, sama neće moći odgovoriti izazovima koje sobom nosi ekonomska kriza.

Prema njegovim riječima, zemlje regiona moraju pokazati više smisla za saradnju, u svim domenima, kako političkim tako i ekonomskim.

"Strateško opredjeljenje i prioritet BiH je razvijanje regionalne saradnje s ciljem da zemlje pojedinačno, kao i region u cjelini, napreduju i u svim segmentima dostignu neophodne standarde za integracije u evropske strukture, s posebnim fokusom na razvoj regionalnih kapaciteta. Potencijali su tu, a na nama je da ih iskoristimo", zaključio je Špirić svoje obraćanje učesnicima konferencije na Brdu kod Kranja,
saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije