Zastrašujući prizor: U dvorištu zatekao zmije, 'hrvale' se pola sata, sve je snimio

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujući prizor: U dvorištu zatekao zmije, 'hrvale' se pola sata, sve je snimio
Foto: Screenshot/Facebook / Snimak borbe zmija

Dvije velike crne mambe, obje duge više od dva metra, snimljene su u žestokom okršaju u jednom dvorištu. Riječ je o sukobu dva mužjaka, koji je trajao duže od pola sata, a snimljen je u Queensburghu u Južnoj Africi.

Veća zmija pokušala je nadjačati manju, napisao je Nick Evans. On je na Facebooku objavio snimak sukoba i pojasnio kako su se životinje vjerojatno sukobile oko ženke, jer su sad u sezoni parenja, piše Jutarnji.

"Čovjek je pogledao kroz prozor spavaće sobe i vidio isprepletene zmije. Tokom karijere sam vidio sukove mambi, nekoliko puta, ali nikad nisu ovako dugo trajali. Zanimljiv je način njihove borbe - one se ne grizu, nego se hrvaju dok se jedna ne preda.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Stanari, naravno, nisu bili sretni što vide ove otrovnice toliko blizu", pojasnio je i dodao kako su zmije uhvaćene. Nije to bilo teško, jer su se umorile od borbe. Tada su izmjerene i puštene dalje od ljudi.

Prema neslužbenim procjenama zmije godišnje ugrizu oko pet miliona ljudi širom svijeta, od čega i do sto hiljada tih ugriza rezultira smrću.

Poskok ušao u dvorište ispred kuće u bh. susjedstvu: Objavljeno važno upozorenje

Poskok ušao u dvorište ispred kuće u bh. susjedstvu: Objavljeno važno upozorenje

Najveći dio smrtnih slučajeva otpada na indijski potkontinent na kojem "hara" takozvana velika indijska četvorka (indijska kobra, Russellova ljutica, obični krait i pješčana efa), koje su odgovorne za gotovo 45 hiljada fatalnih ugriza.

Iako su iznimno otrovne, za veliki broj smrtnih slučajeva uz jačinu njihovog otrova jednako je odgovorna i činjenica da se nalaze na gusto naseljenim područjima u kojima protuotrov i adekvatna medicinska skrb uglavnom nisu dostupni.

Last week Friday, a resident from Escombe, Queensburgh, and my friend, Duncan Slabbert, were treated to one of the most spectacular snake sightings one could possibly wish for. The resident just happened to look out his bedroom window, when he saw these two, large Black Mambas, intertwined. These were two males wrestling over a female. This is typical behavior of this time of year, as winter is the mating season. The residents called Duncan, who rushed over. Duncan called me, but to my absolute dismay, I wasn't available. The mambas fought for the 15 minutes or so that it took Duncan to get there. Duncan was then incredibly fortunate enough to watch them continue wrestling for another 15-20 minutes. I've been lucky to witness male combat in mambas a few times, but never for more than a few seconds. Male mambas don't bite each other. They wrestle till one surrenders. In this case, Duncan explained how the slightly larger specimen would pull the smaller one back ever so slightly, with the bodies wrapped up as you can see below. The larger mamba would then try and pin the smaller mambas neck down on the ground, holding it there for a second or two. Duncan witnessed this behaviour about three times, before the smaller one surrendered, and started to move off. Of course, the residents weren't too happy to have the mambas in the garden. Hardly anyone would. So, Duncan skillfully caught both. Fortunately the mambas are exhausted after the battle, and so even though one tries escaping while the other is being caught, a snake-catcher can catch up to the second. I've been successful like that in the past, but not always, it depends on the setting. I later met up with Duncan to measure and weigh the mambas. The larger one was just over 2.6m, the other was just over 2.5m, with the larger one being nearly 300g heavier. Thank you to the resident, Lelo Chili, and Duncan Slabbert, for allowing me to share their footage. It's been an exceptionally quiet mamba mating season so far, well, certainly from my perspective. So I was pleased to see this, although I'd much preferred to have witnessed it in person😂

Posted by Nick Evans- Snake Rescuer on Monday, July 3, 2023

Zašto se Crna mamba smatra najsmrtonosnijom zmijom?

Crna mamba je reputaciju najsmrtonosnije zmije zaradila zbog vrlo snažnog neurotoksinskog otrova (prema LD 50 mjerilu, 0,28 mg/kg njenog otrova dovoljno je da ubije polovicu članova testirane grupe životinja, obično miševa) kojeg je u stanju ubrizgati u vrlo velikim količinama. Prosjek je oko 120 mg po ugrizu, iako se u iznimnim slučajevima ta brojka penje i do 400 mg.

Otrov crne mambe spada među šest/sedam najjačih kada su u pitanju zmije (prvi je kopneni tajpan koji nije usmrtio ni jednu osobu, uglavnom jer živi u australskoj zabiti te gotovo nikada ne napada čovjeka) te se pretpostavlja da je između 10 i 15 mg dovoljno da ubije odraslog čovjeka, što znači da bi prosječan ugriz bio dovoljan da usmrti do desetak osoba, a iznimno jak gotovo 30. Koliko je opasna, svjedoči činjenica da je svaki njen ugriz otrovan (dakle nema "suhih" ugriza kada ne ubrizga otrov), a smrtnost je 100 % ako žrtva ne primi protuotrov - štoviše, 14% osoba koje je primilo protuotrov za ugriz ove zmije na kraju ne prežive.

Osim što ih se smatra najsmrtonosnijim zmijama, crne mambe poznate su i kao najbrže zmije te se na kraćim relacijama mogu kretati i do 16 km/h. Što se tiče njihove naravi, priče o njihovoj agresivnosti su uglavnom pretjerane. Riječ je o vrlo sramežljivim gmazovima koji će radije pobjeći nego se sukobiti s potencijalnom prijetnjom.

Ali, ako nemaju gdje pobjeći pretvaraju se u itekako opasnog protivnika - u tim će situacijama crna mamba glasno siktati, podići i do trećinu tijela sa zemlje u napadački položaj i širom otvoriti crna usta. Ako napadač ne odustane, mamba je u stanju ugristi žrtvu i do 12 puta u vrlo kratkom rasponu vremena, prilikom čega može ubrizgati dovoljno otrova da odrasla osoba umre zbog zatajenja dišnih organa i za manje od 20 minuta, iako se taj period može protegnuti i do 3 sata, ovisno o zdravlju i fizičkom stanju žrtve, kao i dijelu tijela gdje je nastupio ugriz. Srećom, zbog njihove plahe naravi, ali i strašne reputacije među populacijom gdje žive, fatalni susreti s ljudima su mnogo rjeđi nego u slučajevima nekih drugih otrovnica na afričkom kontinentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije